Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

ALFRED LAGARDE

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1948 - 1998

Genre

achtergrondzang, producer, producers

Pseudoniemen

Johnny Camaro

Alfred Lagarde

Alfred Lagarde groeit uit tot een legendarische dj. Hij werkt onder meer voor Radio Noordzee Internationaal, de VARA en Veronica waar hij het beroemde programma Countdown Café presenteert. Naast het maken van radioprogramma's produceert hij platen van rockbands en spreekt hij jingles en promo's in. In 1998 overlijdt hij aan ...
Volledige biografie...

Instrumenten

achtergrondzang, producer

Genoemd in de biografie van

1970   Hugo van Haastert
1978   Speedtwins
1980   Bodine
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Alfred Lagarde

Alfred Lagarde groeit uit tot een legendarische dj. Hij werkt onder meer voor Radio Noordzee Internationaal, de VARA en Veronica waar hij het beroemde programma Countdown Café presenteert. Naast het maken van radioprogramma's produceert hij platen van rockbands en spreekt hij jingles en promo's in. In 1998 overlijdt hij aan een herseninfarct.

1948

Alfred Lagarde wordt geboren op 2 april 1948 in Groningen. Zijn echte naam is Alfred van der Garde.

1965 - 1970

In 1965 is Lagarde zeventien jaar als hij als journalist gaat werken voor het AVRO-programma Minjon, een kweekvijver voor jong talent. Niet veel later gaat hij als junior verslaggever werken voor de KRO.

1971

Hij maakt de overstap naar Radio Noordzee Internationaal waar hij het programma Espresso gaat presenteren. Lagarde is een jaar te horen vanuit het radioschip MEBO II en werkt later aan land mee vanuit de studio's in Naarden.

1974

In 1974 moeten de 'zeepiraten' stoppen met uitzenden en Lagarde gaat werken bij de VARA. Elke dinsdag presenteert hij op Hilversum 3 VARA's Betonuur. De dj draait, zoals de titel al prijsgeeft, voornamelijk (hard)rock. Lagarde draait veel vernieuwende muziek en het programma wordt een succes.

1978

Lagarde produceert het eerste en enige studioalbum It's More Fun To Compete van de punkband Speedtwins. De onversneden punksound komt er echter niet helemaal uit. Later in het jaar wordt het album in een nieuwe mix opnieuw uitgebracht door Philips. De band brengt nog een live-plaat en compilatie uit, maar houdt het een jaar na het debuut al voor gezien.

Speedtwins

1979

Lagarde produceert in 1979 het album Rock Invader van de rockgroep Vitesse. De plaat verkoopt goed. In 1979 verschijnt de dubbel LP Beton. Vrij naar de naam van programma.

Vitesse

1982 - 1985

Na acht jaar vertrekt hij bij de VARA en gaat werken bij Veronica. Bij de zender presenteert hij een reeks van programma's. Met seksuologe Maria Schopman doet hij Radio Romantica, Oh Wat Een Nacht, Pop Ballads VSOP en natuurlijk Countdown Café. In laatstgenoemde programma zijn interviews te horen en treden bands live op. Het programma presenteert hij samen met Kees Baars en Annette van Trigt. Lagarde spreekt veel spotjes in voor radio en televisie waaronder het beroemde 'Veronica is jong, snel en wild. Dat wil jij toch ook?'

1986

Op de rand van de nacht is hij te horen op Radio Europa, een tijdelijk samenwerkingsverband van Veronica, NOS en Europa Television.

1987 - 1989

Samen met Simone Walraven presenteert hij het jongerenprogramma Schoolplein.

1988

Als Johnny Camaro neemt Alfred Lagarde de single Don't Worry, Be Happy op. Een cover van de hit van Bobby McFerrin. De opbrengst van de single gaat naar de anti-apartheidsbeweging. Hij spreekt de stem in van Tito voor de Nederlandstalige versie van de Disney tekenfilm Oliver & Co.

1989

In 1989 wordt hij dé stem van Veronica. De dj spreekt tal van jingles, spotjes en promo's in. Lagarde gaat werken bij Kink FM met het programma Big Al's Nite Flite. Hij levert een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van de alternatieve radiozender. Daarnaast verleent hij zijn stem voor De Kleine Zeemeermin.

1994

Zijn stem is te horen in de film de Lion King.

1995 - 1996

In 1995 is Lagarde een van de eerste die Anouk opmerkt en hij mixt een paar demo's van de Haagse zangeres. Zijn stemgeluid is te horen als Banzai in de tv-serie Timon & Pumba. In 1995 en in 1996 komen respectievelijk de platen Vakantiepret van Paul Haenen en Cijfers en Letters van Hein Boele uit. Alfred Lagarde is op beiden albums te horen als Koekiemonster, een bekend figuur in Sesamstraat.

Anouk

1998

Alfred Lagarde overlijdt op 1 januari 1998 aan een herseninfarct. Hij is 49 jaar. De legendarische dj wordt begraven op begraafplaats Westduin in Den Haag. Vlak voor zijn overlijden spreekt hij een aantal jingles in voor Veronica. Als eerbetoon besluit de omroep de door hem ingesproken jingles te blijven gebruiken. Lagarde mag enkele beroemdheden tot zijn vriendenkring rekenen onder wie leden van Toto, de Golden Earring en Whitesnake. Een krappe week na zijn dood brengen verschillende artiesten - onder meer de Golden Earring, Anouk, De Dijk, Mother Finest, gitarist Adje Van den Berg (ex-Vandenberg en ex-Whitesnake) - in het Haagse Asta theater een muzikaal eerbetoon. Vandenberg zegt op het 'feest' dat Lagarde nu een penthouse in de hemel heeft. De Golden Earring komt later met de single Paradise In Distress, postuum opgedragen aan de dj. Drummer Cesar Zuiderwijk zegt daarover: 'Het was gewoon een goede vriend van ons. Een soort grote broer van Barry Hay.' Het nieuwe Toto-album XX wordt eveneens opgedragen aan Lagarde.

De Dijk Golden Earring Vandenberg

1999

De zoon van Lagarde overhandigt in 1999 een Lifetime Achievement Award uit aan Toto.

2004

Onder de noemer 'Het beste radio Veronica programma allertijden' blikt dj Bart van Leeuwen in augustus een uur lang terug op het roemruchtig radioprogramma Countdown Café.

2005

Precies zeven jaar na het overlijden wijdt de alternatieve radiozender Kink FM een programma aan Lagarde. Op 1 januari zendt Kink FM een eerbetoon uit onder de titel Big Bad Al's Nitelife waarin fragmenten van Lagarde worden uitgezonden. In 2005 verschijnt het album On The Road - Urban Heroes & Johnny Runaway van Urban Heroes. Lagarde wordt vermeld als producer van het album dat hij een paar jaar voor zijn dood met de groep opneemt. De eerste acht tracks, plus een bonusnummer, van de plaat zijn van Urban Heroes (live op Parkpop in Den Haag, 1994) De overige zeven liedjes zijn van Johnny Runaway. (live in Rotown Rotterdam, 1996).

Urban Heroes

Discografie Alfred Lagarde

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Alfred Lagarde

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer