Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

ALLARD BUWALDA

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1967 - heden

Genre

fluit, jazz, klarinet, saxofoon, sessiemuzikanten

Online

Officiële website

Allard Buwalda

Allard Buwalda is jazzmuzikant en een veelgevraagd studiomuzikant, bekend van z'n medewerking aan radio- en televisieprogramma's en z'n betrokkenheid bij optredens in het theater en concerten van onder anderen Marco Borsato. Daarnaast heeft hij twee soloalbums op z'n naam staan.
Volledige biografie...

Instrumenten

fluit, klarinet, saxofoon

Genoemd in de biografie van

2006   Tamara Maria
2013   Edwin Evers

Biografie Allard Buwalda

Allard Buwalda is jazzmuzikant en een veelgevraagd studiomuzikant, bekend van z'n medewerking aan radio- en televisieprogramma's en z'n betrokkenheid bij optredens in het theater en concerten van onder anderen Marco Borsato. Daarnaast heeft hij twee soloalbums op z'n naam staan.

In bezetting van

Edwin Evers   saxofoon
Skymasters   saxofoon
The Jay Horns   saxofoon

1975 - 1988

Allard Buwalda (Leeuwarden, 1967) begint zijn muzikale carrière rond 1975, als hij z'n eerste saxofoon krijgt. Tien jaar later gaat hij naar het Gronings Conservatorium. Eerst houdt hij zich bezig met klassieke muziek, waarna hij overstapt op de lichte muziek. Hij gaat studeren aan het Conservatorium te Hilversum. Hier krijgt hij les van onder anderen Herman Schoonderwalt en Ferdinand Povel van de Skymasters. In deze tijd leert Buwalda alle soorten saxofoon te bespelen, alsmede de klarinet, fluit en piccolo. Tevens verkent hij met de band van het Hilversums Conservatorium de internationale podia van onder meer Montreux en New Orleans. Met het Glenn Miller Orchestra speelt hij door heel Europa en neemt hij diverse cd's op.

Skymasters

1989

Vanaf 1989 treedt Buwalda regelmatig op in het radioprogramma Tros Sesjun met het Lex Jasper Octet en trompettist Rick Kiefer.

1990

Buwalda wint de prestigieuze Pall Mall Swing Award en de Denon Swing Award.

1991

De muzikant rondt zijn studie als 'uitvoerend musicus' af.

1992

Na zijn studie concentreert Buwalda zich op zijn eerste soloalbum Together, een ode aan zijn in 1988 overleden broer. Op deze cd is, in een eigen arrangement, een koor van vijf saxofoons te horen die allen door Buwalda zelf zijn ingespeeld.

1993 - 1994

Buwalda treedt als lead-alt toe tot de Skymasters. In dezelfde tijd speelt hij ook een belangrijke rol in The Ramblers. Verder is hij op North Sea Jazz steeds vaker zogenaamde 'sideman' bij zangeressen van naam, zoals Madeline Bell (1998), Marjorie Barnes, Adrienne West en Deborah Brown. Aan het eind van het jaar richt hij met lead-trombonist Martijn Sohier het Phonebone Quintet op, waarmee in januari 1994 een tournee volgt door Nederland en Duitsland. Buwalda is regelmatig op televisie te zien in Bananasplit en shows van onder meer André van Duin, Carlo Boszhard en Paul de Leeuw. Als gastmuzikant speelt hij mee op de cd Iets Van Een Wonder van Rob de Nijs en Serenade van BZN.

André van Duin BZN Paul de Leeuw Rob de Nijs The Ramblers

1995

Als tenorsolist en vervanger voor Scott Hamilton maakt Buwalda onder de titel Tribute To Woody Herman een tournee door Duitsland met jazzgiganten als Warren Vaché, Jimmy Cleveland, Jake Hanna, Bucky Pizzarelli en John Bunch.

1996

Buwalda treedt toe tot de formatie Frits & Friends onder leiding van Frits Landesbergen. Pianist Cor Bakker maakt ook deel uit van de bezetting. Als vaste rietblazer in het orkest van Cor Bakker volgt de wekelijkse radio-uitzending Music Minded en het zeer hoog gewaardeerde tv-programma Cor & Co (tot en met 2000). In dit programma zijn grootheden te gast zoals Lionel Richie, Al Jarreau, Courtney Pine en Michel Legrand.Vanaf eind 1996 maakt Buwalda deel uit van The Beau Hunks Sax Soctette, een ensemble dat bestaat uit 9 saxofoons en een ritmesectie. The Beau Hunks Sax Soctette speelt voornamelijk historische saxofoonmuziek dat ook op CD verschijnt.

Cor Bakker The Beau Hunks

1997 - 2000

In het seizoen 1997-1998 levert Buwalda een bijdrage aan een cd van Madeline Bell en gaat hij met de Amerikaanse zangeres op tournee. In 1998 volgt een NPS/TV documentaire, waarin Buwalda gevolgd wordt in zijn dagelijks leven als (jazz)musicus. In 1998 maakt The Beau Hunks Sax Soctette een theatertournee door Nederland.

2001

Historisch is het optreden van Buwalda op North Sea Jazz 2001 met de legendarische saxofonist Al Gallodoro (lead-alt in het Paul Whiteman Orchestra). Ook doet hij diverse theatertournees met diverse artiesten.

2002

Wederom een succesvolle theatertournee, deze keer met Mathilde Santing en Cor Bakker. Ook is Buwalda van de partij bij de concertspektakels van Marco Borsato in Rotterdam en Antwerpen. De voorliefde voor bigbandmuziek komt tot uiting in Jazz Orchestra Of The Concertgebouw o.l.v. Henk Meutgeert met Buwalda als lead-alt/solist. Dit jazzbroertje van het Concertgebouworkest bestaat uit louter jonge Nederlandse topmusici en begeleidt al enige jaren uitsluitend grote jazzsolisten, waaronder Joe Henderson, Charles McPherson, Lee Konitz, Herb Geller, George Coleman en Toots Thielemans (Tour Zuid-Africa '02).

Marco Borsato Mathilde Santing

2003

Naast theatertournees met onder anderen Louis van Dijk, Ernst Daniël Smit en wederom Mathilde Santing doet Buwalda mee op de cd Soulmates van Madeline Bell, gevolgd door een tournee in het najaar. Als pop- en jazzdocent saxofoon gaat hij werken aan het Conservatorium Enschede.

2004

Tijdens een van de finaleronden van de liveshow van Idols begeleidt Buwalda een door hemzelf geformeerde bigband. Later in het jaar levert hij een bijdrage aan de cd Rely On Me van Idols-winnaar Boris. Net als in 2002 maakt hij deel uit van het orkest dat Marco Borsato begeleidt tijdens diens grote spektakelshows.

Boris

2005

In de loop van het jaar verschijnt de tweede soloalbum The Right Track. Naast eigen werk bevat de cd onder meer een bewerking van Oblivion van Ástor Piazzolla. De presentatie van de cd vindt plaats op North Sea Jazz. Tegen het eind van het jaar verschijnt van Madeline Bell de cd Tribute To Ray Charles. Het Jazz Orchestra Of The Concertgebouw zorgt hierop voor de muzikale begeleiding.

2006

Na het succes van de vorige editie van Idols geeft Buwalda wederom leiding aan een door hem zelf samengestelde bigband die de kandidaten in de finaleronden begeleidt. Op het titelloze debuut van winnaar Raffaëla is hij een van de vele gastmuzikanten die een bijdrage levert.

Raffaëla

2007

Buwalda speelt mee op het debuut Watermensen van het Volendamse trio 3Js.

3js

2008

Hij is met de Jayhorns ook te horen op het volgende album van de 3js: Kamers Van M'n Hart en speelt mee op het soulalbum A Song For You van Gordon.

Gordon

2010 - 2013

Buwalda maakt jarenlang deel uit van de Edwin Evers Band. De band begeleidt ook de deelnemers begeleidt aan de populaire talentjacht The Voice Of Holland op RTL4. Vanaf maart 2013 onderneemt de Edwin Evers Band een Nederlandse theatertournee met op het programma bekende hits, zowel meerstemmig akoestisch als versterkt uitgevoerd.

Edwin Evers

Discografie Allard Buwalda

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Allard Buwalda

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer