Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

ANOUK

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Anouk ontvangt eind 1997 in de radiostudio van de TROS een megaward (Bron: fotocollectie Beeld en Geluid)

Periode

08-04-1975 - heden

Genre

pop, rock, songfestival, soul

Online

Officiële website
Fanclub

Anouk

Zangeres uit Den Haag, ontdekt door Barry Hay van de Golden Earring, die in 1997 doorbreekt met een stevige rocksound. Anouk groeit uit tot de populairste rockzangeres van Nederland. Later in haar carrière krijgt soul een grotere plaats in haar werk en verrast ze met een Nederlandstalig album.
Volledige biografie...

Overige muzikanten

Ruud Groenendijk   gitaar
Sven Figee   toetsinstrumenten
Paul Jan Bakker   gitaar
Carlos Lake   basgitaar
Michel van Schie   basgitaar
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1951   Lex Bolderdijk
1981   Gers Pardoel
1982   Holger Schwedt
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Anouk

Zangeres uit Den Haag, ontdekt door Barry Hay van de Golden Earring, die in 1997 doorbreekt met een stevige rocksound. Anouk groeit uit tot de populairste rockzangeres van Nederland. Later in haar carrière krijgt soul een grotere plaats in haar werk en verrast ze met een Nederlandstalig album.

In bezetting van

For The Love Of Money   zang

1990

Op haar vijftiende verlaat de Haagse Anouk Teeuwe (Den Haag, 8 april 1975) voortijdig de Mavo. Zonder diploma op zak maar gezegend met een soulvolle stem zingt ze in de bruiloften- en partijenband Shotgun Wedding. Anouk doet auditie bij het Rotterdams Conservatorium. Hoewel ze niet beschikt over de vereiste vooropleiding wordt ze toch aangenomen. Na twee jaar moet ze echter van school af omdat haar theoriekennis te zwak is. In de popwereld is radio-dj Alfred Lagarde de eerste die haar talent opmerkt. Hij mixt enkele demo's van haar. Via haar toenmalige echtgenoot Edwin Jansen leert ze Golden Earring-frontman Barry Hay kennen. Juist als ze het conservatorium moet verlaten komt Hay met de vraag of ze geïnteresseerd is in het opnemen van een single.

Alfred Lagarde Barry Hay

1996

Anouk's eerste single verschijnt, Mood Indigo. Van huis uit heeft de pas 21-jarige zangeres een voorliefde voor blues en jazz, maar door de invloed van de muzikanten van Golden Earring is haar repertoire grotendeels gestoeld op rock. Mood Indigo doet het goed op de radio en Anouk gaat veelvuldig met Golden Earring op tournee om het voorprogramma te verzorgen. Ze ruilt haar band (met onder andere gitarist Derk Groen) in voor professionele muzikanten en neemt standvastig zelf alle touwtjes in handen. Een van de professionele muzikanten is gitarist Jack Pisters (ex-Avalon) die in 2000 met de Amerikaan Keith Caputo tourt en in 2001 een album met hem opneemt. Na het succes van Mood Indigo duurt het vrij lang voordat een opvolger verschijnt. Barry Hay heeft het druk met het opnemen van een nieuw album met Golden Earring en heeft weinig tijd om daarnaast voor Anouk te schrijven. Via de drummer van haar band ontmoet de zangeres Bart van Veen, een verpleger die thuis voor de lol nummers schrijft. Met Bart begint Anouk aan het schrijven van repertoire voor een album waardoor zij ook haar eerste schreden op het componistenpad zet.

Avalon

1997

Anouk ontvangt eind 1997 in de radiostudio van de TROS een megaward (Bron: fotocollectie Beeld en Geluid) De in het najaar verschijnende single Nobody's Wife, een compositie van Anouk en Van Veen, maakt een golf van enthousiasme los. Wekenlang staat het nummer hoog in de hitparade. Meegetrokken door de single stormt het album Together Alone de top veertig binnen op nummer 4. De volgende week staat het zelfs op de eerste plaats. Zo snel is een debuutalbum nog nooit aangeslagen. Het overtuigende album bevat tijdloze rock met afwisselend een bluesy of alternatief randje. Anouks stemgeluid klinkt als een kruising tussen Joan Osborne, Alanis Morissette en Melissa Etheridge. Haar razendsnelle doorbraak trekt de aandacht van de media, die in haar de Nederlandse exponent zien van de Amerikaanse zangeressen die zich profileren als 'sterke vrouwen'. Ondertussen ontvangt Anouk zowel voor de single als voor het album een gouden cd. Vlak voor het eind van het jaar wordt ook het eerste succes uit het buitenland gemeld. In Denemarken haalt Nobody's Wife al even snel de top tien als in Nederland. Ook krijgt het nummer veel airplay op de clipzender MTV. In de band die haar dit jaar begeleiden zitten Satindra Kalpoe (drums), Carlos Lake (basgitaar), Paul Jan Bakker (gitaar) en Ruud Groenendijk (gitaar).

1998

Anouk is volgens de jury van de TMF Awards de meest belovende nieuwe act en de single Nobody's Wife wordt beste single. Beide natuurlijk in de categorie Nederland. Edisons ontvangt ze in de categorieën Nederlands beste zangeres, nieuwe artiest en video. Het album Together Alone behaalt in Scandinavië de gouden en in Italië zelfs de platina status. It's So Hard is de tweede single. Het nummer doet het goed, maar is lang niet zo succesvol als Nobody's Wife. Bij concerten, zoals tijdens Noorderslag, roept de begeleidingsband (Kalpoe, Lake, Roland Dirkse en Sven Figee) nogal wat kritiek op. De zangeres houdt echter stug vast aan haar begeleiders en ziet haar publieke optredens een enorm succes worden. Tijdens de Koninginnenach in Den Haag op 29 april trekt Anouk zoveel publiek dat de boel uit de hand loopt en de politie besluit haar optreden voortijdig te stoppen. Met veel succes staat ze ook op Parkpop. Iets minder vergaat het haar op Pinkpop, waar Anouk een ei naar haar hoofd gesmeten krijgt. De zangeres antwoord met het uittrekken van haar besmeurde t-shirt en het onverdroten voortzetten van haar optreden. Sacrifice, geschreven door een goede vriend van de zangeres, is de derde single. Het liedje behaalt een mooie zevende plek in de hitlijsten. Met drie keer platina voor het album Together Alone is Anouk, na Borsato, de best verkopende Nederlandse artiest van het jaar. In november gaat de Bennie & Ballie-tour (genoemd naar haar twee katten) van start. Het is Anouk's eerste echte tour door Nederland. Behalve door haar begeleidingsband wordt ze bijgestaan door het rapduo D.o.o.A. Ondertussen gaat in Amerika een grote publiciteitscampagne van start. De Haagse sluit een platendeal met de Amerikaanse maatschappij Sony.

DooA Marco Borsato

1999

Anouk schrijft geschiedenis door met het nummer Nobody's Wife op de tiende plaats de Top 100 Allertijden binnen te komen. De hoogste positie ooit door een Nederlands product behaalt. Ondertussen treedt Anouk door het hele land op met haar band (Kalpoe, Bakker, Dirkse, Figee en Michel van Schie). De tour wordt evenwel onderbroken door een keelontsteking die de zangeres noopt het een tijdje rustig aan te doen. Tussen alle bedrijven door gaan de voorbereidingen voor de nieuwe cd gewoon door. Omdat ze in Nederland geen rust kunnen vinden reizen Teeuwen en Bart van Veen regelmatig naar de Algarve in Portugal om aan nieuw materiaal te werken. De demo's voor de nieuwe cd, waarop ze wordt begeleid door haar eigen band, klinken zo goed dat Anouk en technicus Erwin Musper besluiten ze te remixen in plaats van de nummers opnieuw op te nemen. Dit resulteert in Urban Solitude, net als Together Alone een solide rockplaat met aanstekelijk up tempo materiaal en aansprekende ballads. De single R U Kiddin' Me trekt de aandacht en zorgt ervoor dat het album de nummer één is tijdens de Sinterklaas- en Kerstaankopen. Ondertussen start de kaartverkoop voor haar nieuwe tournee, ditmaal Tournedos genaamd.

2000

Anouk wordt het gezicht van Pepsi Cola. De Amerikaanse frisdrankgigant is tevens hoofdsponsor van haar tournee. Anouk speelt een klein rolletje in de op een boek van Leon de Winter gebaseerde film The Hollywood Sign. Ze tekent ook voor de titelsong. Wanneer Leon de Winter, schrijver van de film, tegen de wens van Anouk in de Telegraaf uitgebreid ingaat op haar medewerking probeert de zangeres te voorkomen dat het materiaal gebruikt wordt. Anouk is de grote winnaar bij de TMF Awards. Ze wint er maar liefst vier. In de categorieën Beste Single, Beste Zangeres, Beste Live Act en Beste Videoclip. Bovendien sleept ze twee Edisons in de wacht. Ze wordt door het publiek gekozen tot Beste Artiest en de jury kiest haar in de categorie Beste Zangeres Nationaal als winnaar. Anouk zou op alle grote festivals spelen (Pinkpop, Parkpop, Torhout/Werchter en Bospop), maar besluit op dokters advies een rustperiode in te lassen en zegt alle optredens af. Het album Urban Solitude wordt uitgebracht met bonus cd met daarop live opnames en twee videoclips. Anouk biedt op haar internetsite een aantal collectors items te koop aan. Fans kunnen via e-mail een bod doen op een gesigneerd Urban Solitude Songboek of een speciaal shirt met capuchon. De hoogste bieders krijgen het artikel opgestuurd. De opbrengst van de veiling gaat geheel naar de Dierenambulance in Den Haag. De single Break Down The Wall komt uit en is alleen te bemachtigen door spaarpunten van Pepsi in te leveren bij het postkantoor. Na drie maanden volledige rust is Anouk voldoende hersteld om naar Amerika te gaan voor nieuwe opnames. Het eerste Nederlandse optreden na haar gedwongen rustperiode is op 8 december in de Jaarbeurs te Utrecht tijdens een feestje van Radio 538. De onderhandelingen met Anouk's Amerikaanse label eindigt in slaande ruzie omdat Anouk weigert in Amerika neergezet te worden als een nieuwe Melissa Etheridge. Anouk verruild woonplaats Delft voor Amsterdam waar ze gaat samenwonen met haar vriend The Anonymous Mis (Postmen).

Postmen

2001

De nieuwe single Don't is het startsein voor de AA Tour-Semi Acoustic-tour die vanaf februari door het land trekt. De begeleidingsband bestaat dan uit Michel van Schie, Satindra Kalpoe, Paul Jan Bakker en Roland Dirkse aangevuld met gitarist Stef van Es en toetsenist Eugène Latumeten van U-Gene & Oh Jay. Dyzack verzorgt het voorprogramma. Het optreden in Carré in februari krijgt juichende recensies. Het concert op 15 februari in het LVC te Leiden, in het kader van de Week van de Nederlandse Popmuziek, wordt afgezegd omdat Anouk een operatie moet ondergaan. Op 27 februari wordt het nummer Michel tijdens de Edison Music Awards door het Nederlandse publiek verkozen tot beste single van het jaar. Eind maart verschijnt Lost Tracks, een album met niet eerder uitgebrachte nummers zoals duetten met zangeres Sarah Bettens van K's Choice en The Anonymous Mis (Remon Stotijn alias Postman), alternatieve en akoestische versies van oude nummers en alle tot dan toe gemaakte videoclips inclusief de nog nooit vertoonde 'forbidden version' van Sacrifice. Na een conflict ontslaat Anouk haar begeleidingsband. Eind juni hervat ze haar optredens met een nieuwe band die bestaat uit drummer Hans Eijkenaar, bassist Silvano Matadin en gitarist René van Barneveld (beiden ex-Urban Dance Squad), toetsenist Robin van Vliet (Slagerij van Kampen) en gitarist Jack Pisters (The Project, The Wishing Well). In juni speelt Anouk voor de tweede keer op Pinkpop.

Dyzack Eugene Latumeten Postman Slagerij Van Kampen Stef van Es The Wishing Well Urban Dance Squad

2002

Anouk neemt tijdens Noorderslag de Popprijs in ontvangst. Het juryrapport looft haar veelzijdigheid, uitstraling, inzet en haar concerten. In maart schenkt Anouk 5.000 Euro van de Popprijs aan GAI, een instantie die zich bezighoudt met het verzorgen van mishandelde dieren. Ook de resterende 5.000 Euro gaat naar een goed doel. Op 18 april wordt Anouks zoon Benjahmin Kingsley geboren. In oktober laat Anouk weer van zich horen middels Everything. De single wordt een maand later gevolgd door het album Graduated Fool. Alle nummers zijn geschreven door Anouk samen met vaste componist Bart van Veen, behalve Bigger Side, dat door K's Choice is gecomponeerd. Op de plaat wordt ze begeleid door Hans Eijkenaar, Michel van Schie, Leendert Haaksma, Rene van Barneveld en Lex Bolderdijk. Vanaf november bestaat haar begeleidingsband tijdens concerten uit Eijkenaar, Van Schie, Haaksma en Martijn van Agt.

2003

Anouk speelt in de Grote Zaal van de Oosterpoort tijdens Noorderslag. Tijdens haar tournee vanaf half maart staat 16Down in het voorprogramma. Op 24 februari krijgt Anouk tijdens het Harpengala in Bussum een Gouden Harp uitgereikt. Op 6 maart krijgt de zangeres in de Heineken Music Hall een Edison Music Award uitgereikt in de categorie beste zangeres nationaal. Anouk krijgt in april een TMF Award in de categorie Beste Zangeres Nationaal. De zangeres levert een gastbijdrage op Radio JXL - A Broadcast From The Computer Hell Cabin, het derde album van Junkie XL dat in juni wereldwijd wordt uitgebracht. Op 5 december bevalt Anouk van haar tweede zoon Elijah Jeremiah.

16Down Junkie XL

2004

Het album Update verschijnt op 5 januari. De plaat bevat dertien nummers waaronder zeven akoestische uitgevoerde liedjes die ook op de dvd Close Up staan en een akoestische versie van Between These Walls. De dvd bevat liveregistraties van optredens tijdens Werchter, Pinkpop en het Zwitserse Gurtenfestival, een documentaire en twee nummers van de 2 Meter Sessie. Anouk speelt de hoofdrol in een reclamespotje van chocoladereep Lion. Het eerste optreden van Anouk dit jaar is tijdens Paaspop in Schijndel. De zangeres speelt op 11 juni in het voorprogramma van David Bowie in de ArenA te Amsterdam. Anouk krijgt een juridisch conflict met haar moeder omdat die weigert in september het huis van de zangeres te verlaten. Anouk wil het huis verkopen om een verhuizing naar New York financieel haalbaar te maken. De rechter raadt beide partijen aan het conflict onderling op te lossen waarna de twee tot een schikking komen. In september gaat Anouk weer op tournee door het hele land met een semi-akoestisch programma. In haar begeleidingsband zit onder meer toetsenist Ronald Kool. Postmen verzorgt tijdens de hele tour het voorprogramma. Het vierde studioalbum Hotel New York, vernoemd naar het gelijknamige hotel in Rotterdam, verschijnt begin december. De nummers zijn geschreven in Hotel New York en de plaat is opgenomen in de stad New York. De plaat behaalt de hoogste plaats van de albumlijst. Op de slotavond van het tiende Holland Animation Film Festival in Utrecht ontvangt regisseur Rosto A.D. op 7 november de eerste prijs in de categorie muziekvideo's voor de videoclip van I Live For You.

2005

Zaterdag 19 maart worden in het Amsterdamse Panama voor het eerst de 3FM Awards uitgereikt. Anouk ontvangt voor het nummer Girl de Schaal van Rigter - de prijs voor de meest gedraaide productie op 3FM. De prijs is vernoemd naar de in 2004 overleden DJ Wim Rigter. Daarnaast krijgt Anouk een Award voor beste vrouwelijke artiest. Het album Hotel New York behaalt eind maart in België de gouden status met een verkoopaantal van 25.000 exemplaren. In september staat de teller in België op 50.000 exemplaren waarmee de cd platina wordt. Tijdens de prijsuitreiking in de Rotterdamse Ahoy' krijgt Anouk voor de derde keer een TMF Award in de categorie Beste Zangeres Binnenland. Tijdens de Muzikantendag in de Melkweg te Amsterdam op 21 mei krijgt Anouk een Duiveltje uitgereikt in de categorie Beste Zangeres. De muziekprijs is een initiatief van het Nationaal Pop Instituut. De winnaars zijn door een internetstemming op de website van het NPI door hun collega-muzikanten gekozen. Begin oktober wint Anouk drie Belgische TMF Awards: voor beste internationale artieste, beste album en beste videoclip. Anouk verzorgt bijna alle zangpartijen op het vierde album Green van Postmen, de band van haar man Remon Stotijn. Anouk is in november twee keer headliner in het Sportpaleis te Antwerpen. Op 3, 4, 16 en 17 december staat ze voor een uitverkocht Ahoy'. Het duo zZz speelt in het voorprogramma. Na de concerten in Ahoy' verhuist Anouk met haar gezin naar Ohio om haar muzikale carrière voort te zetten vanuit de Verenigde Staten.

Postmen zZz

2006

Tijdens de uitreiking van de 3FM Awards in de Melkweg, tijdens de afsluiting van het Weekend van de Nederlandse Popmuziek in maart, wint Anouk in de categorie Beste Zangeres. In dezelfde categorie wint ze op 15 maart in de Melkweg een Edison Music Award. Tijdens de uitreiking zingt ze een bluesnummer mee met Normaal die een Edison winnen voor hun gehele oeuvre. Op 20 maart krijgt de zangeres in het Sportpaleis te Antwerpen twee keer een prijs tijdens Humo's Pop Poll De Luxe, de jaarlijkse populariteitsprijzen van het Vlaamse blad Humo: een medaille in de categorie beste zangeres en eentje voor beste single (Girl). De zangeres staat in juni voor de vierde keer op het Belgische festival Rock Werchter. Anouk Is Alive is een dubbele dvd met daarop een registratie van de concerten in Ahoy' van december 2005, aangevuld met een backstage documentaire en videoclips. Anouk wordt op 13 oktober tijdens de uitreiking van de TMF Awards opnieuw uitgeroepen tot Beste Vrouwelijke Artiest. Ze wint ook een TMF Award in de categorie Beste Rock Act. In november wint de zangeres voor de tweede keer een European MTV Award voor Best Dutch/Belgian Act.

Normaal

2007

In de zomer werkt Anouk in Los Angeles met producer Glen Ballard en Amerikaanse sessiemuzikanten aan het album Who's Your Momma. De cd komt eind november uit en bevat songs van Anouk samen met Ballard, The Anonymous Mis uit Postman en Bart van Veen. Good God is de eerste single van Who's Your Momma. Terug in Nederland zorgt een meningsverschil over het nieuwe album voor een breuk met Anouks vaste begeleidingsband. Gitaristen Leendert Haaksma en Martijn van Agt, bassist Michel van Schie en drummer Hans Eijkenaar worden per e-mail door de zangeres ontslagen. In december doet de zangeres enkele televisieoptredens met haar nieuwe begeleidingsband die bestaat uit de jonge muzikanten Boaz Kroon (bas) en Thijs Boontjes (toetsen) uit de band King Jack, Angelo de Rijke (gitaar), Memru Renjaan (gitaar) en Oscar Kraal (drums). Anouk is inmiddels teruggekeerd naar Nederland en woont in Amsterdam.

King Jack

2008

Anouk treedt 19 maart op in het Sportpaleis te Antwerpen. Op 28 en 29 maart staat ze in het Gelredome te Arnhem. Het is voor het eerst in haar carrière dat de zangeres voor zo'n groot publiek zingt. Na acht jaar te zijn getrouwd gaan Anouk en Postman in goede harmonie uit elkaar. Eind april worden in The Factory te Amsterdam de 3FM Awards uitgereikt. Anouk wint in de categorieën beste zangeres, beste album en beste rockartiest. Tijdens de VNPF LiveXS Awards, op 11 juni in Paradiso, wint Anouk de publieksprijs in de categorie Beste Act Nationaal. Begin augustus, tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen in China, vertolkt Erland Bratland Anouks nummer Lost in het Olympisch Stadion. De zeventienjarige Noorse zanger won eerder in het jaar met het liedje de tv-talentenjacht Norway's Got Talent en behaalde met zijn versie de eerste plaats van de Noorse hitlijsten. De zangeres werkt samen met Tjeerd Bomhof van de band Voicst aan materiaal voor een volgend album. De liedjes worden later in het jaar opgenomen in Zweden met producer Tore Johansson, bekend van zijn werk voor o.a. The Cardigans, Melanie C, Suede, Franz Ferdinand en Sophie Ellis Bextor. Vanaf 1 september werkt Anouk als docent aan het Conservatorium van Amsterdam waar ze les geeft aan studenten van de popopleiding. Anouks concerten in de Heineken Music Hall, op 4, 17 en 22 december, zijn allemaal uitverkocht.

Voicst

2009

Anouk figureert in het reclamespotjes van bankverzekeraar ING die gaat over de overstap van Postbank naar ING. Op 23 april, tijdens de jaarlijkse uitreiking van de 3FM Awards, is Anouk winnaar in de categorie Beste Artiest Rock. De zangeres staat in het Pinksterweekend op Pinkpop en in juli in het Westerpark te Amsterdam. Het album For Bitter Or Worse staat gepland op 18 september. De eerste officiële single van de plaat is Three Days In A Row met daarop een remix door Terilekst en Unorthadox. Unorthadox (Robert Coenen), met wie de zangeres enige tijd een relatie heeft, is ook te zien in de bijbehorende videoclip. Op het album wordt de zangeres begeleid door studiomuzikanten. Voor liveconcerten ververst Anouk haar begeleidingsband. Gitaristen Leendert Haaksma en Martijn van Agt keren terug en Glenn Gaddum jr. neemt de baspartijen voor zijn rekening. Op 12 en 16 november en 2 en 4 december treedt Anouk op in Ahoy'.

2010

De single For Bitter Or Worse is de titelsong voor de Nederlandse speelfilm De Gelukkige Huisvrouw (april) van regisseur Antoinette Beumer met hoofdrollen voor Carice van Houten en Waldemar Torenstra. Tijdens de uitreiking van de 3FM Awards in april verkiezen de luisteraars Anouk tot de Beste Zangeres en artiest met het Beste Album. Vanaf augustus werkt Anouk in de Verenigde Staten aan de opnamen van haar volgende album. Eerst met onder anderen de producers van Noize Trip (The Roots, Black Eyed Peas, Macy Gray), muzikanten van het muziekcollectief Lionshare uit Brooklyn en de New Yorkse producer Reggie 'Syience' Perry (Beyoncé, John Legend, Mary J Blige). Later in het jaar werkt ze ook samen met de Amerikaanse producer Ryan Leslie, bekend van zijn werk voor artiesten als Beyoncé, Britney Spears en Snoop Dogg.

2011

Anouk wordt op 14 april verkozen tot Beste Live- Act tijdens de uitreiking van de 3FM Awards in Amsterdam. Op de single Down & Dirty rekent de zangeres af met haar voormalige relatie Unorthadox. Het album To Get Her Together (mei) bevat veel funkinvloeden en bijdragen van onder meer Jenny Lane, Berget Lewis en Trijntje Oosterhuis. Bij de uitreiking van de Edison Pop 2011, begin oktober in het Rotterdamse Beurs-World Trade Center, wint Anouk in de categorie Beste Vrouwelijke Artiest voor To Get Her Together. De single What Have You Done is een bewerking van Onderweg, de hit uit 2000 van de band Abel.

Abel Berget Lewis Jennie Lena Trijntje Oosterhuis

2012

Anouk werkt als coproducer mee aan het album van Trijntje Oosterhuis. Op 11 maart geeft ze een concert in het GelreDome in Arnhem. In een persbericht laat de zangeres weten dat het voorlopig haar laatste stadionconcert is. ‘Ik wil meer thuis en in de studio zijn. Mijn passie ligt nu meer bij het maken van muziek dan bij het optreden. Op den duur zal ik wel weer eens live gaan spelen maar ik denk dat ik na de GelreDome show niet snel meer een stadionconcert ga geven.’ Een van haar andere optredens dit jaar is tijdens het Beatstad Festival 2012 op 7 juli in Den Haag. Anouk kondigt in oktober aan dat ze in 2013 Nederland gaat vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival.

Trijntje Oosterhuis

2013

Promotiefoto 2013 (Bron: officiële website Anouk) Onder grote belangstelling van de pers presenteert Anouk op 12 maart in de Wisseloord Studios te Hilversum de ballad Birds waarmee ze Nederland in mei vertegenwoordigt tijdens het Eurovisie Songfestival. Birds behaalt de eerste plaats in de Nederlandse hitlijst. In tegenstelling tot de vaak excentrieke uitvoeringen van haar concurrenten kiest Anouk tijdens de eerste halve finale in Malmö op 14 mei voor een gedurfde sobere aanpak, zonder dansers en zonder extravagante kledij, volledig vertrouwend op de kwaliteiten van het liedje. De gekozen strategie pakt goed uit en de zangeres is een van de tien acts die door mogen naar de finale op 18 mei. Het is de eerste keer sinds 2004 dat een Nederlandse deelnemer aan het Eurovisie Songfestival een finaleplaats weet te bereiken. Anouk bereikt in de finale uiteindelijk de negende plaats. In het achtergrondkoor zingen Shirma Rouse, Ricardo Burgrust en Yerry Rellum. De lange versie van Birds is terug te vinden op het album Sad Singalong Songs dat 17 mei uitkomt op haar eigen label Goldilox. De liedjes zijn opgenomen met de Zweedse producers/componisten Tore Johansson en Martin Gjerstad. In oktober is Anouk de hoofdact van de achtste editie van Symphonica In Rosso in het GelreDome te Arnhem. Wegens ziekte worden twee concerten noodgedwongen uitgesteld. Eén concert wordt een week later ingehaald, het andere wordt verplaatst naar het Amsterdamse Ziggo Dome. Vanwege de kleinere capaciteit geeft Anouk daar twee inhaalconcerten op 16 en 19 december.

Phatt Shirma Rouse Yerry Rellum

2014

Op 21 februari lanceert Anouk via Facebook en Twitter haar nieuwe single You & I. De single is geproduceerd door Afrojack en wordt begeleid door een videoclip van Janneke de Jong. In maart wordt het album Live At Symphonica In Rosso uitgebracht. Het is het tiende album van Anouk dat bovenaan de Album Top 100 prijkt. Het nieuwe studioalbum Paradise And Back Again komt uit in november en komt eveneens binnen op de eerste plaats. Anouk werkt voor dit album opnieuw samen met de Zweedse producers Tore Johansson en Martin Gjerstad. De door Anouk zelf geschreven teksten laten net als op Sad Singalong Songs haar kwetsbare kant zien.

Afrojack

2015

In februari staat Anouk twee keer in een uitverkochte Amsterdamse Ziggo Dome. In maart volgt een concert in het Sportpaleis in Antwerpen. Bij de concerten verzorgt Douwe Bob het voorprogramma en zingt hij met Anouk hun duet Hold Me. In mei wordt de nieuwe single New Day gelanceerd. Trijntje Oosterhuis vertegenwoordigd Nederland op het Eurovisie Songfestival met het nummer Walk Along, mede geschreven en geproduceerd door Anouk. Ze tekent ook voor de productie van het album van Oosterhuis met dezelfde titel. In het voorjaar en tijdens de zomer is de zangeres veelvuldig in het land te zien op diverse festivals.
Na de zomer weet Anouk twee keer verrassend uit de hoek te komen. Ze is te zien als coach in het televisieprogramma The Voice Of Holland van RTL4 en ze brengt voor het eerst een Nederlandstalig nummer uit. 'Dominique' gaat over haar nieuwe liefde Dominique Schemmekes.

Douwe Bob Trijntje Oosterhuis

2016

Het album Queen For A Day verschijnt op 4 maart en borduurt voort op de popsound van voorganger Paradise And Back Again. Zowel de eerste single Run Away Together als het album doen het weer goed in de hitlijsten.
In september kondigt de zangeres -ondertussen is ze bevallen van haar zesde kind- alweer een nieuw album aan. Fake It Till We Die verschijnt in oktober. Het aangekondigde concert in mei 2017 verkoopt razendsnel uit. Er worden twee nieuwe concerten in de Amsterdamse Ziggo Dome bijgeboekt. Eind november plaatst Anouk op YouTube de clip bij het nummer 'I Just Met A Man'. In de clip zijn haar vriend Dominique Schemmekes en haar zes kinderen te zien.

2017

Anouk krijgt de Edison Oeuvre Award. De jury noemt haar 'ongrijpbaar, zoals alle grote kunstenaars en artiesten dat zijn.'
Tijdens Holland Zingt Hazes in maart zingt Anouk de Hazes-klassiekers 'Koud zonder jou' en in duet met Peter Beense 'Een beetje verliefd'. In mei staat ze opnieuw in de Amsterdamse Ziggo Dome, ditmaal voor haar eigen concerten. Ter promotie schuift ze aan bij Matthijs van Nieuwkerk in De Wereld Draait Door. Aan tafel zingt ze een nieuw Nederlandstalig nummer. In het najaar is Anouk terug als coach in The Voice of Holland.

André Hazes Peter Beense

2018

De zangeres presenteert haar Nederlandstalige album 'Wen d'r maar aan' tijdens een speciaal optreden in de Amsterdamse bioscoop Tuschinki.

2019

In de clip voor haar nieuwe single 'It's A New Day' verkleedt Anouk zich als 28 iconische vrouwen uit de geschiedenis. De clip wordt geregisseerd door Victor D. Ponten. Het nummer is geproduceerd door Anouk en Thomas Azier.

Thomas Azier

Discografie Anouk

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Anouk

Audio/Video Anouk

Video Anouk

Anouk - Nobody's wife (U...
Anouk  - Nobody's wife (US-Remix)
Anouk - It's A New Day [O...
Anouk - It's A New Day [Official Video]
Anouk - I Just Met A Man
Anouk - I Just Met A Man
Anouk - Places To Go
Anouk - Places To Go
Anouk - You & I
Anouk - You & I
Anouk - Birds
Anouk - Birds
Anouk - For Bitter Or Worse
Anouk - For Bitter Or Worse
Anouk - Nobody's Wife
Anouk - Nobody's Wife
Anouk - Down & Dirty (Exc...
Anouk - Down & Dirty (Exclusive New Track)
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Anouk - It's A New Day [Official Video]

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer