Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

ANNIE DE REUVER

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

19-02-1917 - 01-01-2016

Genre

amusementsmuziek, Gouden Harp, Nederlandstalig, producer, zang

Annie de Reuver

Annie de Reuver is een Nederlandse zanglegende en een begrip in de jaren vlak na de Tweede Wereldoorlog. Ze begint met Engelstalige jazz, maar behaalt grote successen met Nederlandstalig levensliedrepertoire. Vanaf de jaren zestig is ze ook actief als producer en talentontdekker.
Volledige biografie...

Instrumenten

producer, zang

Genoemd in de biografie van

1940   The Three Jacksons
1955   Max van Praag
1960   Tonny Eyk
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Annie de Reuver

Annie de Reuver is een Nederlandse zanglegende en een begrip in de jaren vlak na de Tweede Wereldoorlog. Ze begint met Engelstalige jazz, maar behaalt grote successen met Nederlandstalig levensliedrepertoire. Vanaf de jaren zestig is ze ook actief als producer en talentontdekker.

In bezetting van

Duo X   zang
Skymasters   zang

1930 - 1939

Met het trio The Rhythm Aces zet Annie de Reuver (Rotterdam, 19 februari 1917) haar eerste schreden op het muzikale pad. Gedreven door ambitie maakt ze de overstap naar de amateurbigband The Blue Blowers. In 1934 maakt ze haar debuut bij swingband The Ramblers, waarmee ze te horen is in radio-uitzendingen van de AVRO. In 1935 maakt ze met The Ramblers en de Amerikaanse tenorsaxofonist Coleman Hawkins haar eerste plaatopnamen.

The Ramblers

1940 - 1949

In de bezettingsjaren zingt De Reuver bij AVRO Decibels, een Amerikaans legerorkest, het AVRO-Dansorkest van Hans Mossel en bij orkesten van Nico de Vries, Eddy Meenk en Boyd Bachman. Met tijdgenoten als Teddy Scholten en Thom Kelling zingt ze Nederlandse liedjes.Vanaf 1945 treedt ze met de orkesten op in binnen- en buitenland totdat ze heimwee krijgt. Als trombonist Pi Scheffer in 1946 dansorkest The Red, White and Blue Stars (later de Skymasters geheten) opricht, treedt De Reuver toe tot dit AVRO-orkest.Tussen 1947 en 1951 verblijft ze in Venezuela, waar haar echtgenoot Jack Philips een Philips-afdeling leidt.

Skymasters Teddy Scholten

1950 - 1959

Terug in Nederland zingt ze nog tot februari 1953 bij de Skymasters onder leiding van Bep Rowold. In de periode dat haar echtgenoot directeur is van de Nederlandse Decca Distributie, behaalt De Reuver veel succes met liedjes van Tom Erich, Jaap Valkhoff en Nicolaas Holwerda (pseudoniem: Paul Roda). In 1952 neemt ze met Karel van der Velden en de Skymasters haar grootste hit op: Kijk Eens In De Poppetjes Van M'n Ogen. Deze single, en hits als Lied Van Het Pierement, Harmonica Jim, Veel Bittere Tranen en Wenen, verschijnen allemaal op het Philips-label. Bij KRO-ensembles als The Sunset Rangers en de vocale groep The Vocalino's zingt De Reuver met Dick Doorn en Truus Koopmans. Voor de AVRO-radio zingt ze samen met Eddy Christiani bij Avroleans o.l.v. Tom Erich. Het blad Tuney Tunes roept De Reuver en Christiani rond 1955 enkele malen uit tot beste en meest populaire vocalisten van het land.

Eddy Christiani Jaap Valkhoff

1960 - 1969

In het begin van de jaren zestig is De Reuver actief en succesvol met het gezelschap De Boertjes Van Buuten. Eind jaren zestig komt ze in de platenindustrie terecht als talentontdekker, promotiemedewerkster, producer en begeleider van jonge artiesten. Zo ontdekt ze Ben Cramer, Oscar Harris en De Kermisklanten. Vanaf 1968 produceert ze platen voor Dureco (waar ze de plek inneemt van Johnny Hoes). Samen met haar ontdekking Pierre Kartner vormt De Reuver in 1968 Duo X. Het tweetal brengt een drietal succesvolle singles en een LP uit.

Ben Cramer De Kermisklanten Duo X Johnny Hoes Oscar Harris

1970 - 1979

Begin jaren zeventig stapt De Reuver over naar platenmaatschappij CNR. Als daar financiƫle problemen ontstaan, stapt ze over naar platenmaatschappij Telstar van Johnny Hoes. Ook daar houdt ze zich bezig met het ontdekken en promoten van nieuw talent. Samen met Jany Bron vormt zij het carnavalsduo Ans en Jans 'de zingende werksters'. In 1972 proberen zij een hit te scoren met Ik Zou Het Heus Wel Willen, wat niet lukt.

1980 - 1989

In 1987 produceert De Reuver de hit Kleine Jodeljongen van Manke Nelis. Haar betekenis voor de lichte muziek in Nederland ziet ze in 1988 onderstreept met een Gouden Harp.

Manke Nelis

1990 - 1999

Ter ere van haar zestigjarig jubileum in 1994 krijgt De Reuver twee onderscheidingen: de eremedaille verbonden aan de Orde van Oranje Nassau en de zilveren Erasmusspeld.

2000 - 2007

Met het programma Toppers Van Toen zingt ze nog steeds in theaters en verzorgingstehuizen. In 2005 geeft De Reuver op 88-jarige leeftijd een optreden ter gelegenheid van 60 jaar bevrijding. Ter ere van haar 90e verjaardag verschijnt op 19 februari 2007 het boek Onverbloemd. De biografie beschrijft haar leven en haar contacten met vele bekende Nederlanders. Uit handen van vriend Bas van Toor (Bassie & Adriaan) ontvangt De Reuver in het oude Luxor-Theater in Rotterdam het eerste exemplaar.

Bassie & Adriaan

2016

Op nieuwjaarsdag overlijdt ze op 98-jarige leeftijd aan de gevolgen van een heupoperatie.

Discografie Annie de Reuver

In de discografie worden officiƫle opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Annie de Reuver

Audio/Video Annie de Reuver

Video Annie de Reuver

Studio Hilversum: In memo...
Studio Hilversum: In memoriam Annie de Reuver (1917-2016)
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Studio Hilversum: In memoriam Annie de Reuver (1917-2016)

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer