Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

AD VAN DIJK

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1959 - heden

Genre

arrangeur, componist, componisten, filmmuziek, musical, piano

Ad van Dijk

Ad van Dijk is een grote naam in de Nederlandse musicalwereld. Met Koen van Dijk schrijft hij bekende musicals als Cyrano en Joe. Daarnaast arrangeert hij verschillende musicals die veel succes boeken. Hij is als docent verbonden aan de Hogeschool voor de Kunsten in Amsterdam.
Volledige biografie...

Instrumenten

arrangeur, componist, piano

Biografie Ad van Dijk

Ad van Dijk is een grote naam in de Nederlandse musicalwereld. Met Koen van Dijk schrijft hij bekende musicals als Cyrano en Joe. Daarnaast arrangeert hij verschillende musicals die veel succes boeken. Hij is als docent verbonden aan de Hogeschool voor de Kunsten in Amsterdam.

1959

Ad van Dijk wordt geboren op 14 juli 1959 in Amsterdam. Hij groeit op in een muzikaal nest. Zijn vader Henk van Dijk is cabaretpianist en componist.

1966 - 1976

Zijn eerste pianolessen krijgt hij op 7-jarige leeftijd. Jaren later op de middelbare school speelt hij in verschillende bandjes.

1979 - 1981

Hij studeert een blauwe maandag wiskunde, maar zijn grote liefde is het theaterleven.Van Dijk wordt ingehuurd om piano te spelen tijdens de repetities van de musical Mascarade. In 1980 gaat hij werken bij de kleinkunstacademie in Amsterdam. Tijdens lessen en repetities van de studenten zit Van Dijk achter de vleugel. Op de kleinkunstacademie leert hij Albert Verlinde kennen. In 1981 schrijft hij muziek voor de korte films Alle Vogels Vliegen, Schijntijd en Tussen De Regels.

1982 - 1986

In 1982 schrijft hij de musical Tam Tam voor de Theaterschool in Amsterdam. In datzelfde jaar formeert hij met Verlinde de cabaretgroep Boemerang waarmee hij vier jaar lang langs de Nederlandse theaters trekt.

1987 - 1990

In 1987 gaat hij lesgeven aan de Hogeschool voor de Kunsten in Amsterdam. Boemerang valt uit elkaar en Van Dijk gaat weer piano spelen bij diverse musicals. In 1990 schrijft hij de musical Verdraaid voor de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Daarnaast doet hij losse opdrachten. Zo speelt hij piano tijdens het tv-programma Zondagskinderen dat uitgezonden wordt door de NCRV.

1992 - 1994

Met Koen van Dijk, geen familie, gaat hij musicals schrijven. De eerste musical Cyrano met Bill van Dijk en Danny de Munk in de hoofdrollen is meteen een grote hit. Ad van Dijk tekent voor de muziek en Koen van Dijk schrijft de tekst. De musical gaat in 1992 in de Stadsschouwburg in Amsterdam in première. In 1993 wordt het stuk ook opgevoerd op Broadway in New York. Later volgen Duitsland en Japan. In 1993 winnen ze de Perspektiefprijs voor de musical Cyrano. In 1994 wordt het tweetal nog eens genomineerd voor een prestigieuze Tony Award in de categorie Best Original Score Written For The Theatre 1993/1994. Ad en Koen van Dijk winnen uiteindelijk niet.

Bill van Dijk Danny de Munk

1995

Ad van Dijk schrijft de muziek voor de jeugdfilm De Tasjesdief met Olivier Tuinier in de hoofdrol. De film wint De Glazen Beer tijdens het filmfestival in Berlijn.

1997 - 1998

In augustus 1997 gaat hun tweede musical Joe in première. Het stuk is een bewerking van de film A Guy Named Joe.

2000 - 2001

Ad van Dijk is als arrangeur en muzikaal leider betrokken bij de musical Little Shop Of Horrors. Het stuk is geproduceerd door Albert Verlinde en gaat in november 2000 in première. De musical met onder meer Bill van Dijk en Joke de Kruijf loopt tot 2001. In de zomer van 2001 draait de musical Rex. Het stuk draait maar een maand omdat Ad en Koen van Dijk na Joe een kleinere productie willen maken.

2002

Van Dijk componeertj de muziek voor de musical De Vliegende Hollander. Jasperina de Jong speelt in hetzelfde jaar de hoofdrol in de musical Marlene Dietrich. Ad van Dijk tekent voor de arrangementen en is tevens muzikaal leider.

Jasperina de Jong

2003 - 2004

In 2003 wordt de musical Kunt U Mij De Weg Naar Hamelen Vertellen opgevoerd. De musical is afgeleid van de populaire tv-serie. Ad van Dijk schrijft de arrangementen en is muzikaal leider van het orkest. Het stuk loopt tot 2005.

2005 - 2006

21 november 2004 gaat in de Stadsschouwburg Eindhoven de veertig jaar oude musical Hello Dolly (productie: V&V Entertainment) in première met Willeke Alberti in de titelrol. De arrangementen zijn van Ad van Dijk die ook leiding geeft aan het zevenkoppige begeleidingsorkest. Dezelfde rol vervult hij bij de uitvoering van de musical Annie met onder meer Edwin Rutten

Edwin Rutten Willeke Alberti

2007 - 2008

Van Dijk maakt moderne arrangementen voor de Nederlandse versie van Assepoester in het Efteling Theater en heeft ook de muzikale supervisie over deze musical. De vertaling is van Ivo de Wijs. Zangeres Do vertolkt de rol van Assepoester en Loeki Knol die van de Goede Fee. Ruth Jacott speelt op overtuigende wijze de rol van Billie Holiday in de gelijknamige musical. Ad van Dijk heeft de muzikale supervisie en Glenn Gaddum heeft leiding over het orkest. V&V Entertainment produceert de Nederlandse versie van de musical Fame naar de gelijknamige speelfilm uit 1980. Allard Blom maakt een eigentijdse bewerking met nieuwe arrangementen van Ad van Dijk. Jim Bakkum en Kim-Lian van der Meij spelen de hoofdrol. Ad van Dijk en Marco Braam maken samen nieuwe arrangementen voor de Nederlandse versie van The Sound of Music die in Theater De Efteling te Kaatsheuvel is te zien. In december 2008 is de cast voor Footloose compleet, na Grease en Fame weer een productie van V&V Entertainment, geregisseerd en gechoreografeerd door Martin Michel. Ad van Dijk maakt als muzikaal leider deel uit van het musicalteam.

Allard Blom Do Ivo de Wijs Jim Kim-Lian Ruth Jacott

2009

Footloose gaat 1 februari in première in Theater aan de Parade te Den Bosch.

Discografie Ad van Dijk

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Ad van Dijk

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer