Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

AMERICAN GYPSY

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

American Gypsy

Periode

1972 - 1984

Genre

funk

Pseudoniemen

Doobsy

American Gypsy

Groep van Amerikaanse origine, die als eerste de funk in Nederland introduceert. Zij borduren voort op een funkstijl zoals die in de Verenigde Staten ontwikkeld is door James Brown, Sly Stone-bassist Larry Graham en producer Norman Whitfield.
Volledige biografie...

Bezetting

Steve Clisby   gitaar, zang
Lorenzo Mills   percussie, zang
Dale Harrell   fluit, zang
Joe Skeete   basgitaar
Ricardo James   drums
Meer resultaten... Minder resultaten

Overige muzikanten

Elout Smit   drums
Lisa Boray   zang
Dennis Witbraad   drums
Steve Yellick  
Jetty Weels   zang
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1966   Het
1969   Hans van Hemert
1970   Frank Klunhaar
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie American Gypsy

Groep van Amerikaanse origine, die als eerste de funk in Nederland introduceert. Zij borduren voort op een funkstijl zoals die in de Verenigde Staten ontwikkeld is door James Brown, Sly Stone-bassist Larry Graham en producer Norman Whitfield.

1972

De muzikanten van American Gypsy, oorspronkelijk afkomstig uit Los Angeles waar ze afzonderlijk van elkaar spelen met onder anderen Dr. John, Jimi Hendrix, Jefferson Airplane, Santana, Barry White en Frank Zappa, trekken onder de naam Pasadena Ghetto Orchestra naar Europa en komen terecht in Maastricht. Ze besluiten daar te blijven wonen en veranderen de groepsnaam in American Gypsy. Het debuutalbum Gypsy wordt slechts in kleine kring verspreid.

1974

De eerste, door Hans van Hemert geproduceerde en door Piet Souer gearrangeerde, single Angel Eyes haalt de Top 10. Ook de opvolger, een cover van Lindisfarnes Lady Eleanor, doet het goed. Het album Angel Eyes en de daaropvolgende singles halen de hitparades niet. Maar American Gypsy heeft voldoende naamsbekendheid opgebouwd om jarenlang succesvol als livegroep te kunnen opereren.

Hans van Hemert Piet Souer

1977

Ricardo James wordt vervangen door Elout Smit.

1978

De groep trekt twee extra vocalisten aan: Omar Dupree en Jetty Weels, beide ex-Rockaway Boulevard.

Rockaway Boulevard

1979

Dupree en Weels worden opgevolgd door Lisa Schulte Nordholt (ex-Navel). De single I'm O.K., You're O.K. haalt de Nederlandse hitparade niet, maar doet het in een geremixte versie uitstekend in de Amerikaanse discocharts.

Lisa Boray

1980

Lorenzo Mills vertrekt naar Max 'n Specs.

Max 'n Specs

1981

American Gypsy Het album Love Is A Hazard wordt gemaakt in de bezetting Skeete, Clisby, Steve Yellick (toetsen) en Dennis Whitbread (drums, ex-The Scene). Samen met zanger Omar Dupree brengt American Gypsy onder de naam Doobsy de single Music In The City uit.

The Scene

1982

Er wordt een vierde album gemaakt, dat evenwel niet wordt uitgebracht, omdat geen platenmaatschappij vertrouwen heeft in een American Gypsy zonder Hans van Hemert.

1984

American Gypsy wordt opgeheven. Clisby en Dupree duiken op in de Band Of Gold. Dupree brengt ook nog een single uit: It's A Kick, de titelsong van de film Van Straat Tot Stadion, een film rond voetballer Gerald Vanenburg

Band Of Gold Omar Dupree

Discografie American Gypsy

In de discografie worden officiƫle opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's American Gypsy

Audio/Video American Gypsy

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer