Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

ACID JUNKIES

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Acid Junkies

Periode

1988 - heden

Genre

acid house, techno

Online

Officiële website

Acid Junkies

Door Chicago/Detroit acid sound geïnspireerd Eindhovense duo.
Volledige biografie...

Bezetting

Harold De Kinderen   toetsinstrumenten
Stefan Robbers   toetsinstrumenten

Genoemd in de biografie van

1992   Max 404
1996   Legowelt
1997   Human Beings

Biografie Acid Junkies

Door Chicago/Detroit acid sound geïnspireerd Eindhovense duo.

1988

Eindhovenaar Stefan Robbers hoort z'n eerste acidhouse plaat. Hij helpt dan al een vriend bij een drive in show en luistert naar nieuwe dansmuziek. Robbers koopt samen met zijn broer een synthesizer en wat andere apparatuur en gaat daarmee experimenteren.

1989

Robbers maakt kennis met techno, de Detroitse variant van house. Getroffen door de combinatie van electronica en emotie besluit hij ook techno te gaan maken.

1990

Een demotape van Robbers' muziek wordt op een housefeest gedraaid. De tape komt in handen van Saskia Slegers, die dan in een Eindhovense platenwinkel werkt en het hiphoplabel Djax Records runt. Ze besluit samen met Robbers een sublabel van Djax Records op te richten met de naam Djax-Up-Beats. Robbers' befaamde 916 Buena Avenue EP (onder de naam Terrace) is de allereerste release op het label en is genoemd naar het adres van het Detroitse label Transmat.

Saskia Slegers Terrace

1991

De op rood vinyl geperste Staight Tripping EP, die Robbers aanvankelijk zelf niet wilde uitbrengen, wordt zeer goed ontvangen in technokringen en zowel Robbers' als Djax's faam rijzen. Robbers wil als Terrace meer melodieuze muziek gaan maken als tegenhanger van de minimale techno die dan steeds populairder wordt. Zijn minimale experimenten komen uit op Djax-Up-Beats als R.E.C.

R.E.C.

1992

Na nog twee succesvolle Terrace EP's besluit Robbers samen met Wladimir M tot het oprichten van een eigen label omdat hij veel tracks niet kwijt kan bij bestaande labels. Eevo Lute Muzique moet een kwaliteitslabel worden. Robbers brengt enkele EP's en cd's op het label uit onder de naam Florence. Ondertussen maakt hij voor Djax-Up-Beats ook een acid EP onder de naam Acid Junkies. Spoedig bestaan de Acid Junkies echt als Harold de Kinderen zich bij robbers voegt. De EP Part 1 is als hommage aan de oude Chicago acid sound een groot succes en de Acid Junkies gaan live optredens doen.

Florence

1993

Robbers brengt op Eevo Lute zijn eerste compilatie uit met de titel Agenda 21.

1994

Het eerste volwaardige Acid Junkies-album verschijnt: Paranoid Experience. Op het album staan vijf live-tracks en is, lichtelijk ingekort, ook op vinyl te verkrijgen als Part 3.

1995

De EP Part 4 komt uit.

1996

De Acid Junkies beginnen langzaam aan ook in Nederland naam te krijgen, in januari staat het duo op het Noorderslag-festival. Op Part 5: Unsequenced staan acht tracks. Een EP met remixen van een aantal tracks (o.a. van Steve Rachmad en Claude Young) zal uitkomen in 1998. De CD-versie van Unsequenced betekent het tweede album voor de Junkies.

1998

Op Acid Life Vol. 1 mixen de Acid Junkies hun favoriete acid-tracks aan elkaar. Het album verschijnt op het nieuwe label Play It Loud. Voor degene die de tracks zelf aan elkaar wil mixen brengen ze ook drie EP's uit met daarop de volledige nummers. Daarnaast verschijnt het derde volwaardige Acid Junkies-album EU. Op de plaat wordt techno afgewisseld met big beats, jungle en electro. In augustus staat het duo op het Lowlands-festival. In december brengen ze, in samenwerking met Miss Djax, een EP uit. De plaat is, in tegenstelling tot EU, weer een ouderwetse acid-plaat en tegelijkertijd een ode aan de Roland TB 303. Het labelnummer is dan ook 303.

Saskia Slegers

1999

Acid Junkies In 1999 verschijnen de EP Windy City, een ode aan Detroit. Het vierde album Jackpot is gevuld met old school- en techno-tracks. Bij het album zit een CD-ROM gedeelte met de mogelijkheid om je eigen Acid Junkies-clip samen te stellen. Verder verschijnt Acid Life Volume 2.

2000

Stefan Robbers verzorgt live de muziek bij de voorstelling Terminal van theatergroep Het Witte Vuur. Uit onvrede over de distributie van hun platen en de uitdaging van een nieuw medium is nieuw materiaal via hun website zowel direct te downloaden als op cd te bestellen.

2001

Na maanden van stilte komt in augustus de 12" President Incident uit op het Duitse label Acid Tracks, in oktober gevolgd door een live-album.

2002

Acid Junkies hebben dit jaar een 'sabbatical'.

2003

Acid Junkies leveren een bijdrage op de compilatie Powerslaves: An Elektro Tribute To Iron Maiden. Stefan Robbers brengt onder de naam R.E.C. de Uptime EP uit. In de zomer viert het Eindhovense duo z'n tienjarig bestaan als live-act en kiezen ze tegelijkertijd voor een Tilburgs management. Het jubileum komt op de valreep van het elfde jaar tot uiting in een nieuw, vrijwel acid-loos album, B.O.D.Y., dat in december zowel op cd als op dubbel-vinyl verschijnt. Hoewel de plaat tot jubileumalbum wordt gedoopt, bestaat het materiaal vrijwel geheel uit nieuw werk. Op B.O.D.Y. grijpt het duo terug naar de Electronic Body Music (EBM) uit de begin jaren '80: stevige en snelle techno in een vervlogen electronisch jasje, maar geproduceerd volgens de nieuwe productietechnieken. Enige uitzondering is de track Wanna Kiss Myself, een ode aan de rave-klassieker Dominator van Human Resource, die Acid Junkies tijdens hun live-sets vaak brengen.Vanaf 27 december storten Robbers en De Kinderen, onder het motto '10 Years Acid Junkies In Your Ears' zich weer op het live-circuit. Voor 2004 staat een uitgebreide tournee gepland, die naast verschillende Nederlandse popzalen ook langs een groot aantal buitenlandse leidt.

R.E.C.

2004

Acid Junkies Stefan Robbers (Acid Junkies) maakt samen met John Edwards en zangeres Janaina Rodrigues da Silva onder de groepsnaam Planalto de latin-cd Hornito!

Planalto

2005

De producties van het duo krijgen een meer duister industrieel karakter, onder de naam The Acid Plant zowel live te horen als op plaat (op het label A3C0I3D Tracks). Op 17 december maakt Acid Junkies deel uit van de avond Acid Wars - The Big One in de Effenaar te Eindhoven met ook het eerste Europese optreden van de Amerikaan Woody McBride. Omdat het voor Acid Junkies een thuiswedstrijd is nemen de twee muzikanten een gedeelte van hun studio mee het podium op.

2006

Het festival Acid Wars krijgt een vervolg met Acid Wars - The New Beginning, zowel op 4 november in de Butan Club in Wuppertal als op 16 december in de Effenaar.

2007

In augustus maakt Acid Junkies deel uit van de 303 All Stars, een 'orkest' Nederlandse technopioniers, met naast Acid Junkies ook Rude 66, Legowelt en Nederzuur, dat live op het festival Lowlands een set acid speelt met aan elkaar gekoppelde analoge drummachines van het merk Roland: vijf 303's, een 808 en een 909.

Legowelt

Discografie Acid Junkies

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Acid Junkies

Audio/Video Acid Junkies

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer