Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

ABOUT

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

About

Periode

1999 - 2010

Genre

alternative, electro, experimenteel, noise

Online

Officiële website

Pseudoniemen

Rutger Hood

About

About is het eenmansproject van samplemuzikant Rutger Hoedemaekers. Live wordt hij bijgestaan door Marg van Eenbergen.
Volledige biografie...

Bezetting

Rutger Hoedemaekers   elektronica, zang

Overige muzikanten

Marg van Eenbergen   elektronica, fluit, gitaar, zang

Genoemd in de biografie van

1988   Thomas Azier
2007   Voicst
2008   Lucky Fonz III

Biografie About

About is het eenmansproject van samplemuzikant Rutger Hoedemaekers. Live wordt hij bijgestaan door Marg van Eenbergen.

1999 - 2004

Rutger Hoedemaekers ontdekt op zijn twaalfde dat je muziek kunt maken met een Amiga-spelcomputer en legt zijn trompet aan de kant. Hij maakt techno onder de naam Rutger Hood, brengt eigen platen uit en maakt remixen voor derden, onder meer op de EP Composition With Wood III (The Remixes) van Loona (Jurgen Smith). Op dezelfde EP staat ook een remix door Laidback Luke. Een van de demo's van Rutger Hood wordt in 1999 opgemerkt in de muziekbladen FRET en Opscene. Hoedemaekers studeert sonologie aan het conservatorium, maar maakt zijn studie niet af. Geïnspireerd door onder meer Max Tundra en Jamie Lidell begint hij onder de naam About popliedjes te combineren met speelse, eigenzinnige elektronica. De muziek wordt door sommige recensenten omschreven als The Beach Boys meets Aphex Twin. Het geluid is verwant met het bevriende en eveneens uit Amsterdam afkomstige duo zea. About stuurt een demo naar de Amerikaanse producer Jason Forrest (a.k.a. Donna Summer) in New Jersey. Forrest draait de demo regelmatig in zijn radioprogramma en gebruikt een track voor een benefietcompilatie voor het radiostation. About maakt remixen voor bevriende bands waaronder Voicst met wie hij ook een paar keer op en naast het podium meespeelt op toetsen.

Laidback Luke Voicst zea

2005

About Voor Cock Rock Disco, het label van Jason Forrest, werkt About aan een eerste album. Het kost in totaal drie jaar om de plaat op te nemen en bij te bijschaven in de thuisstudio, een enkele maal tegengewerkt door een klaplong. Om de muziek live te kunnen uitvoeren werkt About samen met zangeres/gitarist Marg van Eenbergen (GRAM, ex-Seedling). De eerste concerten van het duo worden enthousiast ontvangen. Na het debuutoptreden in april in de Amsterdamse OCCII staat About onder meer op Motel Mozaïque te Rotterdam en het ZXZW Festival in Tilburg (september). Het eerste buitenlandse optreden is op 11 november in Vooruit te Gent.

GRAM Seedling

2006

About About maakt in januari veel indruk op Noorderslag te Groningen. Het debuutalbum Bongo krijgt een internationale release en levert wereldwijd positieve recensies op. De optredens blijven dan ook niet beperkt tot Nederland. In februari staat het duo twee keer in Berlijn, later in het jaar gevolgd door optredens in Hamburg, Leipzig, het Poolse Katowice, het Zwitserse Düdingen (Kibli Festival), het Britse Reading (Glade Festival) en Brussel (Recyclart Festival). About staat in juli op Metropolis in Rotterdam en is in augustus op Lowlands te zien tijdens een zogenaamde stille disco. Oktober en november staan in het teken van een korte Amerikaanse tournee die van start gaat in Chicago en eindigt in New York tijdens het CMJ festival

2007

About About is in het voorjaar betrokken bij de opnamen van de bevriende band Voicst. Hij reist hiervoor mee met Voicst naar New York. Ook staat About diezelfde maand op het op SXSW festival in Austin, Texas. De producer werkt in Berlijn, in zijn studio in een oude fabriekshal in Kreuzberg, aan zijn tweede album dat minder experimenteel en meer popgericht is. Tijdens het Berlijnse Popkomm in september doet About een showcase tijdens The New Sound Of The Dutch Underground.

2008

About tourt mee met Voicst en staat met deze band op o.a. Noorderslag, het Europavox Festival in Frankrijk, DK-Spot Festival in Denemarken, Pinkpop, Sziget in Budapest en in de Rotterdamse Kuip als voorprogramma van Kane. Voor het festival Mundial werkt About in juni samen met het New Yorkse strijkkwartet Ethel en hun project TruckStop TM. Tijdens de uitvoering op 14 en 15 juni neemt hij de strijkpartijen op en bewerkt hij ze live op zijn laptop.

2009

About drukt als producer een opvallende stempel op A Family Like Ours, het derde, meer poppy klinkende album singer-songwriter Lucky Fonz III.

Lucky Fonz III

2010

About woont in Berlijn waar hij in zijn studio productiewerk verricht voor anderen (onder meer Solo) en werkt aan eigen nieuw songmateriaal met medewerking van Dustin O'Halloran (piano), Steve Slingeneyer van Soulwax (drums), Volker
Zander van Calexico (bas), Colin Benders a.k.a. Kyteman (trompet), Tjeerd Bomhof (Voicst, Dazzled), Bram Hakkens (Kyteman) en Nils Frahm.

Solo

2011

In maart presenteert Rutger Hoedemaekers zijn nieuwe alter ego: Bart Constant, vernoemd naar zijn opa (Bart) en vader (Constant).

Bart Constant

Discografie About

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's About

Audio/Video About

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer