Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

ANNEKE GRONLOH

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Uit de fotocollectie van Beeld en Geluid: Anneke Grönloh met Dick Rienstra bij Studio Anno

Periode

07-06-1942 - 14-09-2018

Genre

pop/rock, songfestival, tieneridolen, zang

Online

Officiële website

Anneke Grönloh

Anneke Grönloh groeit begin jaren 60 uit tot een tieneridool en scoort in het begin van haar carrière vier nummer 1-hits. Ze geldt als een van de meest gewaardeerde Nederlandse zangeressen van de lichte muziek en blijft ook in Azië erg populair.
Volledige biografie...

Instrumenten

zang

Genoemd in de biografie van

1947   Jack Bulterman
1958   Peter Koelewijn
1960   De Bibits
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Anneke Grönloh

Anneke Grönloh groeit begin jaren 60 uit tot een tieneridool en scoort in het begin van haar carrière vier nummer 1-hits. Ze geldt als een van de meest gewaardeerde Nederlandse zangeressen van de lichte muziek en blijft ook in Azië erg populair.

1942

Grönloh wordt geboren in Tondano op het eiland Noord-Celebes in Indonesië. Haar vader, de Haagse sergeant-majoor Grönloh, verblijft in een krijgsgevangenenkamp. Van de Japanse bezetters krijgt Anneke de naam Yokkotjang, dat 'klein zusje' betekent en haar jeugd brengt ze grotendeels door in het kamp waar haar moeder een belangrijke rol vervult in het hoog houden van het moreel onder de vrouwen en kinderen.

1949

Na de oorlog vertrekt het gezin naar Eindhoven. Op school is Grönloh actief bezig met cabaret. Ze treedt op voor militairen in Duitsland en België onder de artiestennaam Yokkotjang.

1955

Op het lyceum komt ze in contact met Peter Koelewijn die een klas hoger zit en zijn eigen band heeft: The Rockets. Ze treedt met hen op en verwerft enige faam onder de naam Miss Dynamite. Na het behalen van haar diploma vindt Grönloh werk bij het secretariaat van de DAF-fabriek. Later promoveert ze naar de tekenkamer.

1959

Aangemoedigd door haar moeder doet Grönloh op 19 december mee aan de talentenjacht Cabaret der Onbekenden in het Eindhovense Carlton. Ze wint met het liedje Ma, He's Making Eyes At Me. Phonogram biedt haar een platencontract aan.

1960

Grönloh's debuutsingle Asmara verschijnt, een Maleis liedje dat ze zelf heeft geschreven. In tegenstelling tot in Nederland, wordt het nummer in Singapore een grote hit en staat het drie maanden in de hitparade. Volgende singles brengen haar ook in Nederland enige naamsbekendheid. Naast tienerliedjes verschijnen er ook platen in het Maleis en met The Dutch Swing College Band.

1962

In augustus stoomt de single Brandend Zand regelrecht door naar de eerste plaats in de hitparade en de doorbraak van de zangeres is een feit. Binnen korte tijd groeit ze uit tot Nederlands eerste tieneridool. De volgende single Paradiso verdrijft Brandend Zand van de eerste plaats en voert in oktober wekenlang de hitlijst aan. Het album So Long verschijnt. In december vertrekt Grönloh naar Singapore voor een tournee met The Dutch Swing College Band. Haar populariteit neemt ongekende vormen aan. Er zijn politie-escortes nodig om haar naar de bühne te begeleiden. In Maleisië wil men Oh Malaysia, de Engelse uitvoering van Brandend Zand, uitroepen tot nationaal volkslied.

1963

In maart en in juni scoort ze wederom twee nummer - 1 hits: Soerabaja en Cimeroni. In oktober bereikt Wladimir de Top 3. De plaat Surprise Album verschijnt. Ook in Duitsland wordt enthousiast gereageerd op Das Wird Ein Wochenend en andere Duitstalige opnamen. De KRO geeft Grönloh haar eigen TV-show die ze ruim drie jaar zal blijven brengen.

1964

In januari doet de single Rozen Hebben Doornen het goed. In het voorjaar vertegenwoordigt ze Nederland op het Eurovisie Songfestival in Kopenhagen. Het lied Jij Bent Mijn Leven is geen groot succes, maar haar voordracht verwerft de internationale persprijs en de publieksprijs. Op 31 augustus trouwt Anneke Grönloh in Amsterdam met discjockey Wim-Jaap van der Laan (bij de luisteraars van radio Veronica beter bekend onder de naam Wim Coupier).

1965

Anneke Grönloh Show, KRO 1965 (Bron: fotocollectie Beeld en Geluid) Door de snelle opkomst van de Merseybeat is er geen plaats meer in de hitparade voor Grönloh. Ze scoort geen hits meer maar is wel de 'leading lady' in de befaamde Sleeswijk revue in Carré. Ze brengt een allround programma van nationale en internationale liedjes.

1966

Het album Anneke Nu verschijnt, waarvan geen singles worden uitgebracht. Ondanks het uitblijven van hits, blijft ze gewoon doorgaan met zingen. Er volgen tournees door Indonesië en Grönloh neemt deel aan songfestivals in Spanje, Portugal, Griekenland en het voormalig Joegoslavië, waar haar Servische liedjes met goud worden bekroond.

1967

Het album Asmara verschijnt.

1969

Uit de fotocollectie van Beeld en Geluid: Anneke Grönloh met Dick Rienstra bij Studio Anno Grönloh zingt op het festival in Montreux. In eigen land staat ze naast Ramses Shaffy in de theatershow Shaffy Verkeerd. Daarnaast behoort ze tot de vaste solisten in de televisieshow Studio Anno.

Ramses Shaffy

1970 - 1972

De zangeres doet het iets rustiger aan en heeft zo meer tijd voor haar echtgenoot Wim Jaap van der Laan en haar twee kinderen in hun flat te Amsterdam. Pas in 1972 verschijnt er weer een album, geproduceerd door Hans van Willigenburg.

1973

In juli bereikt de single Hasta La Vista Manana de tipparade. Anneke Grönloh blijft een gewaardeerd artieste, ondanks dat haar platen niet goed verkopen. In het Verre Oosten is ze evenwel nog altijd een ster.

1979

Rond deze tijd opent Grönloh met haar man restaurant Het Koetshuis in Eindhoven. Al gauw blijkt dat het horecaleven niet te combineren valt met haar drukke podiumagenda want de publieke belangstelling voor Anneke Grönloh neemt weer toe. Er verschijnt een nieuwe Indonesische plaat: Liedjes Van Verlangen.

1980

Het album Liedjes Van Verlangen verschijnt.

1982

Het album Voor Jou verschijnt.

1986

In juli bereikt de single Santo Domingo de tipparade. Grönloh legt zich toe op de jazz, een van haar favoriete genres. Rond deze tijd treedt de zangeres op in het TV-programma De Soundmixshow van Henny Huisman waarin zij Tina Turner imiteert. Het blijkt dat haar stem wonderwel goed past bij melodieuze rock. Grönloh neemt het nummer op in haar bühnewerk en maakt er een aangepaste plaat-opname van.

1987

Het album 25 Jaar Anneke Grönloh verschijnt.

1992

Het album My One And Only Love verschijnt, een album met blues, jazz en ballads.

1993

Mies Bouwman zet Grönloh in het zonnetje in het TV-programma De Hoofdrol. Grönloh maakt een TV-special met de theatergroep Jeans en geeft een benefiet-concert met The Dutch Swing College Band in Amsterdam. Op het maatschappelijk vlak houdt ze zich bezig met de taboe-doorbreking rond AIDS. In december verschijnt de single That’s What Friends Are For waarvan de opbrengst ten goede komt aan het AIDS-fonds.

The Dutch

1994

In december 1994 viert Anneke haar 35-jarige artiestenjubileum. In Singapore zingt zij voor 30.000 enthousiaste fans nog eens haar grote hits. Terug in eigen land verzorgt ze een optreden in een uitverkochte Stadsschouwburg in Amsterdam. Op dezelfde dag verschijnt een nieuw Nederlandstalig album, compleet van tekst voorzien door Jan Rot. De single Als Een Kind is wekenlang in de hitlijsten te vinden.

Jan Rot

1995

Op de wereld AIDSdag verschijnt de single You Are A Star, een duet met Lucas Vermaat, penningmeester van de Limburgse HIV Vereniging.

1997

Grönloh wordt door koningin Beatrix benoemd tot 'Officier in de Orde van Oranje Nassau'. En ze staat dan inmiddels vijf keer vermeld in het Guinness Book of Records. Onder meer de langste nummer 1 notering (24 weken), het langst met een plaat in de hitparade (37 maanden) en vier nummer 1 hits in elf maanden tijd. Deze records staan al ruim 31 jaar op haar naam. Eind 1997 verzorgt Grönloh een uitgebreide concerttournee in Singapore en Indonesië. Ook wordt ze benaderd met het voorstel haar levensverhaal te verfilmen.

1998

In maart gaat in De Kleine Komedie te Amsterdam onder de titel 'Gevoelens' haar nieuwe theatertoumee in première.

1999

Op 12 oktober 1999 wordt in de Koninklijke Schouwburg van Den Haag het veertigjarig artiestenjubileum van La Grönloh gevierd. Naast de lancering van een cd vol Golden Oldies en een geheel nieuw Indonesisch album, gaat Grönloh op wereldtournee. In december vliegt ze naar Singapore, Indonesië, Penang en Kuala Lumpur. De toer wordt in februari 2000 afgesloten met concerten in de Australische steden Sydney, Melbourne en Perth. Aan het eind van het jaar daagt ze platenmaatschappij Universal, waaronder tegenwoordig de platenlabels Philips en Decca vallen, voor de rechtbank. Ze claimt enkele miljoenen guldens aan achterstallige royalty's te goed te hebben over de meer dan 20 miljoen platen die ze in de loop der jaren voor het bedrijf heeft verkocht.

2000

Grönloh toert uitgebreid door Indonesië en neemt een nieuw album op dat eerst in haar geboorteland uitkomt.

2002

Ter gelegenheid van haar zestigste verjaardag geeft Grönloh onder de titel "Anneke Grönloh: The Birthday Concert" twee galaconcerten: op 7 juni in Singapore en op 14 juni in de Koninklijke Schouwburg Den Haag. Op 14 juni ontvangt Grönloh een gouden plaat omdat in Maleisie meer dan 100.000 exemplaren van haar album Nina Bobo zijn verkocht. Grönloh dreigt naar de rechter te stappen als Paul de Leeuw in zijn programma voor de NCRV blijft doorgaan met zijn parodie op de zangeres. Het kortgeding wordt uiteindelijk ingetrokken nadat is overeengekomen dat de Leeuw stopt met zijn persiflage.

Paul de Leeuw

2004

De zangeres Anneke Grönloh tekent hoger beroep aan in de rechtszaak tegen Universal Music over de niet uitbetaalde royalty's. In 2000 oordeelde de rechter dat de claim van Grönloh verjaard was. De viering van het 45-jarig artiestenjubileum wordt in september uitgesteld als haar echtgenoot ernstig ziek wordt. Wim-Jaap van der Laan overlijdt in de laatste week van september.

2005

Ter gelegenheid van haar 45-jarig artiestenjubileum verschijnt in juni de dvd Een Lied Voor Jou met daarop hoogtepunten uit de carrière van Anneke Grönloh. Onder het bonusmateriaal bevinden zich onder meer de reportage van haar huwelijk met diskjockey Wim-Jaap van der Laan (1964), haar vertrek naar het Eurovisie Songfestival in Kopenhagen (1964), een portret in Achter Het Nieuws, de televisiespecial Een Lied Voor Jou uit 1972 en haar imitatie van Tina Turner tijdens het programma Love Letters.

2006

De zangeres vervangt vanaf augustus drie maanden lang Corry Brokken in het theaterprogramma Purper 100 van cabaretgroep Purper.

Corry Brokken

2007 - 2008

Anneke Grönloh viert haar 65ste verjaardag met een verjaardagsconcert op 23 juni in de Koninklijke Schouwburg Den Haag. De zangeres speelt een rol in een Nederlandse speelfilm gebaseerd op de roman Ver Van Familie van Marion Bloem. De film gaat in oktober 2008 in première.

2009

Op 31 mei staat de zangeres opnieuw in een uitverkochte Koninklijke Schouwburg te Den Haag, ditmaal ter viering van haar vijftigjarige artiestenjubileum. Grönloh maakt tijdens het concert een muzikale reis samen met vrienden Willeke Alberti, Ria Valk, Imca Marina, Ronnie Tober, Riem de Wolff en Jan Rot en haar zoon Wim-Jaap jr. Omroep MAX maakt een televisieregistratie. De opnamen komen ook terecht op zowel cd als dvd.

2011

Voor zijn televisieprogramma Ali B Op Volle Toeren bezoekt de rapper Anneke Grönloh om samen met R&B-zanger Gio een nieuwe versie te maken van Brandend Zand. Op haar beurt gaat de zangeres aan de slag met het nummer Obsessie van Gio.

Ali B Gio

2013

Grönloh speelt de rol van Oma Toetie in de tragikomische televisieserie Zusjes van de NTR.

2017

Vlak voor haar 75e verjaardag maakt Grönloh bekend dat ze vanwege gezondheidsproblemen moet stoppen met optreden. In augustus treedt ze voor de allerlaatste keer op. Dat doet ze tijdens de Nacht van Johnny Hoes in Weert.

2018

Op 14 september 2018 overlijdt Anneke Grönloh op 76-jarige leeftijd.

Discografie Anneke Grönloh

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Anneke Grönloh

Audio/Video Anneke Grönloh

Video Anneke Grönloh

Anneke Grönloh ♪ Afscheid ♫
Anneke Grönloh ♪ Afscheid ♫
Studio Hilversum: In memo...
Studio Hilversum: In memoriam Anneke Grönloh (1942-2018)
Anneke Grönloh - Santa Do...
Anneke Grönloh - Santa Domingo - Op Volle Toeren
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Anneke Grönloh ♪ Afscheid ♫

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer