Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

ANDY BRUCE & THE RIGIDLY RIGHTEOUS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Andy Bruce & The Rigidly Righteous in 2010

Periode

2006 - heden

Genre

folk, impro, jazz

Online

Officiële website

Andy Bruce & The Rigidly Righteous

The Rigidly Righteous van de Schotse trombonist Andy Bruce brengt een mengeling van Schotse folkmuziek, jazz en geïmproviseerde muziek. Humor is daarin een verbindend element.
Volledige biografie...

Bezetting

Andy Bruce   trombone
Hermine Deurloo   mondharmonica, sopraansaxofoon
Frans Cornelissen   tuba
Martin Fondse   fluit, toetsinstrumenten
Alan Purves   percussie
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

2000   Alan Purves

Biografie Andy Bruce & The Rigidly Righteous

The Rigidly Righteous van de Schotse trombonist Andy Bruce brengt een mengeling van Schotse folkmuziek, jazz en geïmproviseerde muziek. Humor is daarin een verbindend element.

1994 - 2005

In de jaren negentig verkast trombonist Andy Bruce (Kopenhagen, 2 april 1969) vanuit Schotland naar Amsterdam, en zweert nooit meer naar zijn vaderland terug te keren. Zijn talent als instrumentalist wordt spoedig onderkend. Hij gaat deel uitmaken van de popband The Bob Color (1994-'98), de crossover-funkband Raise the Roof (1999-heden), en het Willem Breuker Kollektief (vanaf 2002). Incidenteel speelt hij ook mee in The Jazz Orchestra of the Concertgebouw, The Dutch Jazz Orchestra en The Beau Hunks.

Raise The Roof The Bob Color Willem Breuker

2006 - 2011

Andy Bruce vindt het tijd voor een eigen band en formeert The Rigidly Righteous. Hij kiest voor een aantal muzikanten die hij kent uit andere bands, zoals Hermine Deurloo (mondharmonica en sopraansaxofoon; uit het Willem Breuker Kollektief), Sander Hop (gitaar; Raise the Roof) en Martin Fondse (keyboards, melodica, fluit; Groovetroopers). Met zijn landgenoot Alan Purves op slagwerk en tubaïst Frans Cornelissen voor de baspartijen geeft Bruce de groep een uniek ensemblegeluid, dat refereert aan de brassband-traditie van zijn vaderland. Het repertoire schrijft hij grotendeels zelf, en verder put hij uit de traditionele Schotse muziek en het werk van de Schotse dichter-componist Robert Burns (1759-1796), bekend van de oudejaarshymne Auld Lang Syne. Zo ontstaat een origineel genre-mengsel, overgoten door een aanstekelijk, cartoonesk gevoel voor humor. The Midge, de debuut-CD van de groep, verschijnt in 2009 bij Brokken Records. De pers is lovend. 'In een tijd waarin jazz vaak op alles en tegelijkertijd op niets meer lijkt, slagen Bruce en zijn band The Rigidly Righteous erin om, als een van de weinigen, écht een eigen klankbeeld en een originele visie te produceren', aldus Ruud Meijer in HP/De Tijd.

Discografie Andy Bruce & The Rigidly Righteous

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Andy Bruce & The Rigidly Righteous

Audio/Video Andy Bruce & The Rigidly Righteous

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer