Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

ANTHONI VAN NOORDT

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

anthoni van noordt

Periode

1619 - 1675

Genre

barok, componist, klassiek, orgel

Anthoni van Noordt

Anthoni van Noordt (Antoni van Noort) is het bekendste lid van de Amsterdamse muzikantenfamilie Van Noordt. Zijn enig overgebleven werk is het 'Tabulatuur-boeck van Psalmen en Fantasyen', dat in 1659 in Amsterdam is gedrukt. Van dit boek bestaat slechts één exemplaar dat berust in de Biblioteka Jagiellońska in Krakau (Polen).
Volledige biografie...

Instrumenten

componist, orgel

Biografie Anthoni van Noordt

Anthoni van Noordt (Antoni van Noort) is het bekendste lid van de Amsterdamse muzikantenfamilie Van Noordt. Zijn enig overgebleven werk is het 'Tabulatuur-boeck van Psalmen en Fantasyen', dat in 1659 in Amsterdam is gedrukt. Van dit boek bestaat slechts één exemplaar dat berust in de Biblioteka Jagiellońska in Krakau (Polen). Het bevat tien psalmbewerkingen voor orgel, waarvan negen met variaties, alsmede zes fugale fantasieën in de stijl van Jan Pietersz Sweelinck. Constantijn Huygens, zelf een enthousiast amateur-musicus, noemt het 'meesterlick', dat wil zeggen het werk van een meester in diens ambacht.

1619 - 1630

Anthoni van Noordt is rond 1619 geboren in Schagen. Zijn vader Sybrandus (senior) is schoolmeester, organist en beiaardier. Zijn oudere broer Jacobus is organist. In 1630 vestigt het gezin zich in Amsterdam.

1652 - 1664

Anthoni van Noordt volgt zijn broer Jacobus op als organist van de Nieuwezijds Kapel in Amsterdam.

1664 - 1673

Van Noordt wordt benoemd tot organist van de Nieuwe Kerk, eveneens in Amsterdam. Organisten zijn in deze tijd veelal in dienst van het stadsbestuur en bespelen het orgel vrijwel uitsluitend buiten de uren van de eredienst. Kerken zijn dan ook aantrekkelijke ontmoetingsplaatsen en orgelrecitals dragen bij aan het aanzien van de stad en het stadsbestuur. Mede op aanwijzing van Anthoni van Noordt verbouwen Jacob Hagerbeer en Roelof Duyschot het grote Schonat-orgel in de Nieuwe Kerk.

1673 - 1675

Van Noordt krijgt om gezondheidsredenen ontslag met behoud van salaris. Hij overlijdt in maart 1675 en wordt begraven in de Zuiderkerk in Amsterdam.

2009

anthoni van noordt Jaap den Hertog promoveert in december aan de Universiteit in Leiden op 'Anthoni van Noordt en zijn Tabulatuurboeck in het kader van de Amsterdamse orgelcultuur tussen 1630 en 1675'.

Discografie Anthoni van Noordt

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Anthoni van Noordt

Audio/Video Anthoni van Noordt

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer