Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

AHORA MAZDA

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1965 - 1971

Genre

psychedelica

Pseudoniemen

Free Art Group, Group 67/68

Ahora Mazda

Eind jaren zestig vanuit de jazzscene ontstane psychedelische groep uit Amsterdam. Huisband van Fantasio, het eerste poppodium van Nederland, dat later spiritueel centrum de Kosmos is geworden.
Volledige biografie...

Bezetting

Peter Abbink   contrabas, gitaar
Winky Abbink   drums
Rob Van Wageningen   fluit, kalimba, saxofoon
Tony Schreuder   contrabas

Overige muzikanten

Michiel Krijnen   basgitaar
Laurie Langenbach   zang
Hans Cleuver   drums
Jan Landkroon   gitaar

Biografie Ahora Mazda

Eind jaren zestig vanuit de jazzscene ontstane psychedelische groep uit Amsterdam. Huisband van Fantasio, het eerste poppodium van Nederland, dat later spiritueel centrum de Kosmos is geworden.

1965

Jazzmuzikanten Rob van Wageningen en de broers Peter en Wibby Abbink (respectievelijk contrabas en drums) treden regelmatig op. Zowel begeleidend bij andere jazzmusici zoals Hans Dulfer en Henk van Es als onder hun eigen namen of als de Free Art Group.

Hans Dulfer

1966

Het trio begeleidt dichters als Johnny The Selfkicker en Simon Vinkenoog tijdens Jazz & Poetry meetings.

Simon Vinkenoog

1968

Bassist Tony Schreuder voegt zich bij de groep die inmiddels de naam Group 67/68 draagt. Peter Abbink schakelt over op gitaar. Via concerten voor de stichting Jeugd & Muziek in Felix Meritis komen de muzikanten in contact met Ruud Tegelaar, de directeur van het magisch centrum Fantasio. Tegelaar vraagt de muzikanten om onder de naam Ahora Mazda de huisband van het centrum te worden. Ahora Mazda is de westerse verbastering van de naam Ahoera Mazda, de god van het licht uit Zend Avesta het heilige boek van de oude Perzen. De band schakelt onder invloed van Jimi Hendrix, The Mothers Of Invention en Captain Beefheart langzaam over van avantgarde-jazz naar psychedelische pop en rock. De band speelt niet alleen in Fantasio, maar doet ook alle clubs van het Provadya? circuit aan en speelt regelmatig in Paradiso. Ook werkt de Ahora Mazda mee aan verschillende benefietconcerten. In Fantasio treedt de groep vaak op met het 'geïntergreerde blote damens dansgezelschap' Kunst Baart Kracht.

1969

De blote dames van Kunst Baart Kracht worden vervangen door de erotische Candy & Chick Partys waarbij de Ahora Mazda naakt optreedt. In december besluit de staf van het magisch centrum Fantasio een meer spirituele koers te gaan varen. De naam wordt veranderd in de Kosmos en de Ahora Mazda blijft de huisband. De bezoekersaantallen van het nu esoterische, meditatieve centrum loopt sterk terug.

1970

Het Amerikaanse label E.S.P. toont interesse in de band, maar het komt niet tot een contract. Wel gaat de band met Joop Visser van Bovema als producer een LP op. Er wordt besloten niet te proberen de kenmerkende lange sets vast te leggen maar in plaats daarvan korte overzichtelijke nummers op te nemen. Wel wordt er flink gebruik gemaakt van studio effecten en dubbing. Het album verschijnt op het Franse label Pathé Marconi. Tony Schreuder en Winky Abbink hebben echter steeds minder zin in optreden en repeteren en de band maakt verschillende malen gebruik van invallers.

1971

Als één van de invallende muzikanten Peter Abbink gebiedt de band te verlaten is het einde daar. De Ahora Mazda houdt op te bestaan.

1999

Via het Pseudonym label wordt de LP Ahora Mazda opnieuw uitgebracht inclusief niet eerder verschenen materiaal. Zowel op cd als op vinyl.

Discografie Ahora Mazda

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Ahora Mazda

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer