Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

AGNES JAMA

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1911 - 1993

Genre

klassiek

Biografie Agnes Jama

Agnes Jama werd in 1911 geboren in Dürnstein, aan de Donau nabij Wenen. Zij overleed in 1993 in Den Haag. Haar beide ouders waren kunstschilder; haar vader Matija Jama was van Sloveense afkomst en haar moeder Louise van Raders was Nederlandse. Agnes werd van jongs af aan samen met haar ...
Volledige biografie...

Biografie Agnes Jama

1911 - 1993

Agnes Jama werd in 1911 geboren in Dürnstein, aan de Donau nabij Wenen. Zij overleed in 1993 in Den Haag.
Haar beide ouders waren kunstschilder; haar vader Matija Jama was van Sloveense afkomst en haar moeder Louise van Raders was Nederlandse. Agnes werd van jongs af aan samen met haar zus Madeleine opgevoed in de Haagse kringen van haar moeder. Zij behaalde haar HBS-b diploma en het diploma middelbaar piano na onder meer pianolessen bij componist/pianist Bernard van den Sigtenhorst Meyer.
Zij voorzag in haar levensonderhoud door pianolessen te geven en zij gaf concerten als pianiste, waarbij haar voordracht werd geroemd. Zij was getrouwd met Hans Citroen.


Composities

Zij schreef vijf hoofdwerken waarvan er drie bij Donemus zijn uitgegeven (Sonatine voor piano, Suite voor viool en piano en Vocatio voor mezzosopraan, piano en klarinet) en twee onuitgegeven bleven maar wel uitgevoerd zijn (Sonate voor cello en piano en Drie Liederen op tekst van Jil de la Rie: Musing, Song en Dance). Voor de Suite voor viool en piano, die in december 2006 met veel succes in het kader van de Uilenburger Concerten is uitgevoerd, kreeg Agnes Jama begin jaren vijftig een prijs van de Johan Wagenaar Stichting. Onder meer Theo Olof en Theo van der Pas hebben indertijd werk van haar uitgevoerd. In haar composities (met onder meer invloed van de Balkan) en muzieksmaak (Debussy, Messiaen, Bartok) ging ze gedreven haar eigen weg. Zeer gericht op wat volgens haar belangrijk was, maar ook zeer openstaand voor allerlei soorten muziek, volgde zij in de jaren zestig een cursus bij Ton de Leeuw en haalde ethnische muziek van heinde en ver in huis om die te analyseren en vervolgens haar eigen Vocatio te schrijven.


Publicaties

Zij publiceerde op latere leeftijd een door Gyorgy Sebok zeer aanbevolen pianotechniek-boek Actie, reactie en ontspanning bij het klavierspel (2e, geheel herz. dr. - Den Haag : Jama, 1989)

Soesja Citroen (2007)

Bernhard van den Sigtenhorst Meyer

Discografie Agnes Jama

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Agnes Jama

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer