Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

ANTON KERSJES

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

27-08-1923 - 02-12-2004

Genre

dirigent, klassiek

Anton Kersjes

Anton Kersjes, de 'dirigent van Amsterdam' zoals hij zichzelf noemt, stimuleert tot aan zijn dood in 2004 met gulle hand het Nederlandse muziekleven. Ook nu nog kunnen jonge, talentvolle musici op zijn steun rekenen. Het Kersjes Fonds reikt jaarlijks de Kersjes van de Groenekan Prijs uit aan uitzonderlijk talent in ...
Volledige biografie...

Instrumenten

dirigent

Biografie Anton Kersjes

Anton Kersjes, de 'dirigent van Amsterdam' zoals hij zichzelf noemt, stimuleert tot aan zijn dood in 2004 met gulle hand het Nederlandse muziekleven. Ook nu nog kunnen jonge, talentvolle musici op zijn steun rekenen. Het Kersjes Fonds reikt jaarlijks de Kersjes van de Groenekan Prijs uit aan uitzonderlijk talent in de Nederlandse kamermuziek.

1923

Anton Kersjes wordt op 27 augustus 1923 geboren in Arnhem. Als achtjarig violistje begint hij zijn muziekopleiding aan de Muziekschool in Arnhem. Zijn muzikale loopbaan begint als violist bij het Gelders Orkest in Arnhem.

Het Gelders Orkest

1946

Om geld te verdienen wordt Kersjes na de Tweede Wereldoorlog violist in het Tuschinski-orkest in Amsterdam, dat filmvertoningen en variété-optredens begeleidt. Niet veel later wordt hij aangesteld als dirigent van dit orkest. Ook wordt hij de begeleider en arrangeur van de joodse zanger Lazarus 'Leo' Fuld.

Leo Fuld

1953

In 1953 wordt Kersjes aangesteld als dirigent van het Kunstmaand Orkest, het latere Amsterdams Philharmonisch Orkest, dat in 1985 weer opgaat in het Nederlands Philharmonisch Orkest. Door middel van dit Kunstmaand Orkest weet Anton Kersjes zijn imago als serieus dirigent te verbeteren. Hij bouwt het orkest van de grond af op en werkt daarnaast aan de muzikale educatie van een groot publiek. Een recensent van Het Parool schrijft dan ook: 'Er zit meer in dat blonde hoofd van die 29-jarige dan vurig tot klinken gebrachte hopsasa.' Als dirigent van het kamerorkest van het Amsterdamse Festival Kunstmaand begeleidt Kersjes solisten zoals de violist Herman Krebbers en de sopraan Erna Spoorenberg. De KRO zendt concerten van hem uit op tv en hij leidt zijn publiek in het Concertgebouw langzaam naar moeilijker repertoire, zelfs van hedendaagse Nederlandse componisten.

Amsterdams Philharmonisch Orkest Erna Spoorenberg Herman Krebbers Nederlands Philharmonisch Orkest

1965

In 1965 dirigeert Anton Kersjes voor het eerst het Concertgebouworkest. Daarnaast heeft hij optredens met De Nederlandse Opera, zoals de eerste uitvoering van de opera 'Thijl' van Jan van Gilse. Kersjes maakt klassieke muziek toegankelijk voor een groot publiek, niet alleen door zijn optredens op televisie, maar ook door zijn Albert Heijn-concerten: hierbij kunnen klanten met behulp van gespaarde zegeltjes toegang krijgen tot concerten waarbij Kersjes toelichting geeft bij de muziek.

De Nationale Opera Jan van Gilse Koninklijk Concertgebouworkest

1983

Anton Kersjes neemt afscheid van het Philharmonisch Orkest in het Concertgebouw in Amsterdam. Bij deze gelegenheid wordt hij door de stad Amsterdam geëerd met een penning.

1991

In 1991 stopt hij met zijn dirigentenbestaan: vanwege een fusie neemt hij op 67 jarige leeftijd afscheid van het Amsterdams Philharmonisch Orkest en gaat directielessen geven aan het conservatorium in Maastricht.

2004

Anton Kersjes zet zich, samen met zijn vrouw Margreet van de Groenekan, in voor de ontwikkeling van jong muzikaal talent. Ook financiert hij de renovatie van de dirigentenfoyer van het Concertgebouw. Na het overlijden van zijn vrouw richt hij het Kersjes van de Groenekan Fonds op voor jonge musici. Dit fonds is één van de grootste particuliere stimuleringsfondsen in Nederland. Het fonds steunt het Nederlandse muziekleven jaarlijks door toekenning van prijzen en beurzen aan talentvolle musici en subsidies voor bijzondere projecten. De uitreiking van deze prijs voor 2004 stond gepland voor 2 december, maar wordt vanwege de slechte gezondheid van Anton Kersjes uitgesteld. Hij overlijdt deze 2 december 2004 na een ziekbed in zijn huis in Blaricum.

Discografie Anton Kersjes

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Anton Kersjes

Audio/Video Anton Kersjes

Video Anton Kersjes

Erna Spoorenberg, Anton K...
Erna Spoorenberg, Anton Kersjes, Kunstmaandorkest.  KRO 14.10.1962
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Erna Spoorenberg, Anton Kersjes, Kunstmaandorkest.  KRO 14.10.1962

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer