Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

ANDRE RIEU

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

01-10-1949 - heden

Genre

amusementsmuziek, coverbands, klassiek, viool

Online

Officiële website
Beeld en Geluidwiki

André Rieu

Violist uit Maastricht die met walsen van Strauss internationaal miljoenen platen verkoopt.
Volledige biografie...

Instrumenten

viool

Genoemd in de biografie van

1976   The Walkers
1986   Rob Peters (2)
1987   Beppie Kraft
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie André Rieu

Violist uit Maastricht die met walsen van Strauss internationaal miljoenen platen verkoopt.

1949 - 1977

André wordt geboren in Maastricht als oudste zoon in een muzikaal gezin van zes kinderen. Zijn vader is lange tijd dirigent van de Opera van Leipzig en voert tevens het Limburgs Symfonie-orkest aan. Al op vijfjarige leeftijd leert André viool spelen. Jaren later sluit hij zijn studie aan het Brusselse conservatorium, waar hij les krijgt van de beroemde vioolleraar André Gertler, af met een eerste prijs. Aanvankelijk speelt Rieu alleen klassieke muziek in het Limburgs Symfonie-orkest. Maar de strenge regels die aan dit genre voorbehouden zijn liggen hem niet zo. Wanneer hij wordt gevraagd om in een salonorkest te komen spelen en hij de walsmuziek van Lehar hoort, is hij meteen verkocht.

Limburgs Symfonie Orkest

1978

Met vier vrienden richt Rieu het Maastrichts Salonorkest op. Naast Rieu bestaat het ensemble uit Frans Vermeulen (viool), Jean Sassen (contrabas), Paul Coenjaart (piano) en Gemma Serpenti (cello). In het Limburgs Symfonie-orkest, waar Rieu nog steeds deel van uitmaakt, weet hij op te klimmen tot aanvoerder van de tweede violen. Het Symfonie-orkest is er voor het vaste inkomen, een allengs succesvoller wordend eigen salonorkest heeft hij voor het echte speelplezier. Hierin legt hij zich toe op Strauss, Lehar en de ijzeren discipline van de driekwartsmaat.

1981

Het eerste album van het Maastrichts Salonorkest, getiteld Rendez-Vous, verschijnt. Salut d'Amour volgt in 1983. Op dat album is onder meer Thieu Heyltjes (piano, clavecimbel en klokkenspel) te horen. Hij neemt bij het Maastrichts Salonorkest de plaats in van Paul Coenjaart.

1984

De albums Serenata (1984) en La Belle Epoque (1985) verschijnen.

1985

Begin 1985 verlaat Gemma Serpenti het orkest.

1987

Op het vijfde album, Eine Kleine Salonmusik, van het Maastrichts Salonorkest hebben Jo Huijts (piano en klokkenspel) en Marie-Hélène Bertholomé de plaatsen van Heyltjes en Serpenti ingenomen. In hetzelfde jaar richt Rieu het Johann Strauss Orkest op, waarin hij zowel violist als dirigent is.

1989 - 1993

De Hieringe Biete 1, een album vol met walsmuziek, is het eerste resultaat van Andre Rieu's Johann Strauss Orkest, gevolgd door de cd's Strauss Gala (1990), Vrijthofconcert (1991), D'n Blauwen Aovond (1992) en Merry Christmas (1992). Rieu toert door heel Europa en trekt steeds vollere zalen. De heruitgave van het album Hieringe Biete haalt in 1993 de 25e plaats in de albumlijst.

1994

De echte doorbraak komt voor Rieu met het album Strauss & Co. dat maar liefst 83 weken in de albumlijst vertoeft en de eerste plaats behaalt. Het album bevat walsen en bewerkingen van overbekende operette-melodieën van Johann Strauss en andere beroemde Weense componisten. Dit levert Rieu de erenaam Koning Van De Wals op. Rieu slaagt erin een negentiende eeuws genre nieuw leven in te blazen en het voor een groot publiek toegankelijk te maken. Het Merry Christmas-album uit 1992 dat opnieuw uitgebracht wordt vliegt ook als warme broodjes over de toonbank. De single The Second Waltz bereikt een vierde plaats in de hitparade.

1995

Zowel in succes als in productiviteit is 1995 een topjaar voor Rieu. Hij is dit jaar met maar liefst zes cd's vertegenwoordigd in de albumlijst en met twee singles in de hitparade. Bij drie van de zes albums gaat het om heruitgaven, die nu wel goed verkopen. Maar met de cd's Strauss Gala, Live en Wiener Melange weet de violist ook met nieuw materiaal de harten van zijn fans te veroveren. Wanneer Rieu tijdens de pauze van de voetbalwedstrijd Ajax-Bayern München een optreden verzorgt, richten de ogen van heel Europa zich op hem. Dit blijft ook in Duitsland en Oostenrijk (de bakermat van de wals) niet onopgemerkt blijkens de groeiende plaatverkoop en de volle zalen die hij in deze landen trekt. Een optreden in Nijmegen wordt door de Nederlandse televisie in zijn geheel uitgezonden en levert Rieu veel publiciteit op. Voor het album Strauss & Co. krijgt Rieu acht keer platina in Nederland, maar ook in Duitsland, België (2), Frankrijk (2), Zwitserland en Spanje, alsmede goud in een half dozijn andere 'markten'.

1996

Het album In Concert bereikt de derde plaats in de albumlijst. Rieu toert met groot succes uitgebreid door Europa. Vooral in Duitsland, Oostenrijk en Frankrijk groeit zijn populariteit met de dag. Ook in Amerika verkopen Rieu's albums zeer goed. Het succes levert Rieu zijn eerste Exportprijs op (voor Strauss & Co en Wiener Melange). Bij uitgeverij Strengholt verschijnt de eerste druk van het boek André Rieu: Mijn Werk, Mijn Leven, geschreven door Rieu's echtgenote Marjorie Rieu. De biografie verschijnt later ook in onder meer een Duitse en een Franse vertaling.

1997

Rieu toert door Amerika en ook op dit continent is het enthousiasme zeer groot. De kerst-cd Stille Nacht doet het tijdens de feestdagen goed in de albumlijst met een tiende plaats. André Rieu en het Johann Strauss Orkest krijgen de Exportprijs voor de albums Strauss & Co, Stille Nacht, Wiener Melange en In Concert.

1998

Rieu gooit het met zijn cd Romantic Moments totaal over een andere boeg. Geen walsen dit keer maar romantische melodieën van onder andere Chopin en Mozart. Rieu wil niet alleen als Koning Van De Wals bekend staan, maar ook bewijzen dat hij ook andere disciplines tot in de puntjes beheerst. Het publiek kan Rieu's uitstapje wel waarderen, getuige een 19e plaats in de albumlijst. Voor het derde achtereenvolgende jaar krijgt Rieu de Exportoprijs uitgereikt.

1999

In januari ontvangt Rieu een World Music Award in Monte Carlo. Rieu is dan één van de vijf best verkopende wereldattracties van het voormalige PolyGram/Mercury, de platentak van Philips die is verkocht aan het Canadese concern Seagram. De beurswaarde van Rieu is vergelijkbaar met die van U2. Toch wordt de violist nog niet door iedereen serieus genomen, zoals valt te lezen in een artikel van John Oomkes in de GPD-dagbladen: 'Het is als met de hotels van het Van der Valk-concern: je zult ze in geen enkele serieuze toeristische gids tegenkomen en toch kun je er niet omheen.' Ook voor de cabaretiers Lebbis & Jansen is Rieu een makkelijk doelwit naar aanleiding van een afgeketste aankoop van een dure historische viool: 'Je zal maar als Stradivarius begonnen zijn en eindigen onder de kin van André Rieu.' Het grote publiek weet echter de albums 100 Jaar Strauss (13e plaats) en Fiesta (9e plaats) te waarderen. In december start André Rieu een groots opgezette millennium-toernee die hem voert langs grote podia in Noord- en Zuid-Amerika en Europa. Het album Fiësta verschijnt ter gelegenheid van de eeuwwisseling. Op de cd staan ondermeer een Edith Piaf-medley en composities van Bizet, Rossini en Kálmán.

2000

Het album La Vie Est Belle bevat voor het eerst composities die André Rieu zelf heeft geschreven heeft. Het titelnummer schrijft hij samen met zijn broer Jean-Philippe Rieu.

2002

André Rieu ontvangt een lintje van de koningin en wordt Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. In augustus legt Rieu samen met zijn broer Jean-Philippe de laatste hand aan het album Tour d'Amour dat in oktober verschijnt. Na een korte vakantie verzorgt zijn orkest 19 augustus in Kaiserslautern het eerste concert van het seizoen. 25 augustus doet Rieu mee aan een tv-benefiet voor de slachtoffers van de overstromingen in Duitsland. In september toert het orkest door Duitsland en in oktober maakt de band een wereldreis om beelden op te nemen voor een tv-special. Eind oktober reist het orkest naar Japan voor een tournee. In november staan Duitse tv-shows op het programma waaronder een interview op 22 november tijdens de On Line Talkshow AOL Live. 6 december staat de groep in de Color Line Arena te Hamburg waar het Sylvester galaconcert wordt opgenomen dat tijdens Oud & Nieuw wordt uitgezonden op de Duitse televisie.

2003

André Rieu en zijn orkest spelen twee groots aangepakte nieuwjaarsconcerten in Keulen. Op 17 januari doen ze in Parijs een optreden in de Franse versie van Top of the Pops. De tournee door Duitsland wordt onderbroken voor een reis aan New York. Rieu bezoekt Ground Zero en voert op 1 februari live voor de Early Show op het Amerikaanse tv-station CBS de compositie Lost Heroes uit. Hij heeft het muziekstuk in september 2002 samen met zijn broer Jean-Philippe speciaal gecomponeerd ter nagedachtenis aan de mensen die hun leven riskeerden en verloren tijdens de aanslagen in Amerika op 11 september 2001. De tekst is geschreven door André's vrouw Marjorie. De Nederlandse sopraan Kelly God verzorgt de vocalen. De Duitse tournee wordt voortgezet. Daarna staan België, Ierland en Frankrijk op het programma. De opbrengsten van de single Please Don’t Go gaan naar de slachtoffers van de oorlog in Irak.

2004

Begin maart eindigt een uitgebreide Duitse tournee, direct gevolgd door een reeks concerten in Frankrijk. Op 11 september geeft de violist een openluchtconcert in het Stadio di Cortona in de Italiaanse stad Cortona. Begin oktober start de Aziatische tournee in Korea met een eenmalig optreden in Seoel gevolgd door concerten in diverse grote steden in Japan dat tijdens de tournee geteisterd wordt door een tyfoon. De concertreeks eindigt 2 november in Tokio. The Flying Dutchman is een registratie op zowel cd als dvd van het zomerconcert voor ongeveer 18,000 bezoekers van Parkstad 2004 in Kerkrade. Voor de Duitse televisie verzorgt Rieu met zijn orkest weer een Oud & Nieuw special vanuit de Romeinse stad Trier.

2005

Het jaar gaat van start met een tournee langs de grote Duitse steden. André Rieu speelt op 9 juli zijn jaarlijkse midzomernachtconcert op het Vrijthof in Maastricht. Voor het eerst in de geschiedenis van de stad wordt het plein voor die gelegenheid volledig afgezet. Benny Neyman levert een gastbijdrage. Een registratie van de concerten wordt uitgezonden op zowel de Nederlandse als Duitse televisie en uitgebracht op de dvd Songs From My Heart.

Benny Neyman

2006

De violist start zijn allereerste Amerikaanse tournee eind april in Florida en eindigt in Radio City Music Hall te New York. Terug in Europa verzorgt André Rieu samen met zijn Johann Strauss Orkest op 7 en 8 juli twee avonden tijdens het Open Air Gala Concert op paleis Schönbrunn in Wenen. Tijdens de optredens zijn er gastbijdragen van o.a. Suzan Erens, Carla Maffioletti, Carmen Monarcha, de Platin Tenöre, Karl Moik, DJ Otzi en de Duitse kampioenen kunstschaatsen Aljona Savchenko en Robin Szolkowy. De concerten vormen onderdeel van een André Rieu Eurovisie zomerspecial. Na de groots aangepakte Weense productie (die ook op dvd verschijnt) volgen drie midzomernachtconcerten in Maastricht, een optreden in Radio City Music Hall te New York (29 juli) en concerten in Japan. Stukken gespeeld tijdens het concert in de Radio City Music Hall te New York verschijnt in het najaar op de studio-cd New York Memories. Op de gelijknamige dvd staat een registratie van het concert.

2007

Een verslag van de eerste Amerikaanse tournee in 2006 wordt vanaf januari als tv-serie van zes delen uitgezonden op Nederland 1 en later uitgebracht op de dvd André Rieu Op Weg Naar New York. Het optreden in de Radio City Music Hall wordt in twee delen uitgezonden in februari en maart. Duitse zender ZDF vertoont op 25 januari de muziekspecial Meine Welt ist die Musik waarin André Rieu is te zien in Toscane, Venetië, Wenen, Parijs en Maastricht. De Duitse muziekspecial verschijnt later in het jaar onder de titel Romance op dvd. In maart tourt de violist met zijn orkest door Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, België en Frankrijk, gevolgd door een voorjaarstournee door de Verenigde Staten en Canada. Dit jaar geeft de violist weer enkele zomeravondconcerten op het Vrijthof in Maastricht. André Rieu en zijn Johann Strauß Orkest staan in september samen met het Harlem Gospel Choir in het Gelredome. Een concert in de Efteling wordt in twee delen op 25 oktober en 22 november uitgezonden door de ZDF en is rond dezelfde tijd ook te zien bij de TROS. Over de voorbereidingen van deze special wordt een reality-soap gemaakt. De violist bezoekt in het najaar Australië voor promotieactiviteiten in Melbourne en Sydney. Het album In Wonderland is een dubbel-cd met opnames gemaakt in de Efteling. Op 14 en 15 december staat de violist in het Rogers Centre te Toronto, het grootste indoorstadion ter wereld, tijdens een Weense avond in het nagebouwde decor van kasteel Schönbrunn te Wenen.

2008

De groots opgezette tournee Een Romantische Nacht In Wenen doet ook Europa aan. Tegen de achtergrond van het op ware grootte nagebouwde keizerlijke kasteel Schönbrunn (het grootste transporteerbare decor ter wereld!) treedt André Rieu en zijn orkest op in Düsseldorf (15 maart), Leipzig (12 juni) en Brussel (13 september). De show wordt aangevuld met o.a. de Platin Tenöre, het ballet van de Weense Staatsopera, 80 Wiener Debütanten, de Gouden Koets met keizerin Sissi & keizer Franz Joseph en de Weense Kunstrijvereniging. André Rieu staat in mei in Australië met zijn album Waltzing Matilda boven aan de Aria Album Chart, het equivalent van de Nederlandse Mega Album Top 100. In diezelfde lijst bekleedt hij op dat moment ook een hoge positie met de cd-box The 100 Most Beautiful Melodies en staat hij maar liefst zestien keer in de Aria Top 40 Music DVD Chart. In dezelfde week staan de dvd's Gala Concert, Love Songs, Live In Vienna en André Rieu At Schönbrunn Vienna op de eerste vier plaatsen van de lijst met de dvd's. Rieu ontvangt in Australië 54 platina dvd's voor zijn verkochte schijfjes. De violist gaat op tournee door Noord-Amerika, met concerten in onder meer Chicago, Dallas, Miami, Montréal, Ottawa, New York en Atlantic City. Daarna reist hij naar de andere kant van de wereld voor optredens in o.a. Melbourne en Sydney. In Europa is Rieu te zijn in stadions in Duitsland, Frankrijk en België. Op 27 en 28 juni geeft hij concerten in de Amsterdam ArenA. De tournee van Rieu levert een omzet op van 76.9 miljoen dollar. Daarmee staat de violist aan het eind van het jaar op de achtste plaats in Pollstar's 'Top 10 of Worldwide Touring Acts'. Niet eerder stond een Nederlandse artiest zo hoog in de lijst. Met een gemiddelde van zo'n 10.000 tickets per concert is de Maastrichtse violist de bestverkopende klassieke artiest ooit.

2009

Yours Forever is een benefietsingle voor de slachtoffers van de hevige bosbranden die in februari Australië teisteren. De single wordt enkel in Australië uitgebracht. Op 5 maart neemt de violist voor het vierde achtereenvolgende jaar de Exportprijs in ontvangst omdat hij in 2008 de meeste geluidsdragers in het buitenland heeft verkocht. In dezelfde maand krijgt Rieu uit handen van de Franse ambassadeur in Nederland de Chevalier des Arts et des Lettres, een onderscheiding voor mensen die uitblinken door hun creaties op het gebied van kunst en cultuur, in Frankrijk of in internationaal verband. In april, mei en juni reist de violist met de André Rieu's 30th Anniversary Tour door Canada en de Verenigde Staten. Terug van een najaarstournee door onder meer Australië, Nieuw Zeeland, Frankrijk en België bereidt Rieu zich voor op het eerste Grote André Rieu Kerstgala 2009 in het Gelredome te Arnhem op 19 en 20 december. Marjorie Rieu schrijft het boek Dromen Worden Werkelijkheid (Een Tweeling Op Bezoek Bij André Rieu) met daarin het fictieve verhaal over de belevenissen en dromen van twee jonge fans van de violist. Het boek verschijnt in december in het Nederlands, Engels en Duits.

2010

Begin september worden optredens afgezegd, waaronder de twee concerten in de Amsterdam ArenA, omdat André Rieu is geveld door een virusinfectie aan zijn evenwichtsorgaan. Het is voor het eerst in de 32-jarige carrière van de violist, dat hij door ziekte concerten moet afzeggen.

2011

Tijdens het Buma Harpen Gala 2011, op 3 maart in Hilversum, krijgt Rieu opnieuw de jaarlijkse Exportprijs van Buma Cultuur. De violist hervat zijn tournee. Op16 april treedt hij met zijn orkest op in het Thialf stadion te Heerenveen. Na zijn concert op 13 juni in de Amsterdam ArenA volgt in juli een reeks van vijf concerten op het Vrijthof in Maastricht. Het boek André Rieu: De Mens Achter Het Fenomeen (juli) bevat een beeldverslag van Govert de Roos. De fotograaf noemt het boek 'een ontdekkingsreis van 1000 dagen door het leven van André Rieu'. Op 17 december treedt de 'Koning van de Wals' op in het Gelredome te Arnhem. De special Wien, du Stadt meiner Träume, Rieu’s eerbetoon aan Wenen, wordt op 1 oktober uitgezonden door de Duitse zender ZDF, inclusief de wereldpremière van de wals van Sir Anthony Hopkins And The Waltz Goes On. In de top 25 in het Amerikaanse blad Billboard van concerten die in 2011 het meest hebben opgebracht, staat André Rieu op de 9e plaats, slechts één plaats lager dan Lady Gaga.

2012

In januari zendt het zondagochtendprogramma van de Amerikaanse zender CBS News een uitgebreid nieuwsitem uit over André Rieu. De violist moet opnieuw concerten annuleren vanwege gezondheidsproblemen. Op 13 april begint hij weer met repetities om een week later zijn tournee voort te kunnen zetten in Denemarken. Tijdens de uitreiking van de Brit Awards wint André Rieu in oktober voor het tweede achtereenvolgende jaar in de categorie Classic FM Album Of The Year voor And The Waltz Goes On. Bij het in ontvangst nemen van de prijs bedankt de violist de in de zaal aanwezige Sir Anthony Hopkins, de componist van het titelstuk. Het album Magic Of The Movies bevat arrangementen van bekende filmmelodieën uit onder anderen The Godfather, Dances With Wolves, The Sound Of Music, Once Upon A Time In The West en Zorba The Greek. De cd komt in Engeland binnen op de tweede plaats van de reguliere albumlijst. Rieu's zestigkoppige orkest speelt in Nederland onder meer in Ziggo Dome Amsterdam (30 november) en Ahoy' Rotterdam (22 december). December staat ook in het teken van een tournee door Groot-Brittannië en Ierland.

2013

Begin februari bezoekt de Amerikaanse zanger Jermaine Jackson de studio van André Rieu in Maastricht voor een samenwerking. Ter gelegenheid van de inhuldiging van prins Willem-Alexander tot koning wordt Rieu gevraagd een kroningswals te maken. Het wordt medley met elementen uit liedjes over het Koninkrijk als Oranje Boven, De Zilvervloot en Wij Houden Van Oranje. Hij mag het ten gehore brengen tijdens het Koningsbal, een concert op het Museumplein in Amsterdam op de inhuldigingsdag. Onder de naam de drie André's treedt hij daar op met zijn Johan Strauss Orkest, André van Duin en Martijn Fischer die in een musical de rol van André Hazes vertolkt. Ook brengt Rieu een compilatie uit; Rieu Royale met onder andere de kroningswals en een bewerking van het Wilhelmus. In week 48 staat de violist met maar liefst tien albums genoteerd in de UK Classical Chart. Op de eerste plaats staat zijn kerstalbum December Lights uit 2012.

2014

André Rieu wordt 65 en doet een grote tour door binnen- en buitenland. Een week lang speelt hij in het stadion van São Paulo, Brazilië en in Nederland staat hij onder andere in de Ziggo Dome, Amsterdam.

Discografie André Rieu

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video André Rieu

Video André Rieu

Andre Rieu - The Emperor ...
Andre Rieu - The Emperor Waltz (Kaiserwalzer) 2008
André Rieu - The Beautifu...
André Rieu - The Beautiful Blue Danube
André Rieu - The Second W...
André Rieu - The Second Waltz (Shostakovich)
Andre Rieu - Zorba's Dan...
Andre Rieu -  Zorba's Dance - Magic of the Movies
Andre Rieu .The Uk Classi...
Andre Rieu .The Uk Classic Brits Awards 2012
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Andre Rieu -  Zorba's Dance - Magic of the Movies

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer