Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

ANDRE HAZES

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Uit de fotocollectie van Beeld en Geluid: André Hazes bij de Weekendshow met Johnny Kraaykamp (1959)

Periode

30-06-1951 - 23-09-2004

Genre

levenslied, Nederlandstalig, zang

Online

Officiële website

André Hazes

Amsterdamse zanger die eigenlijk rock & roll-ster had willen worden, maar icoon wordt van het Nederlandse levenslied.
Volledige biografie...

Instrumenten

zang

Genoemd in de biografie van

1952   Gerbrand Westveen
1958   Johnny & Rijk
1958   Tim Griek
Meer resultaten... Minder resultaten

Concerten & Festivals

i.s.m. Podiuminfo / Festivalinfo

9-12-22, Ziggo Dome, Amsterdam
10-12-22, Ziggo Dome, Amsterdam

Biografie André Hazes

Amsterdamse zanger die eigenlijk rock & roll-ster had willen worden, maar icoon wordt van het Nederlandse levenslied.

1951

Hazes wordt op 30 juni geboren in het Wilhelmina Gasthuis te Amsterdam en groeit op met vier broers en een zus in de Amsterdamse Gerard Doustraat. Zijn jeugd is niet rooskleurig. Zoals veel gezinnen in die tijd woont men in te kleine huizen met te veel kinderen, waar het weinige geld gespendeerd wordt aan drank.

1958 - 1960

Uit de fotocollectie van Beeld en Geluid: André Hazes bij de Weekendshow met Johnny Kraaykamp (1959) Op achtjarige leeftijd woont Hazes met zijn buurjongen stiekem een concert bij van Muddy Waters en B.B. King en raakt verslingerd aan blues en rock & roll. Het zangtalent van de jonge André wordt ontdekt wanneer de acteur Johnny Kraaykamp sr. (van het duo Johnny & Rijk) hem op Bevrijdingsdag hoort zingen op de Albert Cuyp-markt. Kraaykamp wil een ster van hem maken, maar Hazes' vader houdt de boot in eerste instantie af. De man heeft zijn hoop gevestigd op een carrière voor zijn André's oudere broer Jopie. Die krijgt na de opname van zijn enige plaatje de baard in de keel en ziet zich gedwongen zijn prille muzikale ambities op te geven. Vader vraagt enige bedenktijd maar laat André twee weken later zijn tv-debuut maken in AVRO's Weekendshow. Daar zingt hij met Kraaykamp het liedje Piove. Daarna volgen de singles Droomschip en Guanita maar een doorbraak zoals die van Heintje blijft achterwege.

Johnny Kraaijkamp

1965

Als veertienjarige gaat André aan de slag in de Draka-fabriek in Amsterdam-Noord. Hij wil weg uit de armoe en de problemen thuis, maar staat er nog niet bij stil wellicht zanger te worden. In navolging van zijn broer Joop monstert hij aan als lichtmatroos op de binnenvaart bij het bedrijf Van Ommeren in Rotterdam. Bij zijn terugkeer zijn zijn ouders uit elkaar en logeert hij bij een broer. In de jaren daarna brengt André het gezegde twaalf ambachten, dertien ongelukken in de praktijk. Achtereenvolgens is hij boekbinder, bloembesteller, matroos, schoorsteenveger, slagersknecht, fietsenmaker, grondwerker, bouwvakker, sloper, marktkoopman, discjockey, kelner en barkeeper.

1976

Hazes werkt in café De Krommert van Klaas Veen en staat bekend als de zingende barkeeper. Voor hemzelf betekent het zingen nog steeds niet meer dan een leuke hobby. In zijn caravan op de camping in Vinkeveen schrijft hij het nummer Eenzame Kerst dat met hulp van Willy Alberti op single verschijnt. In december verkoopt het plaatje binnen drie weken 70.000 exemplaren.

Willy Alberti

1977

Hazes weet niet wat hem overkomt. De single Mamma wordt in april een grote hit. Het debuutalbum Zo Is het Leven verschijnt met teksten van onder andere Herman Pieter de Boer. In oktober bereikt de single De Vlieger de tipparade. Hazes begint met het opnemen van een kerstplaat, maar als hij als man van 130 kilo een Nederlandstalige versie van Little Drummer Boy moet vertolken besluit hij weer terug te keren naar de horeca.

Herman Pieter de Boer

1980

Berooid en uitgerangeerd bij zijn oude platenmaatschappij komt Hazes in contact met EMI en producer Tim Griek, die met Hazes de studio induikt. In december verschijnt de kerstplaat Eenzame Kerst, voorafgegaan door ’n Vriend, een 'levenspop'-album met materiaal geschreven door Hazes' neef Tonnie Leroy en gearrangeerd door John van de Ven. Hij maakt een comeback en ziet zijn carrière definitief vorm krijgen.

John van de Ven Tim Griek

1981

Het succes van Hazes blijft groeien. Onsterfelijk maakt hij zich met de single 'n Beetje Verliefd, een compositie van het productieteam van de Leidse band Catapult (Cat Music), die doorstoot naar de top 3. Het album Gewoon André is goed voor de verkoop van maar liefst 500.000 exemplaren. Voor deze prestaties ontvangt Hazes de Zilveren Harp van Stichting Conamus.

1982

TROS Muziek special 1982 (Bron: fotocollectie Beeld en Geluid) Hazes groeit uit tot het gezicht van het Nederlandse levenslied. Maar naast de vele pieken (optredens in Carré, het Concertgebouw en Ahoy') kent zijn carrière ook de nodige dalen. Het slopende nachtleven en de vele optredens beschadigen zijn stembanden en vergen een operatie. Door zijn enorme populariteit wordt André slaaf van zijn agenda, draaft op bij iedere gelegenheid, drinkt te veel en slaapt te weinig. Hazes maakt korte tijd deel uit van het Nationaal Showcircus van Joop van den Ende, maar zijn bijdrage wordt in april voortijdig van het programma gehaald omdat de volkszanger niet past in de circusformule en ook niet de kasmagneet blijkt te zijn waarop de organisatie had gehoopt.

1983

Hazes neemt deel aan de Amnesty benefietavond Het Gebaar.

1985

De grootste hit van Hazes is dit jaar Ik Meen 't. Met deze single behaalt hij de tweede plaats van de Top 40. De zanger verschijnt regelmatig op de podia. Op televisie presenteert hij zijn eigen showprogramma Een Avond Met André Hazes.

1986

Op het album Innamorato blijkt Hazes inmiddels uitgegroeid te zijn tot een waardige opvolger van Willy Alberti. Met de overigens fonetisch ingestudeerde teksten vertolkt hij het Italiaanse lied alhoewel hij ook uit kan barsten in een echte rock & roll-klassieker.

Willy Alberti

1988

Op 13 februari komt André’s vaste producer Tim Griek om het leven bij een auto-ongeluk. Het album Liefde Leven Geven wordt aan hem opgedragen. In de zomer vertolkt Hazes het Oranje-gevoel tijdens het uiteindelijk door Nederland gewonnen EK voetbal met de single Wij Houden Van Oranje.

1989

Als cadeautje van de platenmaatschappij neemt Hazes het album Dit Is Wat Ik Wil op, een plaat met deels vertaalde blues- en rock & roll-klassiekers. Op de plaat wordt hij onder meer bijgestaan door rockers Herman Brood, Jan Akkerman en Kaz Lux.

Herman Brood Jan Akkerman Kaz Lux

1990

Hazes keert weer terug naar de levenspop met het album Kleine Jongen, wederom geschreven door de musici van Catapult. In de jaren '90 gaat de zanger door met het uitbrengen van platen, die allen zeer succesvol zijn. Ook bezint hij zich op zijn ongezonde levenswijze met veel drankmisbruik waardoor hij regelmatig in het ziekenhuis belandt. Tijdens het WK Voetbal vertolkt Hazes opnieuw het Oranje-gevoel met Oranje Bovenaan.

Catapult

1992

De heruitgave van De Vlieger wordt alsnog een grote hit. Tijdens het EK voetbal zorgt Hazes weer voor een meezinger met Samen Kunnen We Europa aan.

1994

Ter gelegenheid van zijn jubileum verschijnt de video-registratie van een jubileumconcert. Samen met het Nederlands voetbalelftal zingt hij onder productionele leiding van Peter Koelewijn dertien voetbalnummers op het album Good Luck Oranje. De van het album afgehaalde single Ik Heb U Lief Mijn Nederland, uitgebracht ter gelegenheid van het WK Voetbal in de Verenigde Staten, belandt hoog in de hitparades.

1995

Ter gelegenheid van Hazes' 44ste verjaardag verschijnt Voor Mijn Vrienden, een door hemzelf samengestelde box met drie cd's. Naast oude hits staan op het album vier nieuwe songs waaronder een duet met zijn vrouw Rachel.

1997

In het voorjaar verschijnt de single Jij Bent Het Leven Voor Mij, een op elektronische wijze geconstrueerd duet van Hazes met de dan reeds lang overleden Willy Alberti. In november zingt Hazes weer eens in de Rotterdamse Ahoy'. Hij zingt daar voor het eerst zijn ode aan de kort daarvoor verongelukte Britse prinses Diana. In het muziektijdschrift Fret licht hij zijn ode toe met de onvergetelijke woorden: ‘Ik heb Lady Di altijd een verschrikkelijk lekker wijf gevonden’.

1998

Door een ongeluk breekt André Hazes zijn been waardoor het uitbrengen van zijn nieuwe cd wordt uitgesteld. Dat in de familie Hazes nog meer talent schuilt bewijst André’s nicht Lena die in het voorjaar een single uitbrengt. Een concert in Benidorm voor de Nederlandse toeristen aldaar flopt. In plaats van de verwachte 20.000 bezoekers verschijnen er slechts 800 in het stadion.

1999

Hazes, zijn vrouw, zijn hondje en drie vrienden zijn te zien in een populair zelfrelativerend tv-spotje voor Unox knakworstjes. Mede dankzij deze reclame komt Hazes weer terug aan de top. Op zijn verjaardag krijgt Hazes een nieuw tienjarig platencontract bij EMI. Op 24 september verschijnt zijn nieuwe album. Voor 18 oktober staat opnieuw een avond in Ahoy' gepland. De documentaire André Hazes, Zij Gelooft In Mij gaat in première op het International Documentary Filmfestival. Zowel de film als het aansluitende optreden van Hazes zijn een daverend succes. De documentaire wint dan ook op 2 december de VPRO Joris Ivens Award. Op 21 december brengt Hazes tijdens de Wedstrijd van de Eeuw in de Amsterdam Arena zijn nieuwe versie van Wij Houden Van Oranje ten gehoor.

2000

Het album Want Ik Hou Van Jou verschijnt. Naar aanleiding van de gelijknamige documentaire staat er een nieuwe versie op van Zij Gelooft In Mij. Er staan ook enkele composities op van de mensen van Cat Music. Hazes ontvangt een Edison voor zijn oeuvre. Hij weigert deze echter als blijkt dat hij tweede keus is nadat Doe Maar niet bereid is op te treden tijdens de uitreiking.

2001

In het jaar dat Hazes vijftig wordt verschijnt de 21-delige serie André Hazes 50, een heruitgave van alle bij EMI verschenen reguliere albums van de Amsterdamse zanger. Elk album is digitaal geremasterd en heeft een aangepast hoesontwerp. Bovendien bevat elke cd André’s persoonlijke herinneringen aan de tijd waarin de betreffende plaat werd opgenomen. In de aanloop naar Hazes’ verjaardag worden maandelijks twee tot drie titels uit de serie uitgebracht. Op verzoek van de Amsterdamse nieuwszender AT5 doet Hazes mee aan een wervingsspotje voor nieuw havenpersoneel. Een dag voor zijn verjaardag ontmoet Hazes voor het eerst een van zijn grote muzikale helden: B.B. King. In de nacht van vrijdag 29 juni en zaterdag 30 juni viert Hazes zijn vijftigste verjaardag in het Amsterdamse Paradiso. Radio 538 maakt een speciale live-reportage van het feest. Op het podium krijgt Hazes uit handen van burgemeester Job Cohen het Ereteken van Verdienste van de Stad Amsterdam. Na de zomer verschijnt zowel het album NU als het boek Al Mijn Woorden (Kosmos-Z&K) met daarin een bloemlezing van songteksten aangevuld met het levensverhaal van Hazes. Binnen vijf weken wordt het album NU platina (80.000 verkochte exemplaren).

Paul de Leeuw

2002

André Hazes is bij de gemeenteraadverkiezingen lijstduwer voor de lokale partij Ronde Venen Belang. Hij krijgt in mei een zetel in de gemeenteraad, maar stort in juni in na kritiek van andere partijen op zijn afwezigheid bij vergaderingen en op bepaalde politieke uitspraken. De 36.000 kaartjes voor het optreden in het Olympisch Stadion op 24 augustus zijn binnen vijf dagen uitverkocht. Tijdens het verregende concert krijgt de zanger uit handen van Johnny Logan een gouden plaat voor Strijdlustig. Het gastoptreden van Jody Bernal levert een fluitconcert op door een groot deel van het publiek. Hazes verzorgt op 12 september een extra concert in Ahoy' Rotterdam. Hij speelt daar ook nummers van zijn kort daarvoor verschenen album Strijdlustig, een plaat vol 'mooie liedjes over liefde, weggaan en weggestuurd worden', zoals de zanger het zelf omschrijft. De cd bevat ondermeer Nederlandstalige versies van Britse nummers zoals Mocht De Zon Ooit Verdwijnen (Traffic) en Zoveel Jaren (Gary Moore). De single You've Lost That Lovin' Feelin' is een duet met Johnny Logan.

Jody Bernal

2003

André Hazes viert dit jaar zijn zilveren jubileum. In juni verschijnt de compilatie 25 Jaar Hazes. Eind juni verzorgt de volkszanger als eerste Nederlandse artiest een avondvullend programma in de Amsterdam Arena. Hij speelt er tweemaal voor ruim 26.000 fans. Het jubileumalbum 25 Jaar Hazes krijgt de gouden status als begin augustus het 40.000ste exemplaar wordt verkocht. Hazes krijgt de gouden plaat uitgereikt tijdens de presentatie van de dvd Live In De Amsterdam ArenA. Het album Hazes Live In De Amsterdam ArenA is tevens de allereerste liveplaat die door een Nederlandse artiest op Super Audio CD wordt uitgebracht. Problemen in de relationele sfeer doen Hazes besluiten zijn aangekondigde concerten op 8 en 10 december in de Ahoy' te Rotterdam te verplaatsen naar 29 en 31 maart 2004.

2004

Tijdens een uitzending van Barend & Van Dorp begin februari krijgt Hazes een gouden en platina plaat uitgereikt voor de dvd en cd van Live In De Amsterdam ArenA. Wegens het grote succes van zijn optreden in de Amsterdam ArenA in 2003 wordt er op 25 juni opnieuw een optreden van de zanger georganiseerd. André Hazes moet twee concerten in Ahoy' afzeggen omdat hij problemen heeft met zijn gehoor. Op 22 september wordt hij met spoed opgenomen in het ziekenhuis. Hij heeft hoge koorts vanwege een zware longontsteking. Een dag later wordt het trieste nieuws bekend dat de volkszanger is overleden aan een hartstilstand. Vijftigduizend fans nemen op 27 september in de Amsterdam ArenA afscheid van de volkszanger tijdens een groots opgezette herdenking. De ceremonie wordt live op televisie uitgezonden en door bijna vijf miljoen gevolgd. Naast verschillende toespraken van onder andere Frits Barend en burgemeester Job Cohen spelen diverse Nederlandse artiesten (waaronder René Froger, Bløf en Xander de Buisonjé) eigen nummers en nummers van André. Met een liveuitvoering van het nummer Zij Gelooft In Mij scoort Hazes postuum zijn allereerste nummer 1 hit in de Top 40. Hetzelfde overkomt hem een maand later in Vlaamse hitparade. Op 25 november verschijnt bij uitgeverij Het Spectrum Hazes 1951-2004, een boek geschreven door Robert Haagsma met het complete verhaal van de volkszanger; van zijn door armoede en huiselijk geweld geteisterde jeugd tot zijn megasuccessen in uitverkochte voetbalstadions.

Bløf René Froger Xander de Buisonjé

2005

Hazes wordt op 5 mei tijdens het Bevrijdingsfestival in Amsterdam op het Museumplein muzikaal geëerd door diverse artiesten die in verschillende genres nummers van hem uitvoeren, van tango tot Surinaams en Afrikaans. De optredens vinden plaats onder de titel Hazes: Wereldmuziek! De TROS maakt een documentairereeks over Hazes' weduwe Rachel Hazes. De single Vaag En Stil bevat de laatste drie nummers die de zanger voor zijn overlijden opnam. Op 23 september staat de uitgave gepland van de biografie Typisch André. Op dezelfde datum wordt op de hoek van de Eerste Sweelinckstraat in de Amsterdamse wijk De Pijp het standbeeld van Hazes onthuld door Hazesontdekker Johnny Kraaykamp sr. Het beeld is in China vervaardigd. De dvd Bloed, Zweet En Tranen bevat een documentaire met het levensverhaal van de volkszanger. Sleutelfiguren uit het leven van André Hazes, waaronder familieleden, vrienden en mensen uit de muziekwereld, vertellen over hun ervaringen met de zanger.

2006

Wij Houden Van Oranje, de voetbalhit van André Hazes uit 1988, wordt in een nieuwe versie uitgebracht met coupletten gerapt door Ali B.

Ali B

2007

Rachel Hazes geeft toestemming voor een musical over het leven van André Hazes. De productie is in handen van Joop van den Ende. Met het duet Blijf Bij Mij scoort André Hazes in mei zijn tweede postume nummer 1-hit in de Single Top 100. Het nummer is opgenomen door Gerard Joling. Op het album Samen Met Dré (november) zingen Nederlandse artiesten als René Froger, Gerard Joling, Guus Meeuwis, Trijntje Oosterhuis, Xander de Buisonjé, Wolter Kroes en Hazes' eigen kinderen Roxeanne en André Jr. postuum een duet met de volkszanger.

Gerard Joling Guus Meeuwis René Froger Trijntje Oosterhuis Wolter Kroes Xander de Buisonjé

2008

Op 26 mei wordt in de Amsterdam ArenA het meezingconcert Samen Met Dré In Concert georganiseerd. Op deze avond brengen muzikale collega's van Hazes een ode aan de volkszanger. Vanaf grote videoschermen zingt André Hazes postuum duetten met artiesten als Frans Bauer, Gerard Joling, Marianne Weber, Xander De Buisonjé, Karin Bloemen, Wolter Kroes, Peter Beense, Trijntje Oosterhuis, René Froger, Lee Towers, Carel Kraayenhof en Berget Lewis. Ook de kinderen van Hazes vertolken een duet.

2009

Op 23 september, op de dag dat André Hazes precies vijf jaar geleden is overleden, geeft TNT Post een postzegelboekje uit met negen persoonlijke postzegels en Hazes' levensverhaal, geïllustreerd met nooit eerder gepubliceerde foto's. Dankzij de aandacht die de regionale radiozenders in 2009 aan André Hazes besteden, is de volkszanger volgens de SENA dit jaar de populairste nationale artiest op de Nederlandse radio.

2010

Tijdens de Horecava 2010 wordt eenmalig de SENA-Media Tools Oeuvre Award uitgereikt door SENA en Media Tools, de organisaties die sinds begin 2008 registreren welke muziek er wordt gedraaid in de Nederlandse horeca. De prijs wordt toegekend aan André Hazes omdat hij de meest gedraaide artiest is in de Nederlandse horeca aller tijden. De prijs wordt in ontvangst genomen door zijn kinderen Roxeanne en André Junior.

2011

Guanita/Droomschip, de eerste single van André Hazes uit 1960 samen met zijn ontdekker Johnny Kraaykamp en kinderkoor en orkest onder leiding van Jack Bulterman, wordt eind juni door het label His Master's Choice opnieuw op vinyl uitgebracht. Een gelimiteerde editie van 200 stuks is geperst op wit vinyl. In november wordt bekend gemaakt dat acteur Martijn Fischer de rol van Hazes gaat spelen in de musical Hij Gelooft In Mij. Chantal Janzen neemt de rol van Rachel Hazes op zich. De musical wordt geschreven door Kees Prins (Jiskefet) en Frank Ketelaar (Vuurzee) en geregisseerd door Ruut Weismann.

Jiskefet

2012

Tijdens de Uitmarkt, op 25 augustus in Amsterdam, staat van twaalf uur ’s middags tot middernacht in het DeLaMar Theater de muziek van André Hazes centraal. Diverse acteurs, zangers en presentatoren geven tijdens deze marathon hun interpretatie van de liedjes van de zanger. De musical Hij Gelooft in Mij gaat op 11 november in première in het DeLaMar Theater in Amsterdam.

2013 - 2014

Wegens groot succes wordt de musical verlengd. Actrice Hadewych Minis neemt de rol van Rachel Hazes over (later gevolgd door Ricky Koole) en Martijn Fischer wisselt zijn rol af met acteur Frank Lammers. Hij Gelooft in Mij wordt in november op het Musical Awards Gala uitgeroepen tot beste grote musical. Martijn Fischer wint zijn eerste John Kraaijkamp Musical Award voor zijn vertolking van André Hazes. Chantal Janzen krijgt voor haar rol van Rachel Hazes de Conny Stuart Musical Award en Doris Baaten een Musical Award in de categorie beste vrouwelijke bijrol in een grote musicalproductie voor haar vertolking van Friedel van Galen, de moeder van Rachel Hazes.
In de Amsterdamse Ziggo Dome vindt in juni 2013 de eerste editie plaats van Holland Zingt Hazes. Bekende artiesten zingen nummers van Hazes en het publiek zingt uiteraard mee. Het wordt een jaarlijks terugkerend festijn.

Hadewych Minis Jason Bouman Ricky Koole

2015

Martijn Fischer en Hadewych Minis vertolken André en Rachel Hazes in de speelfilm 'Bloed, zweet en tranen'. Beiden krijgen er een Gouden Kalf voor.

2016

Op de dag dat Hazes 65 zou zijn geworden verschijnt er een "nieuwe" single van de zanger. Het nummer 'Op de schoorsteen staat een oude foto' was bedoeld voor het album ''n Vriend' uit 1980. Waarschijnlijk wilde de zanger het nummer niet op het album hebben. Volgens producer John van de Ven is het nummer daarna jarenlang niet te vinden geweest.

John van de Ven

2017

Tijdens de 5e editie van Holland Zingt Hazes in de Amsterdamse Ziggo Dome wordt een hologram van de zanger gepresenteerd. Anouk is één van de optredende artiesten. Ook zijn kinderen André en Roxanne zijn van de partij.

André Hazes Jr. Anouk Roxeanne Hazes

Discografie André Hazes

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's André Hazes

Audio/Video André Hazes

Video André Hazes

André Hazes - De Vlieger ...
André Hazes - De Vlieger (Hazes In Ahoy)
André Hazes - Op De Schoo...
André Hazes - Op De Schoorsteen Staat Een Foto (Niet eerder uitgebracht nummer uit 1980)
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
André Hazes - De Vlieger (Hazes In Ahoy)

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer