Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

ANDRIES VAN ROSSEM

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1957 - heden

Genre

hedendaags

Biografie Andries van Rossem

Andries van Rossem werd geboren op 20 december 1957 in Leerdam. Opleiding Hij studeerde orgel bij Johan van Dommele aan het Arnhems Conservatorium en volgde aan het Rotterdams Conservatorium compositielessen bij Klaas de Vries en Peter Jan Wagemans. In 1990 kreeg hij een beurs van het Ministerie van WVC om compositie te ...
Volledige biografie...

Biografie Andries van Rossem

1957

Andries van Rossem werd geboren op 20 december 1957 in Leerdam.


Opleiding

Hij studeerde orgel bij Johan van Dommele aan het Arnhems Conservatorium en volgde aan het Rotterdams Conservatorium compositielessen bij Klaas de Vries en Peter Jan Wagemans. In 1990 kreeg hij een beurs van het Ministerie van WVC om compositie te studeren bij Franco Donatoni in Milaan. Daarnaast volgde hij zomercursussen bij o.m. Morton Feldman.


Activiteiten

Van Rossem is docent eigentijdse muziek em muziektheater aan de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem en docent orgel en klavecimbel bij het Apeldoornse Cultuurcentrum Markant. Tijdens het studiejaar 1992-93 was hij daar als 'composer in residence' het middelpunt van een groot aantal concerten, workshops e.d.. Hij is één van de artistieke leiders van het in 1998 opgerichte muziektheater 'De Plaats', dat o.a. producties heeft uitgebracht in het kader van het Images Festival en Sonsbeek 100 jaar. Sinds 2006 is hij als organist verbonden aan de Protestantse Gemeente Rozendaal.


Composities

Zijn werk werd o.m. uitgevoerd door het Nederlands Ballet Orkest, het Gelders Orkest, het Radio Kamerorkest, het Nederlands Blazers Ensemble en het Asko Ensemble o.l.v. dirigenten als Ed Spanjaard, Richard Dufallo, Lev Markiz, Jacques van Steen, Lucas Vis en Peter Eötvös. De vierdelige cyclus Pier & ocean is geïnspireerd op een gelijknamig schilderij van Piet Mondriaan. Het 3de deel, een orkestwerk uit 1989, geschreven t.g.v. het 100-jarig bestaan van het Gelders Orkest, werd uitgevoerd in het programma Componistenportret Andries van Rossem in 1993. Daarnaast componeerde hij een reeks werken in opdracht van diverse Nederlandse ensembles, waaronder het Nieuw Ensemble (Walthamstow), het Delta Ensemble (Untitled composition), Nieuw Sinfonietta Amsterdam (Strings & harpsichord), De Ereprijs (Piano, percussion, guitars & winds), het Oktopus Ensemble (Pier & ocean) en diverse buitenlandse ensembles waaronder Ensemble Recherche (Freiburg), het Composers Ensemble (London), Ensemble Nuove Sincronie (Milaan), Caput Ensemble (Ijsland), de Talking Drums (New York) en het Kronos Quartet (San Francisco). Zijn werk werd uitgevoerd tijdens de Nederlandse Muziekdagen 1994 en 1996, het Holland Festival 1996 en het Warsaw Autumn Festival 2000.


Prijzen

Van Rossems opleiding als componist werd in 1987 afgesloten met de Prijs voor compositie. In 1988 kreeg hij de Aanmoedigingsprijs voor Muziek van het Amsterdams Fonds voor de Kunst.

Compact discs
Piano, percussion, guitars & winds Klimop 003/004
Brisk Composers' Voice Highlights CV 27

2001

Discografie Andries van Rossem

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Andries van Rossem

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer