Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

ALEXANDER CURLY

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Alexander Curly

Periode

14-08-1946 - 04-06-2012

Genre

Nederlandstalig, pop, zang

Pseudoniemen

Alexander Curly

Alexander Curly

Alexander Curly is een zanger uit Haarlem, bij het grote publiek vooral bekend door zijn nummer 1 hit I'll Never Drink Again en de nummers Guus en Hollanders. Curly komt uit Kennemerland, het gebied dat er om bekend staat dat er al sinds jaar en dag veel live muziek wordt ...
Volledige biografie...

Instrumenten

zang

Genoemd in de biografie van

1970   Gerard Stellaard
1975   Roek Willemze
1977   Hydra

Biografie Alexander Curly

Alexander Curly is een zanger uit Haarlem, bij het grote publiek vooral bekend door zijn nummer 1 hit I'll Never Drink Again en de nummers Guus en Hollanders. Curly komt uit Kennemerland, het gebied dat er om bekend staat dat er al sinds jaar en dag veel live muziek wordt gespeeld.

In bezetting van

Budhi   zang
Tenderfoot   zang

1960 - 1976

Alexander Curly, geboren 14 augustus 1946 onder de naam Harm Breemer en zoon van een tuinman, speelt in de jaren zestig in The Damiates (vernoemd naar de klokken van de St. Bavo) en The Maestro's. Samen met de gitarist van deze groep vormt hij het later het duo Budhi. Curly verlaat zijn baan als steward bij de KLM en gaat in 1972 solo. Via Roek Williams komt hij in contact met het label Negram. Zijn begeleidingsgroep heet Unit Gloria. Later wordt dit Flying Circus (Jan en Hans de Hont en Wim Voorhaar), in 1974 gevolgd door folkgroep Tenderfoot uit Utrecht (Onno Stoopendaal, Bud Bergsma, Willem Erné en Willem Frederiks) en in 1976 door Orchid. In 1972 haalt hij de eerste plaats met I'll Never Drink Again. Het lied is door Curly zelf geschreven. Het arrangement is van Harry van Hoof. De zanger studeert voor programmeur, verhuist naar Zegveld en verhuist later naar Drenthe. In 1975 lukt hem opnieuw de bovenste plaats van de hitparade te bereiken, ditmaal met Guus, zijn eerste Nederlandstalige nummer op single. Ook in België staat de single op 1. Het album Vette Jus En Boerenjongens wordt platina. In 1976 ontvangt de zanger de Zilveren Harp.

Budhi Harry van Hoof Roek Willemze Tenderfoot Unit Gloria

1977

Na het minder succesvolle album Boeren, Burgers En Buitenlui, brengt Curly het conceptalbum Zilverdael uit. De plaat vertelt het verhaal over elfen, dwergen en bloeddorstige trollen.

1981

Alexander Curly Hoewel zijn lied Hollanders in 1981 niet verder komt dan een dertiende plaats, wordt het in hetzelfde jaar ook in een voetbalversie opgenomen en groeit het uit tot één van zijn bekendste nummers. Daarna stokt de carrière van Curly en trekt de zanger zich terug uit het muzikale leven.

1999

Het lied I'll Never Drink Again wordt door de dance-act Xanadu op single gezet in de campagne tegen drankmisbruik.

2012

Op 4 juni overlijdt Alexander Curly op 65-jarige leeftijd aan de gevolgen van prostaatkanker.

Discografie Alexander Curly

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Alexander Curly

Audio/Video Alexander Curly

Video Alexander Curly

Alexander Curly ♪ Onweers...
Alexander Curly ♪ Onweersvliegjes ♫
Alexander Curly - Myra
Alexander Curly - Myra
Alexander Curly - Guus
Alexander Curly - Guus
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Alexander Curly - Guus

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer