Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

ARMAND

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Armand in 1992

Periode

10-04-1946 - 19-11-2015

Genre

mondharmonica, Nederlandstalig, singer-songwriter, tekstschrijver, zang

Online

Officiële website

Armand

Armand was de Eindhovense protestzanger Herman van Loenhout, ex-lid van de Shannon Boys en Les Gilets en vanaf het midden van de jaren zestig solo-artiest. Zijn Nederlandstalige nummers getuigen van een diepgewortelde afkeer van de burgermaatschappij. Het in 1967 verschenen Ben Ik Te Min is een klassieker.
Volledige biografie...

Instrumenten

mondharmonica, tekstschrijver, zang

Overige muzikanten

Michael Kragt   basgitaar
Wim Werkhoven   trompet
Hans Wielinga   toetsinstrumenten
Rob Adriaanse   trombone
Dimitri Jeltsema   drums
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1960   Bert Schouten
1966   Peter Koelewijn
1968   Lenny Kuhr
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Armand

Armand was de Eindhovense protestzanger Herman van Loenhout, ex-lid van de Shannon Boys en Les Gilets en vanaf het midden van de jaren zestig solo-artiest. Zijn Nederlandstalige nummers getuigen van een diepgewortelde afkeer van de burgermaatschappij. Het in 1967 verschenen Ben Ik Te Min is een klassieker.

1946

Geboren op 10 april 1946, als Herman van Loenhout.

1958 - 1965

Zijn eerste muzikale activiteiten vinden plaats in bands als de Splendour Boys, de Shannon Boys en Les Gilets. Het is een periode dat er in Eindhoven en omgeving veel muzikaal talent huist en artiesten als Peter Koelewijn en Ria Valk tot nationaal niveau weten op te klimmen.

Peter Koelewijn Ria Valk

1966

Armand's kans komt tijdens een lokale Eindhovense talentenjacht, het Cabaret Der Onbekenden. Hoewel hij tot op dat moment steeds in het Engels heeft geopereerd treedt hij binnen dit kader op met Nederlandstalig repertoire. Het levert hem een platencontract op met Phonogram, waarvoor hij de geflopte single Want Er Is Niemand/Dat Is Juist De Pest opneemt. De tweede single, Een Van Hen Ben Ik, lijkt eenzelfde lot beschoren.

1967

Armand bij het tv-programma Moef Ga Ga (bron: fotocollectie Beeld en Geluid) Tot een DJ van Radio Veronica de achterkant gaat draaien: Ben Ik Te Min, het verontwaardigde relaas van een jochie uit de lagere klasse, dat zich hardop afvraagt of hij niet goed genoeg is voor het meisje waar hij verliefd op is. 'Omdat je ouders meer poen hebben dan de mijne.' Het succes komt zo snel en zo hevig dat in één dag een elpee opgenomen wordt, simpelweg Armand geheten. De eerste LP van Armand wordt in drie versies uitgebracht. De eerste versie opent op de B-kant met het nummer Wat Het Klootjesvolk Wil Weten. Platenmaatschappij Philips heeft bij nader inzien bedenkingen bij de titel en de teksten en vervangt het liedje op latere versies met Want Er Is Niemand. Na de hitnotering van Blommenkinders verschijnt de derde versie van het album. De plaat opent ditmaal met Blommenkinders en eindigt met de B-kant van de single. Op 15 april is Armand een van de voorprogramma's van The Rolling Stones in de Houtrusthallen te Den Haag.

1968

Begin 1968 verschijnt de LP Blommenkinders, wat niets anders blijkt dan het debuut, aangevuld met enkele tracks. De liefde tussen Phonogram en de eigenzinnige Armand bekoelt snel als de successen uitblijven en de maatschappij weigert een nummer als Lijpe Harrie uit te brengen. Armand schrijft de teksten voor het liedje Laat Maar, de eerste single van zangeres Lenny Kuhr.

Lenny Kuhr

1969

Armand laat zich nog verleiden tot het opnemen van een cover van het nummer Where Do You Go To My Lovely van Peter Sarstedt, maar ook dat mag niet baten. Het contract wordt niet verlengd.

1970

Lang hoeft Armand daar niet over te treuren, want hij vindt onderdak bij de aartsvader van het Nederlandse lied: Johnny Hoes. In eerste instantie verschijnen er enkele singles, maar gaandeweg wordt er gewerkt aan een compleet album.

Johnny Hoes

1971

Met leden van de Limburgse groepen The Walkers en Windmill (het latere Partner) wordt Rue De La Paix opgenomen.

Partner The Walkers Windmill

1972

Release van Rue De La Paix, die het al snel schopt tot 'huisplaat' van het radioprogramma dat DJ Koos Zwart in die dagen presenteert. Het programma zal vooral de geschiedenis ingaan dankzij haar alternatieve 'beurskoersen': wat is vandaag de dag de prijs van de rode libanon.

1973

Armand weet Johnny Hoes ervan te overtuigen hem zelf de touwtjes in handen te geven voor de volgende LP. Hij vraagt stersaxofonist Bertus Borgers de productie op zich te nemen en leden van diens Mr. Albert Show – aangevuld met de latere Brood bassist Freddie Cavalli, die dan nog gewoon Fred van Kampen heet – zorgen voor de muzikale begeleiding.

Bertus Borgers Freddie Cavalli Herman Brood Mr. Albert Show

1974

De opnamen verlopen dermate voorspoedig dat er niet één, maar twee elpees uit voortkomen, die verschijnen onder de titel Een Beetje Vriendelijkheid. Er wordt ook een single van de plaat getrokken, maar dat lijkt meer voor de vorm. Armand heeft de status van hitartiest van zich afgeschud.

1976

Release van de LP Terug Naar De Aarde, die iets simpeler en rustiger van opzet is als het voorgaande materiaal. Omdat de contractueel met Phonogram vastgelegde van tien jaar voorbij is, mag Armand alsnog het nummer Lijpe Harrie als a-kant van een single uitbrengen. Hij maakt van de gelegenheid gebruik om ook een aantal andere liedjes uit de Phonogram-periode – tot op dat moment alleen verkrijgbaar op de zeer succesvolle elpee Ben Ik Te Min En Andere Successen – opnieuw op te nemen.

1977

Voor het merendeel van het, onder leiding van Johnny Hoes' zoon Adrian, opnieuw opgenomen repertoire van de Hits-LP Armand 77 blijkt de nieuwe jas beslist geen verbetering. Terwijl overal punk het toverwoordis, is het voor een rashippie als Armand dan ook moeilijk zich staande te houden. Hij laat er zich niet door uit het veld slaan en blijft hij in diverse jeugdhonken en cafés regelmatig optreden.

1978

Release van het album Tintels Voor De Mensen.

1981

Nachtbraken wordt opgenomen met producer Erwin Musper achter de knoppen, die als muzikant van Windmill al eerder betrokken was bij Armands debuut op het Killroy label van Johnny Hoes en zijn inmiddels tot Partner omgedoopte oude maatjes bij het productieproces betrekt. Het levert een wat verfijnder geluid op, met iets ingetogener zang van Armand.

Erwin Musper Johnny Hoes Partner

1983

Armand verbaast vriend en vijand door Hoes de rug toe te keren en neemt een nieuwe plaat op voor Polygram: Eenzame Wereld. De plaat wordt evenwel nooit uitgebracht. Waarop Armand door vader Hoes weer liefdevol in de armen wordt gesloten.

1984

Terwijl half Nederland meeloopt in de protestdemonstratie tegen de plaatsing van kruisraketten, doet Armand een duit in het zakje met het de single Liever Een Rus (In De Keuken Dan Een Raket In De Tuin), een nummer dat nu eens niet door hemzelf geschreven is, maar afkomstig is van de hand van de Limburgse zanger Gerrit Christiaens.

1985

De single Vrijheid 2 verschijnt. Het liedje wordt geboycot door de Hilversumse omroepen vanwege de overtreding van de reclameregels.

1986

Via het Marlstone-label van de ex-leden van Partner verschijnt de elpee Waar 't Om Draait. Maar daarna wordt het op het platenfront vrij stil.

Partner

1987

Voor Veronica maakt Armand een videoclip bij zijn hit Ben Ik Te Min.

1988 - 1994

In 1990 lijkt er sprake van een opleving. Armand werkt aan een CD waarop hij in zeven verschillende talen een nummer zal zingen. Maar het duurt tot 1994 voor die plaat daadwerkelijk verschijnt. Van het oorspronkelijke plan om er een dubbel-CD van te maken, onder de titel Two Of Eur-kind, is inmiddels afgezien. Het wordt toch maar One Of Eur-Kind.

1996

Vijftig wordt de singer/songwriter dit jaar en dat is voor een aantal mensen dat hem een warm hart toedraagt reden om de zanger eens goed in de bloemetjes te zetten. Dat gebeurt via de dubbel-CD Armand 50 Jaar. In april verschijnt het album A Tribute To Armand/50 Years And Still In The Highlife, waarop Brabantse groepen nummers van Armand spelen.

1997

Het vormt de aanzet tot de zoveelste bescheiden herwaardering, die een jaar later nog een staartje heeft, want met de Brabantse skagroep Let's Quit wordt een zoveelste versie van Ben Ik Te Min op band gezet. Daarnaast werkt Armand mee aan de verzamelaar Laat De Kust Met Rust! (uitgebracht door de gelijknamige actiegroep) en de carnavalsplaat Eindhoven Goedkoper.

Let's Quit

1998

Armand treedt met veel succes op tijdens het Lowlands Festival. Het overwegend jonge publiek zingt Ben Ik Te Min luidkeels mee.

1999

De compilatie Ben Ik Te Min verschijnt. Armand gaat met ex-leden van Let's Quit optreden onder de naam De Dubbers.

Let's Quit

2001

Armand werkt aan de driedubbelalbum Mooie Woorden, door hem zelf betiteld als 'tripelpee'.

2002

Armand is een van de deelnemers op People Have The Power To Love, een single voor de vrede met medewerking van Belgische en enkele Nederlandse artiesten waaronder Kris Wauters, Marcel Vanthilt, Urbanus, Johan Verminnen, Thé Lau, Rocco Granata en Samson & Gert. Tegelijkertijd met het verschijnen van de single komt ook een dvd uit met daarop een videoclip, een reportage over de totstandkoming van de single en statements van alle deelnemende artiesten.

Thé Lau

2003

In de serie Popinstituut.nl op het label Hunter Music verschijnt in het najaar Singles A's & B's, een drie cd's tellende compilatie met naast de singles ook zeldzame opnamen. Armand treedt op in het tv-programma Brok In De Keel van de NCRV. Het album War On War verschijnt in eigen beheer.

2004

Armand Op 3 april komt het verzamelalbum Hollands Glorie uit, later in het jaar gevolgd door de dvd Hoezo Ik Te Min met een registratie van een optreden in De Baron Z'n Vriendin te Breda in 2003.

2005

Armand speelt live zowel solo als met De Dubbers. De begeleidingsband bestaat uit voormalige leden van Let's Quit Michael Kragt (bas), Dim Jeltsema (drums) en Cees Bastings (gitaar) aangevuld met Ruud Schellekens (saxofoon), Wim Werkhoven (trompet), Rob Adriaanse (trombone) en Hans Wielinga (toetsen). Armand speelt mondharmonica op het album Don't Say A Word van de voormalige radiomaker Eddy Willemsen.

2007

Zes jaar na aankondiging heeft Armand Mooie Woorden eindelijk afgerond. De gelimiteerde uitgave verschijnt in december en bestaat uit drie lp's met 22 nieuwe liedjes, verpakt in een drieluik klaphoes.

2008

Armand is een van de prominente gastzangers tijdens een reünieoptreden van The Outsiders tijdens de vijfde editie van het driedaagse internationale garagerockfestival Primitive!, eind juni in de Rotterdamse popzaal WaterFront.

2011

Armand doet mee aan Ali B Op Volle Toeren, het televisieprogramma waarin Ali B een ontmoeting regelt tussen een van zijn muzikale vrienden en een oudere artiest uit een ander popgenre. In de eerste aflevering van het tweede seizoen wordt de zanger gekoppeld aan rapster Nina. Nina maakt een nieuwe versie van Armands Ben Ik Te Min met zang van Brownie Dutch. Armand maakt op zijn beurt een remake van Nina’s hit Straattaal.

Nina

2012

In 2012 covert nederbeatgroep The Kik zijn eerste single Want Er is Niemand (En Nou Ik). Op het nummer doen ook Lucky Fonz III en Armand zelf mee. Tijdens Lowlands 2012 verschijnt Armand als suprise-act bij het optreden van The Kik.

Lucky Fonz III The Kik

2015

In juni verschijnt het album 'Armand & The Kik' met minder bekend en nieuw werk van Armand. Samen met The Kik maakt de zanger een korte clubtour.
Op vrijdag 20 november maken platenmaatschappij Top-Notch en Excelsior bekend dat de zanger een dag eerder is overleden.

2016

Uitgever Nijgh & Van Ditmar en platenlabel TopNotch brengen een biografie van Armand uit. Het boek is geschreven door Marcel Groenwegen, bassist van The Kik.

Marcel Groenewegen

Discografie Armand

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Armand

Audio/Video Armand

Video Armand

The Kik - Want Er Is Niem...
The Kik - Want Er Is Niemand (featuring Armand & Lucky Fonz III)
Het Leven Is Mooi (met Lu...
Het Leven Is Mooi (met Lucky Fonz III op de harmonica)
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
The Kik - Want Er Is Niemand (featuring Armand & Lucky Fonz III)

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer