Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

ANDRE DOUW

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1951 - heden

Genre

hedendaags

Biografie André Douw

André Douw werd geboren op 30 april 1951. Opleiding Hij studeerde piano, theorie en compositie aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag (bij Jan van Vlijmen, Peter Schat en Louis Andriessen). In 1975 deed hij eindexamen piano bij Gérard van Blerk en in 1977 sloot hij het hoofdvak theorie af. Van 1979 ...
Volledige biografie...

Biografie André Douw

1951

André Douw werd geboren op 30 april 1951.


Opleiding

Hij studeerde piano, theorie en compositie aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag (bij Jan van Vlijmen, Peter Schat en Louis Andriessen). In 1975 deed hij eindexamen piano bij Gérard van Blerk en in 1977 sloot hij het hoofdvak theorie af. Van 1979 tot 1980 studeerde hij in Tokio bij Toru Takemitsu.


Werkzaamheden

Douw was werkzaam als docent theorie en compositie aan de Muziekpedagogische Academie te Hilversum. In het jaar 1990 werkte hij in Californië aan onderzoek ter voorbereiding van een proefschrift over de compositietechnieken van Igor Stravinsky in diens laatste, seriële scheppingsperiode (1954?1966). Dit proefschrift is in 1995 in eigen beheer uitgegeven onder de titel The construction of order and direction in Igor Stravinsky's In Memoriam Dylan Thomas, Canticum Sacrum and Threni. Sinds enige tijd is hij hoofd van de compositieafdeling van het Conservatorium van Amsterdam.


Composities

Tot zijn werken behoren zowel kamermuziek als composities voor orkest en grootschalige vocale werken. In paradiso (1980) voor a cappella koor was geschreven voor het Philharmonisch Koor van Tokio. Styx (1982) voor viool en strijkorkest werd gecomponeerd in opdracht van het Nederlands Kamerorkest. Voor de 65e verjaardag van de KRO schreef Douw een Ave Maria (1989) voor alt, tenor, koor en orkest.


Publicaties

In 1994 verscheen van zijn hand een artikel over Symposion, de opera van Peter Schat en Gerrit Komrij, in Mens & Melodie. In het Tijdschrift voor Muziektheorie publiceerde hij een analyse van Debussy's ... Voiles en La cathédrale engloutie (nov. 1996) en in november 1997 een bespreking van Michael Friedmanns boek Ear Treaning for Twentieth-Century Music.

A. Douw
1997

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video André Douw

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer