Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

ARNO & GRADJE

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Arno & Gradje

Periode

1978 - 1980

Genre

levenslied, Nederlandstalig

Pseudoniemen

Arno & Gratje

Arno & Gradje

Arno & Gradje is een zangduo uit Eindhoven dat in 1978 hoog in de hitparade staat met de smartlap Pappie, Ik Zie Tranen In Uw Ogen.
Volledige biografie...

Bezetting

Grad Hölzken   accordeon, zang
Arno Maas   zang

Biografie Arno & Gradje

Arno & Gradje is een zangduo uit Eindhoven dat in 1978 hoog in de hitparade staat met de smartlap Pappie, Ik Zie Tranen In Uw Ogen.

1978 - 1980

Op de hitsingle Pappie, Ik Zie Tranen In Uw Ogen speelt de 21-jarige textielkoopman en zanger Grad Hölzken de rol van verdrietige vader, terwijl zijn buurjongen, de dertienjarige scholier Arno Maas, het refrein zingt. Door een drukfout ligt de single in de winkel onder de naam Arno & Gratje. 'Werkelijk, ik begrijp absoluut niet waarom sommige singles uitgebracht worden,' is de volledige recensie in de Hitkrant van 10 augustus 1978. Het publiek denkt daar anders over en Pappie staat spoedig hoog genoteerd in de Top 40. Johnny Hoes en de Maastrichtse liedjesmaker Johnny Blenco dienen officieel bij de BUMA een klacht in wegens plagiaat, omdat tekst en muziek volgens hen heel erg lijken op Blenco's single Mammie, Ik Zie Tranen In Je Ogen (1969). De B-kant van Pappie is volgens Hoes een muzikale imitatie van een plaatje dat hij onder de titel Armoe Is Geen Schande schrijft en heeft geproduceerd voor Jerry Bey, de broer van de Zangeres Zonder Naam. Armoe Is Geen Schande is ook de titel van het debuutalbum van Arno & Gradje. Manager Jos Smits spreekt de beschuldigingen tegen. 'Allemaal roddelpraatjes,' vertelt hij op 6 oktober 1978 in De Limburger. 'We hebben het helemaal uit ons eigen bij elkaar gewinkeld.' Vanwege zijn leeftijd mag Arno van de arbeidsinspectie niet te vaak optreden. Ondanks de aanklacht vanwege plagiaat, neemt Hoes het duo onder zijn hoede en brengt hij hun tweede single Jantje's S.O.S. uit op zijn label Telstar. Hoes regelt via de Belgische volkszanger Eddy Wally enkele optredens in Ertvelde in Oost-Vlaanderen en brengt Arno & Gradje voor optredens in Nederland onder bij een boekings- en managementbureau in Maastricht. Het eerste Nederlandse optreden is in kienzaal Zaal Meijers in Geleen voor ruim 800 kieners. Jantje's S.O.S. komt niet verder dan de dertigste plaats in de Top 40.

Johnny Hoes

1987 - 1994

Arno Maas komt in de zomer van 1987 op 22-jarige leeftijd om tijdens een campingruzie. Gradje haalt in maart 1994 het nieuws vanwege betrokkenheid bij een schietpartij in het Eindhovense café Ontdek Je Plekje. Hij wordt tot zes jaar cel veroordeeld wegens doodslag.

Discografie Arno & Gradje

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Arno & Gradje

Audio/Video Arno & Gradje

Video Arno & Gradje

Arno en Gradje - Pappie I...
Arno en Gradje - Pappie Ik Zie Tranen In Uw Ogen (1978)
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Arno en Gradje - Pappie Ik Zie Tranen In Uw Ogen (1978)

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer