Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

AMSTEL QUARTET

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Persfoto Amstel Quartet (Bron: officiële website)

Periode

1997 - heden

Genre

hedendaags, klassiek, wereldmuziek

Online

Officiële website

Amstel Quartet

Het Amstel Quartet is een van de meest toonaangevende saxofoonkwartetten van de jongere generatie. Het kwartet heeft een breed repertoire en speelt zowel oude muziek als nieuwe muziek, wereldmuziek en klassieke kamermuziek. Het ensemble zoekt daarbij naar nieuwe presentatievormen en werkt geregeld samen met andere musici en gezelschappen uit andere ...
Volledige biografie...

Bezetting

Olivier Sliepen   altsaxofoon
Bas Apswoude   tenorsaxofoon
Remco Jak   sopraansaxofoon
Harry Cherrin   baritonsaxofoon, saxofoon

Overige muzikanten

Ties Mellema   baritonsaxofoon

Genoemd in de biografie van

1996   Ties Mellema
2002   Joep Franssens
2004   Ruud van Eeten
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Amstel Quartet

Het Amstel Quartet is een van de meest toonaangevende saxofoonkwartetten van de jongere generatie. Het kwartet heeft een breed repertoire en speelt zowel oude muziek als nieuwe muziek, wereldmuziek en klassieke kamermuziek. Het ensemble zoekt daarbij naar nieuwe presentatievormen en werkt geregeld samen met andere musici en gezelschappen uit andere disciplines. Het kwartet is sinds de oprichting onderscheiden met diverse internationale prijzen en maakt regelmatig uitgebreide tournees door Europa, Rusland, het Midden Oosten, China, Japan en de Verenigde Staten. De musici van het Amstel Quartet zijn ook individueel erg succesvol: zo kreeg baritonsaxofonist Ties Mellema in 2010 de Nederlandse Muziekprijs uitgereikt.

1997 - 2000

Remco Jak, Bas Apswoude en Ties Mellema studeren aan het Conservatorium van Amsterdam bij Arno Bornkamp. Olivier Sliepen studeert in Luxemburg en volgt zijn verdere opleiding in Amsterdam bij Arno Bornkamp. De vier studiegenoten vinden elkaar definitief tijdens een tournee van het Nationaal Jeugd Orkest in 1997. Het viertal besluit direct verder te gaan als saxofoonkwartet en steekt veel tijd in het verbeteren van het ensemblespel. Onder de naam Amstel Saxophone Quartet geeft het viertal de eerste concerten.

2001

Het kwartet presenteert zich tijdens het Internationale Kamermuziekconcours Almere en wint overtuigend de Kamermuziekprijs.

2002

'Straight Lines', de eerste cd van het kwartet verschijnt op het label Erasmus. Naast werken van Gavin Bryars, Ekki-Sven Tüür, Daan Manneke en Joep Franssens bevat de cd ' ...so softly' van Ian Wilson. De Engelse componist groeit in de loop der jaren uit tot de 'huiscomponist' van het kwartet.

2004

De tweede cd van het gezelschap, 'Amstel Tracks', met werk van onder anderen Johann Sebastian Bach, Ludwig van Beethoven, Arvo Pärt, Philip Glass en Michael Nyman verschijnt en markeert tevens de geboorte van het eigen label Amstel Recordings. Het label is in het leven geroepen om zowel de cd's van het kwartet uit te brengen als de solistische activiteiten van de leden vast te leggen. De bewerkingen die de kwartetleden maken van het werk van Glass, Nyman en Pärt worden door de componisten persoonlijk geautoriseerd. Het Amstel Saxophone Quartet wint in de Verenigde Staten de jaarlijkse Chamber Music Competition Yellow Springs en krijgt in Nederland de Uitmarkt Publieksprijs.

2005

De verrichtingen van het Amstel Quartet blijven niet onopgemerkt. Het viertal krijgt de Kersjes van de Groenekan Prijs, de prijs van 50.000 euro voor bijzonder talent te besteden aan verdere scholing en bijzondere projecten. Ook wint het kwartet dit jaar de Illzach Kamermuziek Competitie in Frankrijk en krijgen de saxofonisten de tweede prijs bij het Gaudeamus Vertolkers Concours. De cd '1 gram of time' verschijnt

2006

Het kwartet verandert de naam van Amstel Saxophone Quartet in Amstel Quartet en onderstreept de naamswijziging met een campagne met gratis downloads op internet. Het kwartet maakt een tournee door Rusland en speelt in de Kleine Zaal van het Concertgebouw in de prestigieuze serie Jonge Nederlanders. In New York krijgt het kwartet de Concert Artists Guild Management Award toegekend. Tijdens de festiviteiten speelt het viertal samen met andere ensembles in Carnegie Hall en wint tevens de publieksprijs. Aan de prijs is een tournee en een intensieve managementbegeleiding verbonden in het seizoen 2006-2007.

2007

Het Amstel Quartet werkt mee aan een multicultureel en multimediaal spektakel dat het theatergezelschap Dogtroep maakt voor de opening van de Schouwburg in Almere. Ook tablaspeler Niti Ranjan Biswas is van de partij. Omdat Koningin Beatrix de schouwburg komt openen, lijkt het Dogtroep een goed idee om het saxofoonkwartet en Niti Ranjan Biswas eenmalig bij elkaar te zetten. Niti improviseert bij een werk dat het kwartet op het repertoire heeft. De vonk springt over en de basis voor toekomstige samenwerking is gelegd. Het kwartet toert door de Verenigde Staten (met een solodebuut in Carnegie Hall, New York), Quatar en Dubai. Baritonsaxofonist Ties Mellema wint als solist de Grachtenfestivalprijs.

2008

In maart blesseert Ties Mellema zijn rechterhand. Hij snijdt daarbij een zenuw door en kan voorlopig niet optreden met het Amstel Quartet. Zijn plek wordt tijdelijk ingenomen door Lars Niederstrasser. Hoewel de blessure ernstig is en het er zelfs op lijkt dat de saxofonist nooit meer op het oude niveau kan spelen, gaat Mellema niet bij de pakken neer zitten. Hij ontwikkelt zijn eigen trainingsschema en keert relatief snel terug.

2010

Baritonsaxofonist Ties Mellema ontvangt de Nederlandse Muziekprijs. Het Amstel Quartet gaat weer op tournee door de Verenigde Staten. Aan het einde van het jaar verschijnt de cd 'Amstel Raga', het resultaat van de samenwerking met tablaspeler Niti Ranjan Biswas.

2011 - 2012

In het najaar gaat het Amstel Quartet de studio in om een vervolg op de succesvolle cd 'Amstel Tracks' op te nemen. Deze zal in januari 2012 gepresenteerd worden ter gelegenheid van het 15-jarig bestaan.

2013 - 2014

Samen met Productiehuis Oorkaan maakt het Amstel Quartet een muzikale theatervoorstelling voor kinderen. In de voorstelling 'Toeters en taart' speelt het kwartet muziek van Bach, Haydn, Vivaldi en Mozart. De voorstelling krijgt geen goede recensies. Dagblad Trouw schrijft: 'Hoe kan een coproductie tussen Oorkaan en het Amstel Quartet ontaarden in een show die aan Bassie en Adriaan doet denken?'
Het viertal werkt ook mee aan het album 'Songs of clarity' van sopraan Klaartje van Veldhoven.

Klaartje van Veldhoven

2015 - 2016

Amstel Quartet en de Franse zanger Philippe Elan (Bron: officiële website) Met de Franse chansonnier Philippe Elan nemen ze een album op dat in 2015 verschijnt. Het album is opgedragen aan componist Ton de Kruyf. De Kruyf was bevriend met zowel Olivier Sliepen als met Elan. Hij stelt de twee aan elkaar voor en het idee voor een samenwerking is geboren. Op het album zingt Elan twee Nederlandse liederen: 'Stormvloedkering' van Harry Bannink (arrangement Ruud van Dijk) en 'Zing, vecht, huil, bid' van Ramses Shaffy (arrangement Reyer Zwart).
In het seizoen 2015-2016 maakt het Amstel Quartet een tournee in Canada en in het Caraïbisch gebied.

Harry Bannink Ramses Shaffy Ton de Kruyf

2017

In 2017 verlaat Mellema de band en komt Harry Cherrin op baritonsaxofoon voor hem in de plaats. Vanaf april 2017 speelt het Amstel Quartet het programma ´Glass on the Roof´ aangevuld met speciale gasten. De voorstelling is een ode aan componist Philip Glass, die in 2017 zijn tachtigste verjaardag viert. Het Amstel Quartet nodigt hierbij artiesten uit van verschillende disciplines zoals de electronica scratcher Kypski, componist Anthony Fiumara, toetsenist Pascal Meyer en video- en lichtkunstenaar Hendrik Walther. Het geluid wordt verzorgd door Thomas Myrmel en het regieadvies door Barbara Makkinga.

C-Mon & Kypski Harry Cherrin

2019

Na de samenwerking tussen Philippe Elan en Thérèse Steinmetz in 2016, is de toevoeging van het Amstel Quartet een logisch vervolg. Gezamenlijk brengen ze een EP uit, die in maart in het Betty Asfalt Complex in Amsterdam wordt gepresenteerd. In november spelen ze de wereldpremière van een nieuw saxofoonwerk van Hugues Dufourt: Les courants polyphoniques d’après Klee.

Thérèse Steinmetz

Discografie Amstel Quartet

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Amstel Quartet

Audio/Video Amstel Quartet

Video Amstel Quartet

Trailer Glass on the Roof...
Trailer Glass on the Roof - Amstel Quartet
Amstel Quartet - Samuel B...
Amstel Quartet - Samuel Barber/ Adagio for strings (arr. Johan van der Linden)
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Trailer Glass on the Roof - Amstel Quartet

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer