Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

ANNELIE DE MAN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Annelie de Man

Periode

20-09-1943 - 29-09-2010

Genre

barok, hedendaags, klassiek, klavecimbel

Online

Officiële website

Annelie de Man

De Nederlandse klaveciniste Annelie de Man is gespecialiseerd in hedendaagse muziek. Vele – voornamelijk Nederlandse en in Nederland woonachtige – componisten schrijven composities voor haar. Zij doceert aan het Conservatorium van Amsterdam. Met basklarinettist Harry Sparnaay vormt ze het duo Double_Action en met violiste Tiziana Pintus en cellist John Addison ...
Volledige biografie...

Instrumenten

klavecimbel

Genoemd in de biografie van

1985   Roderik de Man
1990   Harry Sparnaay

Biografie Annelie de Man

De Nederlandse klaveciniste Annelie de Man is gespecialiseerd in hedendaagse muziek. Vele – voornamelijk Nederlandse en in Nederland woonachtige – componisten schrijven composities voor haar. Zij doceert aan het Conservatorium van Amsterdam. Met basklarinettist Harry Sparnaay vormt ze het duo Double_Action en met violiste Tiziana Pintus en cellist John Addison speelt zij barok en hedendaags repertoire in ORYX. In 2010 overlijdt zij na een ziekbed van enkele maanden. Annelie de Man was getrouwd met componist Roderik de Man.

1962 - 1976

Annelie de Man (1943) studeert aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag, eerst zes jaar piano en vanaf 1972 klavecimbel bij Janny van Wering en Bob van Asperen

1978

Theo de Haas bouwt voor Annelie de Man een tweemanualig instrument naar de Franse klavecimbelbouwer Pascal Taskin.

1982

Louis Andriessen componeert 'Overture to Orpheus' voor Annelie de Man; hij is hiermee een van de eerste Nederlandse componisten na de Tweede Wereldoorlog die een stuk voor klavecimbel schrijven. In het artikel 'Contemporary Harpsichord Music in The Netherlands' schrijft De Man: "The 'Overture to Oprheus' set the standard for many Dutch composers." (Contemporary Music Review; 2000, jrg. 19 nr. 4)

1983 - 1985

Daniel Brozak schrijft de compositie 'In A' (1983) voor Annelie de Man. Haar echtgenoot Roderik de Man componeert voor haar 'Frenzy' (1985) en Klaas de Vries 'Murder in the Dark' (1985).

Roderik de Man

1987

De Friese beeldend kunstenaar Sies Bleeker geeft het klavecimbel van De Man een nieuwe, moderne vorm. Het is te zien op de cover van het boek 'Harpsichord and clavichord music of the twentieth century' van Frances Bedford (Fallen Leaf Press, USA 1993). Op 18 oktober bespeelt Annelie de Man het opnieuw vormgegeven klavecimbel tijdens een 'première'-concert in de muziekinstrumentenzaal van het Haags Gemeentemuseum.

1988

Annelie de Man brengt een solo-cd uit, 'New Sights and Sounds for harpsichord'.

1990 - 1993

Annelie de Man speelt op de World Music Days 1990 in Oslo waar zij de eerste uitvoering geeft van het voor haar in 1989 geschreven werk 'Chordis Canam' van Roderik de Man. Met basklarinettist Harry Sparnaay vormt zij het duo Double_Action (tot 2002). Annelie de Man concerteert in Frankrijk tijdens het Festival de Musique Electro-acoustique de Bourges 1991. Willem Jeths draagt zijn compositie 'Mythos' (1992) aan haar op en Lárus Hálldor Grimsson schrijft 'The secret mission of Mr. BoomBoom' (1993) voor haar.

1994

De Man organiseert samen met Muziekcentrum De IJsbreker de 'International Harpsichord Week' in Amsterdam, een week geheel gewijd aan hedendaagse klavecimbelmuziek. De cd 'The Contemporary Harpsichord' komt uit bij NM Classics. Op deze cd speelt Annelie de Man kamermuziek met een aantal gastmusici. Annelie de Man begint als hoofddocent hedendaags klavecimbelrepertoire op het Conservatorium van Amsterdam. Ze speelt in Finland tijdens het Festival Time of Music/Viitasaari en Calliope Tsoupaki componeert voor haar 'Common Passion'.

1995 - 1997

De cd 'A Lady shaves her Legs' komt uit. Op deze cd speelt De Man met gitarist Reinhold Westerheide hedendaagse kamermuziek. Annelie de Man treedt op in de Oekraïne tijdens het Festival New Music Odessa (1996) en zij is jurylid van de International Gaudeamus Young Interpreters Competition 1997.

2000 - 2001

Annelie de Man speelt met het Koninklijk Concertgebouw Orkest tijdens de Millennium tour in Japan. In november 2001 speelt ze in Polen tijdens het Festival AudioArt in Kraków.

2002

De Man speelt live op het podium tijdens de 35 uitvoeringen van de dansvoorstelling 'Rameau' met het Scapino Ballet Rotterdam. 'Rameau' is gemaakt door choreograaf Ed Wubbe op de 'Pièces de clavecin' van Jean-Philippe Rameau. De Man start met violiste Tiziana Pintus en cellist John Addison het ensemble ORYX waarmee zij barok en hedendaags repertoire speelt.

2003 - 2006

Annelie de Man concerteert in Italië tijdens het Festival Spaziomusica 2003 in Cagliari en in Warschau tijdens het Festival Warschauer Herbst 2006.

2008

De Man is te gast in de Verenigde Staten voor een workshop en concerten op de Illinois Wesleyan University in Bloomington. Ook komt haar nieuwe cd uit in de serie 'Ladder of Escape' van het label Attacca. Kasper Jansen schrijft in NRC Handelsblad over die cd: "Akelig ouderwets lijkt het meer dan vier eeuwen oude klavecimbel met het metalige en spichtig getokkelde geluid, dat niet in sterkte kan worden gevarieerd. Maar als Annelie de Man haar modern vormgegeven instrument bespeelt, klinkt ook de vaak voor haar gecomponeerde muziek als een eigentijdse en vooral spannende klankwereld."

2009

De Man richt samen met de Italiaanse klavecinist Diadorim Saviola PROCEMBALO op met het doel een 'Contemporary Harpsichord Music Catalogue' op het internet te publiceren.

2010

Na een ziekbed van enkele maanden overlijdt Annelie de Man in de nacht van 28 op 29 september in Amsterdam.

Discografie Annelie de Man

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Annelie de Man

Audio/Video Annelie de Man

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer