Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

AD VANDERVEEN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Ad Vanderveen

Periode

1956 - heden

Genre

alt. country, Americana, basgitaar, dobro, gitaar, mondharmonica, singer-songwriter, toetsinstrumenten, zang

Online

Officiële website

Pseudoniemen

More Than A Song

Ad Vanderveen

Ad Vanderveen ontpopt zich na het uiteenvallen van de rootsrockgroep Personnel tot een van 's lands belangrijkste singer/songwriters, waarbij hij zich op zijn diverse albums bij laat staan door een keur aan nationale- en internationale artiesten.
Volledige biografie...

Instrumenten

basgitaar, dobro, gitaar, mondharmonica, toetsinstrumenten, zang

Genoemd in de biografie van

2001   BJ Baartmans

Biografie Ad Vanderveen

Ad Vanderveen ontpopt zich na het uiteenvallen van de rootsrockgroep Personnel tot een van 's lands belangrijkste singer/songwriters, waarbij hij zich op zijn diverse albums bij laat staan door een keur aan nationale- en internationale artiesten.

In bezetting van

Ad Vanderveen & The O'Neils   gitaar, zang
Personnel   gitaar, zang
Roberto Q and The Boppers   basgitaar

1993

Na het uiteenvallen van de groep Personnel gaat het duo Philip Kroonenberg en Ad Vanderveen (Hilversum, 1956) ieder zijn eigen weg. Vanderveen's eerste cd, Travel Light, bevat muzikale columns uit de jaren '91-'92 voor het 3 FM-radioprogramma Rock City. Naast dit album verschijnt er bij Polydor de van de cd getrokken single Lifeline.

Personnel Philip Kroonenberg

1994

In een Oor-recensie van het overwegend akoestische album Sooner Or Later ziet Vanderveen zich geplaatst in een rijtje met de gevestigde singer/songwriters Bob Dylan, Neil Young, Jim Croce en James Taylor. Vanderveen treedt solo op, maar heeft ook een band om zich heen verzameld. Daarin spelen naast Vanderveen Bart de Klerk (gitaar, zang), Werner Cornard (bas, zang) en Anthony Delmonte-Lyon (drums). Gastbijdragen zijn er onder andere voor Nadieh (Karin Reyhani), Emile den Tex en Robbie Valentine.

Emile den Tex Nadieh Robert Kempe

1995

Op de cd Brandnew Everytime, Vanderveen's derde solo-album, is onder andere de Amerikaanse singer/songwriter David Olney te horen.

1997

Vanderveen komt met Wonders Of The World. Op deze cd staat een hernieuwde versie van Water Under The Bridge uit 1992, het klasse-nummer van zijn voormalige band Personnel. Het album vindt zijn apotheose in een lange elektrische versie van Neil Young's klassieker Cortez The Killer.

Personnel

1998

Neil Young speelt ook een rol in een ander project van Vanderveen. De Nederlandse singer/songwriter opereert de laatste jaren als een folkie die her en der zijn eigen nummers brengt. Maar hij wil ook nog wel eens met een band uitpakken. Op Ad Vanderveen & The O'Neils belijdt Vanderveen, in elf zelfgeschreven liedjes, zijn grote liefde voor de Canadese singer/songwriter. De begeleidingsband de O'Neils bestaat uit Roel Overduin (drums, percussie), Hans Minkema (gitaar, zang) en Martijn van Donk (basgitaar, mandoline en zang). Het startpunt voor dit album ligt in een initiatief van de Nederlandse Neil Young-fanclub, die Vanderveen vraagt om enkele nummers van hun gezamenlijke held te vertolken op een fanclubdag.

1999

Vanderveen is met een nummer vertegenwoordigd op de Neil Young-tribute dubbelaar This Note's For You. Een album, uitgebracht door Inbetweens Records, waarop een keur aan binnen- en buitenlandse sterren hun eigen interpretatie geven van oude Neil Young songs.

2000

In januari maakt Vanderveen in Texas onder de groepsnaam More Than A Song de eerste opnamen samen met de Amerikanen Eliza Gilkyson (zang) en Iain Matthews. Dit jaar verschijnt ook de eerste duoplaat met Matthews onder de naam The Iain Ad Venture. Het zesde solo-album Here Now (Songs From The Basement) is geheel opgenomen in Vanderveen's kelder. Het album straalt vooral een rustieke en intieme sfeer uit. Als tussendoortje is daarvoor ook al de single Star Of Bethlehem (wederom een cover van Neil Young) verschenen, een duet met Sonya Hunter.

2001

Het akoestische solo-album One On One is op 6 februari 2000 live opgenomen in de Amer bij het Drentse dorpje Amen, op een steenworp afstand van Grolloo.Vanderveen begeleidt zichzelf op gitaar, piano, dobro en mondharmonica. Het trio More Than A Song begint in februari in Nederland aan een tweede opnamesessie voor het gelijknamige eerste album. Hun eerste Nederlandse optreden vindt in oktober plaats tijdens A2A.

2002

De huiskamersfeer van de opnamesessies met More Than A Song is ook te horen tijdens de vierentwintig optredens die de groep dit jaar in Nederland doet. De opnamen die gemaakt worden tijdens een optreden in de Kleine Komedie te Amsterdam belanden op het eerste album van het trio.

2003

Van More Than A Song verschijnt in februari het album Witness. Tegelijkertijd komt Vanderveen's soloplaat The Moment That Matters uit waarop hij wordt bijgestaan door o.a. Iain Matthews, David Olney, Astrid Young (de zus van Neil Young) en The O’Neils. Op initiatief van het Amerikaanse label UTR Records wordt aan het eind van het jaar een bloemlezing samengesteld onder de titel Late Bloomer. Het titelnummer is de enige nieuwe compositie op de plaat. De organisatoren van het festival Folk Grolloo brengen in eigen beheer het gelijknamige dubbelalbum uit met daarop ongeveer een half uur durende registratie van het optreden dat Ad Vanderveen tijdens dat festival samen met Iain Matthews heeft verzorgd.

2004

Ad Vanderveen Late Bloomer komt in januari uit via het Duitse label Blue Rose. De cd wordt gevolgd door de dvd Late Bloomer Adventure waarop ondermeer zes extra nieuwe tracks staan.

2005

Ad Vanderveen Het album Fields Of Plenty wordt in Europa uitgebracht door Sonic Rendezvous Records. De plaat bevat onder meer een gastbijdrage van zangeres Kersten de Ligny.

2006

Net als One On One (2001) zijn de elf tracks op het album Cloud Of Unknowing opgenomen in de Amer. Vanderveen wordt begeleid door het Crossroads Combo met Kersten de Ligny (zang), Arwen Linnemann (contrabas) en Roel Overduin (drums).

2007

Cloud Of Unknowing komt in het voorjaar ook in Amerika uit via Blue Rose Records. In de maanden maart en april gaat Ad Vanderveen op tournee door Duitsland, gevolgd door optredens in de Verenigde Staten samen met Kersten de Ligny. Een registratie van het optreden in Eddie's Attic in Decatur, Atlanta belanden op het album Soundcarrier. De cd bevat tevens een dvd met een documentaire, videoclips en opnamen van sessies met The Crossroads Combo en The Bluegrass Boogiemen. Op 15 december 15 vindt in The Blues Garage in het Duitse Hannover-Isernhagen The Blue Rose Christmas Party plaats met een optreden van The Blue Rose Rockestra. Deze gelegenheidsband bestaat naast Ad Vanderveen uit Rich Hopkins, Joseph Parsons, Chris Cacavas, Ken Andree and Winston Watson. Opnamen van dit optreden worden in gelimiteerde oplage uitgebracht op de box Blue Rose Xmas Party 07.

2008

In het voorjaar verschijnt Still Now. Het dubbelalbum is onderverdeeld in de elektronische cd The Garage met The O'Neils en de akoestische cd The Living. Op beide cd's zijn vocale bijdragen te horen van Kersten de Ligny.

2009

Vanderveen neemt in Engeland met producer/engineer Matt Butler het album Faithful To Love op. De cd bevat elf intieme akoestische folkduetten met Kersten de Ligny en gastbijdragen van Jim Morrison op fiddle, altviool en mandoline. Vanderveen en De Ligny touren door Europa voor optredens in onder meer Nederland en Duitsland. In februari doet Vanderveen enkele try-outs met The Lone Wolves, een samenwerking Eric Andersen en Richard Dobson, en aangevuld met zang van Kersten de Ligny en Inge Andersen.

2010 - 2011

Het album Ride The Times (2010) is de tweede duoplaat met Iain Matthews onder de naam The Iain Ad Venture. Naast eigen composities staan op de plaat versies van nummers uit de oeuvres van Warren Zevon, Bobby Darin, Neil Young en Tom Waits. Vanderveens volgende soloplaat is het ingetogen Days Of The Greats (2011) waarop, volgens het muziekblad Lust For Life, de muzikant 'meer dan ooit in de voetsporen treedt van Texaanse kunstbroeders als Guy Clark, David Olney, Calvin Russell en wijlen Townes Van Zandt.'

Discografie Ad Vanderveen

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Ad Vanderveen

Audio/Video Ad Vanderveen

Video Ad Vanderveen

Ad Vanderveen - Faithful ...
Ad Vanderveen - Faithful to love
Ad Vanderveen - No Man's ...
Ad Vanderveen - No Man's land
Ad Vanderveen - To say I ...
Ad Vanderveen - To say I love you
Ad Vanderveen - Whose blues
Ad Vanderveen - Whose blues
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Ad Vanderveen - No Man's land

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer