Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

AD VAN DEN BERG

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Ad van den Berg

Periode

31-01-1954 - heden

Genre

componist, gitaar, hardrock, producer

Pseudoniemen

Ad Vandenberg, Adje van den Berg

Ad van den Berg

Ad van den Berg begint zijn muzikale loopbaan als gitarist in de bands Mother Of Pearl, Jaap Dekkers Boogie Band en Teaser, maar wordt pas echt bekend met zijn band Vandenberg waarmee hij internationale successen scoort. In 1986 stapt hij over naar de Brits/Amerikaanse hardrock band Whitesnake. Vanaf 2005 houdt ...
Volledige biografie...

Instrumenten

componist, gitaar, producer

Genoemd in de biografie van

1977   Vandenberg
1986   Julya Lo'ko

Biografie Ad van den Berg

Ad van den Berg begint zijn muzikale loopbaan als gitarist in de bands Mother Of Pearl, Jaap Dekkers Boogie Band en Teaser, maar wordt pas echt bekend met zijn band Vandenberg waarmee hij internationale successen scoort. In 1986 stapt hij over naar de Brits/Amerikaanse hardrock band Whitesnake. Vanaf 2005 houdt Adrian Vandenberg zich vooral bezig met schilderen en componeren.

In bezetting van

Darling   gitaar
Jaap Dekker   gitaar
Manic Eden   gitaar
Teaser   gitaar
Vandenberg   gitaar
Vandenberg's MoonKings   gitaar

1976 - 1981

Ad Vandenberg wordt op 31 januari 1954 geboren in Den Haag. Zijn middelbare schooltijd brengt hij door op de HBS. In 1976 richt hij de band Teaser op en begint een studie aan de kunstacademie van Arnhem. De band speelt bluesrock en neemt een titelloos album en een handvol singles op en speelt veel in Nederland, België en Duitsland. In 1981 doet Ad Vandenberg op uitnodiging auditie bij Thin Lizzy, maar besluit na een tumultueuze week met Phil Lynott in Londen zijn studie aan de kunstacademie ABK in Arnhem af te maken.

Teaser

1982 - 1987

Teaser wordt ontbonden en Ad richt Vandenberg op. De band krijgt vrijwel meteen na de oprichting op basis van een demo met vijf songs een platencontract bij Atlantic USA aangeboden. In 1982 wordt het debuutalbum opgenomen in de studio van Led Zeppelin-gitarist Jimmy Page. Het nummer Burning Heart wordt een internationale hit en de band tourt (als headliner) door de VS, Engeland, Europa en Japan met acts als Ozzy Osbourne, Kiss en de Michael Schenker Group. Ondertussen begint Adrian zijn eigen muziekuitgeverij: Vandenberg Music. Na nog twee Vandenberg-albums en een aantal hits is de rek er in 1986 uit. Ad ontbindt de band en gaat in op de uitnodiging van ex-Deep Purple zanger David Coverdale, die al sinds 1983 probeert hem in te lijven, om zich bij de Brits/Amerikaanse hardrockband Whitesnake te voegen. Met Whitesnake scoort Adrian in 1987 een wereldwijde hit met Here I Go Again (nummer 1 in de VS) en tourt hij meerdere keren de wereld rond.

Vandenberg

1994 - 1998

Ad van den Berg In 1994 vormt Adrian Van den Berg samen met Rudy Sarzo en Tommy Aldridge (respectievelijk de bassist en drummer van Whitesnake) en zanger Ron Young (Little Caesar) de band Manic Eden. Er wordt een album opgenomen (Manic Eden), getourd in Japan en Frankrijk. Daar blijft het echter bij, omdat Van den Berg terugkeert naar Whitesnake. Uiteindelijk stopt de gitarist in 1999 met Whitesnake.

Manic Eden

1998 - 2005

Vanaf 1998 gaat Ad steeds meer aandacht besteden aan zijn schilderactiviteiten en raakt de muziek wat meer op de achtergrond. In 2001 maakt hij deel uit van het begeleidingsteam van het televisieprogramma Starmaker, waaruit de band K-Otic voortkomt. Voor dit project schrijft en produceert hij twee hitsingles, tezamen met drie andere songs. In 2004 komt de dubbel-cd The Definitive Vandenberg uit met daarop een nieuwe, orkestrale versie van Buring Heart, live opnames uit de VS en Japan en originele demo's van enkele niet eerder uitgebrachte songs. Ook is Vandenberg te zien in het programma Single Luck en bij Barend & Van Dorp, waar de band voor het eerst in zo'n twintig jaar weer live optreedt. In 2005 verschijnt de DVD Live In Japan met daarop een Japans optreden uit 1984. Als extra's bevat de DVD onder meer vier videoclips en de aflevering uit Single Luck. De kunstwerken van Adrian Vandenberg worden met regelmaat in binnen- en buitenland geëxposeerd en in 2005 verschijnt er een boek (uitgeverij Waanders) over de schilderijen die hij tussen 1976 en 1994 heeft gemaakt, waaronder de covers van Teaser, Vandenberg en Manic Eden.

K-otic

2007

Van 24 november tot en met 21 december is in Cultuurcentrum Luchtbal te Antwerpen Van den Bergs overzichtstentoonstelling Stuck Between Rock And Artplace (Paintings 1977-2007) te bezichtigen.

2008

Ad van den Berg wint dit jaar de Eddy Christiani Award.

Eddy Christiani

2011

Tijdens de zesde editie van de Eddie Christiani Award in Vlissingen overhandigt Ad van den Berg de prijs aan gitarist Brian May van de Britse band Queen.Van den Berg werkt aan een comebackalbum. Op verzoek van Twente-voorzitter Joop Munsterman schrijft hij voor FC Twente het Engelstalige kampioenslied A Number One (We've been fighting like lions/And played a fair game/And Step by step The Reds came through/Breaking through all barricades to the top/And we're here to stay!). De gitarist speelt zelf alle instrumenten in, op de drumpartijen van Hans Eijkenaar na. Het lied wordt uitgevoerd tijdens de opening van het uitgebreide stadion Grolsch Veste. Als Whitesnake op 3 december voor een optreden naar Enschede komt, betreedt Van den Berg het podium van het Muziekcentrum voor een gastoptreden.

Hans Eijkenaar

2013 - 2014

Van den Berg start met zanger Jan Hoving en de ritmesectie van Mandrake’s Monster uit Enschede de rockband Vandenberg’s MoonKings. De band neemt een eerste album op in de Hilversumse Wisseloord Studios. De cd verschijnt op 21 februari 2014 bij het label Mascot, gevolgd door een wereldwijde tournee.

Overzicht van bijdragen op platen van acts die geen eigen entry hebben in de Encylcopedie:


gastmuzikant

1976 - Darling 'Love Centaur'
1979 - Ton van der Meer 'B.G.G.'
1994 - Paul Rodgers 'Fire And Water'
1994 -' Fire and Water" op het 'Blues' album van Paul Rodgers ('Free' en 'Bad Company')
2003 - Soundtracks voor enkele tv-documentaires op National Geographic

Mandrake's Monster Vandenberg's MoonKings

Discografie Ad van den Berg

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Ad van den Berg

Audio/Video Ad van den Berg

Video Ad van den Berg

VANDENBERG - Burning Hear...
VANDENBERG - Burning Heart (live)
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
VANDENBERG - Burning Heart (live)

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer