Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

ARNOLD MARINISSEN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Arnold Marinissen

Periode

1966 - heden

Genre

componist, hedendaags, minimal music, percussie

Online

Officiële website

Arnold Marinissen

Arnold Marinissen (4 november 1966, Middelburg) schroomt er als percussionist niet voor de mogelijkheden van het slagwerk tot in het uiterste te verkennen en te benutten. Daarmee doet hij de grenzen tussen verschillende muziekculturen, tussen verschillende muziekgenres en zelfs tussen verschillende muziekbranches vervagen. Met grote regelmaat participeert hij in projecten ...
Volledige biografie...

Instrumenten

componist, percussie

Genoemd in de biografie van

2014   Gwyneth Wentink

Biografie Arnold Marinissen

Arnold Marinissen (4 november 1966, Middelburg) schroomt er als percussionist niet voor de mogelijkheden van het slagwerk tot in het uiterste te verkennen en te benutten. Daarmee doet hij de grenzen tussen verschillende muziekculturen, tussen verschillende muziekgenres en zelfs tussen verschillende muziekbranches vervagen. Met grote regelmaat participeert hij in projecten van gezelschappen als het ASKO ensemble, Nieuw Ensemble, Schönberg Ensemble, Nieuw Sinfonietta Amsterdam, het Schlagquartett Köln, Ensemble Musikfabrik (Düsseldorf), Das Neue Ensemble (Hannover) en strijkorkest Ensemble Resonans (Frankfurt). Hij componeert ook werken voor o.a. VocaalLAB, het Asko Kamerkoor, de Compagnie Bischoff, het Prisma Strijktrio en rietkwintet Calefax.

In bezetting van

Ives Ensemble   percussie
Slagwerk Den Haag   percussie

1980

Arnold Marinissen volgt dwarsfluitles bij Ferenc Hutyra aan de Zeeuwse Muziekschool en daarna slagwerkles bij Jan Anthonisse. Als drummer maakt hij jarenlang deel uit van de schoolband Booster met zijn broer Rob Marinissen (zang/gitaar), Marcel van den Driest (toetsen) en Marco van der Land (basgitaar).

1985 - 1995

Arnold Marinissen studeert klassiek slagwerk aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Wim Vos en Luuk Nagtegaal. Gedurende zijn studie vinden op het conservatorium projecten plaats rond en met Olivier Messiaen en John Cage. Vooral de confrontatie met het werk van Cage heeft een grote invloed op zijn ontwikkeling. In 1991 behaalt Marinissen met onderscheiding zijn diploma Uitvoerend Musicus aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Hij wordt lid van het Ives Ensemble en van de Slagwerkgroep Den Haag, waarvan hij tevens artistiek leider wordt (tot 1995).

1998 - 2000

Arnold Marinissen geeft workshops en recitals in Australië en Nieuw Zeeland. Hij brengt composities van Michel van der Aa ('Solo for Percussion'), Gerard Brophy ('Coil'), Michael Friday ('Calabash') en Magnus Robb ('Sprosser') in première. In 2000 wordt hij docent slagwerk aan het Fontys Conservatorium in Tilburg.

2003

Het label BVHaast brengt drie solo-cd's van Arnold Marinissen uit: 'Traces of cultures', 'Layered rhythms' en 'Percussionist songs'. De cd's worden lovend ontvangen. Anthony Fiumara noemt Marinissen in zijn recensie over 'Traces of cultures' "een slagwerker die duizend kleuren aan elke toets van de vibrafoon weet te ontlokken, die een aangeslagen stuk schroot kan laten glimmen en die zijn trommelvellen kan laten zingen" (Trouw, 6 maart 2003)

2005

Frank Zappa drummer Terry Bozzio en Arnold Marinissen zijn 'artists in residence' bij het Traces of Rhythm Festival in Eindhoven. Opnieuw verzorgt Marinissen recitals en master classes in Nieuw-Zeeland, Australië en Singapore. In het najaar is hij ondermeer te gast bij de Dutch Chamber Music Meeting en de Klap op de Vuurpijl.

2007

Arnold Marinissen geeft een gastoptreden tijdens het Asia Pacific Festival en de IAMIC Conference, die beide in Wellington, Nieuw Zeeland plaatsvinden. Hij is docent op de University of Otago, en geeft workshops op de New Zealand School of Music in Wellington en op de University of Auckland. Hij treedt ook op met het Ensemble Stroma en Duo Flight, en het ensemble 175 East (Auckland). Hij is solist bij het New Zealand Symphony Orchestra en het Southern Sinfonia. Aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag leidt Arnold Marinissen vanaf deze periode alleen nog het studentenensemble F.C. Jongbloed. Daarnaast geeft hij een aantal keren les aan het Conservatorium van Amsterdam.

2008

Zijn soloprogramma met film, slagwerk en dans, 'Beauty unrealized' gaat in première in het Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam.

2009

Marinissen is 'artist in residence' in de Red Sofa serie van De Doelen, Rotterdam, en is jurylid/speler bij de Tromp Biënnale in Eindhoven. Ook programmeert en organiseert Marinissen het eerste World Minimal Music Festival voor het Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam. Vervolgens richt hij samen met componist Anthony Fiumara het Lunapark Ensemble op waarin hij zich volledig kan wijden aan de 'minimal music': "Machinale ritmes, hypnotische koprollen, rustgevende ambient - een muzikaal pretpark dat alle zintuigen bespeelt" (Mark van de Voort in de November Music bijlage bij de VPRO-Gids, november 2009).

2010

Marinissen werkt samen met rietkwintet Calefax waarvoor hij een aantal stukken schrijft.

Discografie Arnold Marinissen

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Arnold Marinissen

Audio/Video Arnold Marinissen

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer