Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

ACCORDEON MELANCOLIQUE

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Accordéon Mélancolique

Periode

1984 - heden

Genre

folk, wereldmuziek

Online

Wikipedia
Officiële website

Accordéon Mélancolique

Accordéon Mélancolique is het accordeonduo Cherie de Boer en Jean-Pierre Guiran uit Driebergen in de provincie Utrecht. Het duo speelt voornamelijk eigen werk, geïnspireerd door Franse musettes en chansons, Italiaanse volksmuziek, Antilliaanse walsjes, krontjong, Argentijnse tango's, Joodse en Griekse folklore, swing, zigeunermuziek, merengue en Tex-Mex. Centraal staat de rol die ...
Volledige biografie...

Bezetting

Cherie de Boer   accordeon, zang
Jean-Pierre Guiran   accordeon, producer, zang

Biografie Accordéon Mélancolique

Accordéon Mélancolique is het accordeonduo Cherie de Boer en Jean-Pierre Guiran uit Driebergen in de provincie Utrecht. Het duo speelt voornamelijk eigen werk, geïnspireerd door Franse musettes en chansons, Italiaanse volksmuziek, Antilliaanse walsjes, krontjong, Argentijnse tango's, Joodse en Griekse folklore, swing, zigeunermuziek, merengue en Tex-Mex. Centraal staat de rol die stilte speelt in muziek. Accordéon Mélancolique geeft honderden concerten, brengt vier bladmuziekbundels uit en maakt vijf cd's. Muziek van het duo wordt gebruikt voor onder meer films, documentaires, dans- en theaterproducties en commercials.

1960 - 1984

Cherie de Boer (Jakarta, 10 juni 1950) heeft tijdens haar tienertijd accordeonlessen, maar legt het instrument terzijde totdat ze rond haar 25ste met een vriendin in een Utrechts orkest optreedt. Jean-Pierre Guiran (Vlissingen, 27 januari 1957) groeit op in Oost-Souburg. Hij studeert natuurkunde in Utrecht wanneer hij op 21-jarige leeftijd voor het eerst een accordeon oppakt. De autodidact speelt onder meer in de straatmuziekgroep Rapalje, maakt muziek voor een film en begeleidt zigeunerviolist Lembosh Wilca tijdens diens optredens. Cherie de Boer hoort een optreden van Guiran en de twee besluiten als duo verder te gaan.

Rapalje

1985 - 1996

Accordéon Mélancolique laat zich inspireren door volksmuziek uit de hele wereld. Hun repertoire kenmerkt zich door het bewuste gebruik van stilte in de muziek, ter versterking van de dynamiek. Het duo treedt in de beginjaren veel op in onder meer bejaarden- en verzorgingstehuizen en is daarnaast te gast in het VPRO-radioprogramma Music-hall (13 oktober 1993) en op televisie bij de VARA (4 juni 1994). Een van de festivals waar de twee muzikanten optreden is het Bulkboekfestival in de Melkweg in december 1994.

1997

Het duo wordt uitgenodigd op te treden tijdens de viering van 50 jaar Marshallplan op de Wilhelminapier te Rotterdam, in aanwezigheid van onder anderen de Amerikaanse president Bill Clinton en zijn vrouw, kroonprins Willem-Alexander en minister-president Wim Kok.

1998 - 1999

De accordeonisten spelen onder anderen in de Stadsschouwburg Utrecht (januari 1998), tijdens de Pasar Malam in Den Haag (juni 1998), voor het programma Radio Passie op Radio 4 (februari 1999), in het Accordeontheater De Muse in Malden (juni 1999) en op het DoeDans Festival in Vierhouten (augustus 1999). Het eerste album L'Imparfait Du Cœur wordt door het Zweedse accordeonmagazine Dragspels Nytt (jaargang 31, nummer 1) uitgeroepen tot de beste accordeon-cd van het jaar.

2000 - 2003

Naast een optreden tijdens het Accordeon- en Trekharmonicafestival in Bovenkarspel in februari, wordt Accordéon Mélancolique uitgenodigd voor het International Reykjavik Accordion Festival 2000 dat in juli plaatsvindt in IJsland. In augustus 2000 speelt Accordéon Mélancolique voor het eerst onder de Euromast in Rotterdam tijdens de jaarlijkse Dag Van De Romantische Muziek. In de week voor het optreden plaats De Telegraaf een interview met de twee accordeonisten. Nog geen week na Rotterdam staat het Jyderup Accordion festival in Denemarken op het programma. Na de uitgave van het studioalbum Parade Des Poules (voorjaar 2002) volgt de live-cd Petits Fours Frais (2003). Naast optredens op podia, in theaters en tijdens festivals, speelt het duo ook op bijzondere locaties, zoals kerken, musea en kastelen. Juli 2003 staat in het teken van een korte tournee door IJsland. Muziek van Accordéon Mélancolique wordt vanaf 2003 met grote regelmaat gebruikt voor televisieprogramma's en documentaires, allereerst in de documentaire Oud En Der Dagen Zat, uitgezonden door omroeporganisatie IKON.

2004 - 2006

Onder de vele optredens onder meer de Stadsschouwburg Amsterdam in het kader van de Boekenweek (maart 2004), een performance met Simon Vinkenoog in Lisserbroek (september 2004) en een concert in de Belgische Ardennen (juli 2005). Samen met dichter Tjeerd Buwe (pseudoniem van professor Dr. T.B. van Wimersma Greidanus uit Utrecht) treedt het duo op met het concertprogramma Puur Natuur, dat bestaat uit accordeonmuziek, zang en poëzie als ode aan de natuur in al zijn vormen. Muziek van Accordéon Mélancolique wordt in 2005 gebruikt in het schooltelevisieprogramma Boren In De Zeebodem (mei), als achtergrondmuziek bij het televisieprogramma Keuringsdienst Van Waarde (september) en de documentaire De Koperen Ploeg van Kristie Stevens. Melanie Aceto en Claire Jacob-Zysman, dansers van het gezelschap Melanie Aceto Contemporary Dance uit New York, dansen in 2006 op muziek van Accordéon Mélancolique tijdens de uitvoering van Resemblance, een choreografie van Melanie Aceto. Tijdens concerten in oktober en november, in onder meer de Waalse kerk in Breda, het Parooltheater in Amsterdam en De Zuidervermaning in Westzaan, staat muziek op het programma van het nieuwe album Le Nid Aimé (Het Beminde Nest). De cd wisselt melancholisch werk af met opgewekte stukken en bevat eigen werk, de Jiddische traditional Mi Yitneni Of en het Zuid-Amerikaanse La Partida.

2007 - 2009

Het centrale thema van het vijfde album Les Invités (augustus 2008) is de natuurrijke woonomgeving van het duo rondom hun boerderij in Driebergen. Naast eigen werk bevat de cd bewerkingen van composities van Camille Saint-Saëns (Le Cygne), Carmine Coppola (thema's uit The Godfather) en Jiddische en Zweedse traditionals. Accordéon Mélancolique is te horen in de korte film De Laatste Dag van Saskia Diesing (2008), de documentaires Appie Baantjer Als Diender (KRO, 2008) en Picasso And Braque Go To The Movies met regisseur Martin Scorsese (2008) en If God Wants (2009), het speelfilmdebuut van de Amerikaanse regisseur Arthur Diennet. De Duitse danser en choreograaf Johannes Wieland gebruikt muziek van het duo voor zijn dansvoorstelling Because There Isn't Any (première in december 2008 te New York) en de Franse dansgroep Compagnie Accrorap doet hetzelfde voor hun prijswinnende productie Petites Histoires.com. Het enige buitenlandse optreden in 2009 is op 8 oktober in Grosvenor Chapel in hartje Londen.

2010

Choreograaf Amaury Lebrun verwerkt naast onder meer Einstürzende Neubauten, John Zorn en 16 Horsepower ook muziek van Accordéon Mélancolique in zijn werk Ewes (Water), uitgevoerd door Compañía Nacional de Danza II in Madrid. Episode zes van het historische televisiedrama De Troon van Erik de Bruyn bevat muziek van het duo. Het nummer Tarantella van het album Parade Des Poules wordt gebruikt in de Vodafone televisiereclamecampagne Start Met Delen.

2012

Het zesde album Gratitude bevat nieuwe studio-opnamen van voornamelijk eigen werk, een Franse musette en Farewell Blues, een versie van de melodie waarmee The Ramblers ooit hun wekelijkse radio-uitzendingen afsloten. De compositie The Singing Moon is live opgenomen in de Thomaskerk in Katlijk op 26 februari 2012. In september speelt Accordéon Mélancolique op het internationale accordeonfestival te Marburg in de Duitse deelstaat Hessen. Speciaal voor dit optreden laat het duo citaten en gedichtjes in het Duits vertalen. Het jaar wordt afgesloten met een uitverkocht oudejaarsconcert in het Groningse Feerwerd.

2013

Op 30 april speelt Accordéon Mélancolique tijdens Koninginnedag in de tuin van de residentie van de ambassadeur in Caïro. Voor tweehonderd Egyptische, Nederlandse en buitenlandse gasten speelt het duo onder meer het Wilhelmus en het Egyptisch volkslied.

Discografie Accordéon Mélancolique

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Accordéon Mélancolique

Audio/Video Accordéon Mélancolique

Video Accordéon Mélancolique

Gratitude III - Accordeon...
Gratitude III - Accordeon Melancolique
Commercial Vodafone Zweef...
Commercial Vodafone Zweefmolen - Power to you
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Gratitude III - Accordeon Melancolique

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer