Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

ASKO|SCHONBERG

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

asko|schönberg

Periode

2009 - heden

Genre

hedendaags, klassiek

Online

Website

Pseudoniemen

Asko Ensemble, Schönberg Ensemble

Asko|Schönberg

Asko|Schönberg is een flexibele groep musici die in elke gewenste grootte muziek uit de 20e en 21e eeuw uitvoert – muziek van gereputeerde componisten en van jonge talenten. De bezetting bestaat fundamenteel uit enkelvoudige houtblazers, koperblazers, piano, slagwerk, harp en strijkers (oftewel van elk instrument één). Het ensemble – met ...
Volledige biografie...

Bezetting

Reinbert de Leeuw   dirigent

Genoemd in de biografie van

1980   Klas Torstensson
1988   Anna Magdalena den Herder
1988   Elmer Schönberger
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Asko|Schönberg

Asko|Schönberg is een flexibele groep musici die in elke gewenste grootte muziek uit de 20e en 21e eeuw uitvoert – muziek van gereputeerde componisten en van jonge talenten. De bezetting bestaat fundamenteel uit enkelvoudige houtblazers, koperblazers, piano, slagwerk, harp en strijkers (oftewel van elk instrument één). Het ensemble – met 'voorman' Reinbert de Leeuw - ging en gaat met vele componisten een intensieve samenwerking aan: met Galina Oestvolskaja, György Kurtág, Karlheinz Stockhausen, Sofia Goebaidoelina en vele anderen groeide een hechte relatie. Op het terrein van educatie heeft het ensemble diverse activiteiten ontwikkeld. Daartoe behoort ook de György Ligeti Academy voor conservatoriumstudenten die zich op master-niveau in eigentijds repertoire willen bekwamen. Naast dirigent Reinbert de Leeuw werkt Asko|Schönberg met gastdirigenten waaronder Olivier Knussen, Stefan Asbury, Peter Eötvös en Peter Rundel. Asko|Schönberg speelt geregeld in Het Concertgebouw, Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam, en treedt op in series als de ZaterdagMatinee, bij het Holland Festival of de Nederlandse Opera. Het ensemble is ook buiten Nederland veel te horen.

1965 - 2008

Het Asko Ensemble, opgericht als het Amsterdams Studenten Kamer Orkest, ontwikkelt zich tot een van de meest vooraanstaande ensembles voor hedendaagse gecomponeerde muziek. Het ensemble speelt veel repertoire van (inmiddels klassieke) twintigste-eeuwse componisten en gaat coproducties aan met andere disciplines als film, dans, multimedia en opera. Het ensemble heeft geen vaste dirigent en werkt met dirigenten als Stefan Asbury, George Benjamin, Riccardo Chailly en Oliver Knussen. Hoogtepunten zijn diverse wereldpremières van Nederlandse en buitenlandse componisten. Andere mijlpalen zijn onder meer het programma CEL (muziek van Xenakis, vormgeving van Peter Struycken) met Dance Works Rotterdam, Jan van Vlijmens opera 'Thyeste' met Cappella Amsterdam, de Nationale Reisopera en de Muntschouwburg in Brussel, en drie producties tijdens het Holland Festival 2006 (o.a. de opera 'After Life' van Michel van der Aa, 2006). Het ensemble werkt daarnaast aan bijzondere projecten als 'Rêves d'un Marco Polo' van Claude Vivier (Holland Festival 2004), 'Writing to Vermeer' van Louis Andriessen met De Nederlandse Opera (2004) en werken van Robert Zuidam.

1974 - 2008

Het Schönberg Ensemble (SE) wordt opgericht door (oud-)studenten van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag met Reinbert de Leeuw als vaste dirigent. De eerste tien jaar staan voornamelijk kamermuziekwerken van de Weense school en bewerkingen van muziek van tijdgenoten op het programma. Daarnaast speelt het SE in op een groeiende behoefte van jonge componisten: die willen een flexibel inzetbaar en transparant klinkend ensemble. Het repertoire breidt zich gestaag uit en beslaat spoedig de hele 20e eeuw, aangevuld met recentere stukken. Het SE groeit uit tot een boegbeeld van hedendaagse muziek in Nederland: "Het Schönberg Ensemble is er voor het hele spectrum aan niet-symfonisch repertoire", aldus De Leeuw (Trouw, 10 september 2006). Belangrijke eigen producties zijn Jan van Vlijmens 'Inferno' (1995) en Vladimir Tarnopolski's 'De Slinger van Foucault' (2004). Andere hoogtepunten zijn onder meer Mauricio Kagels 'Entführung im Konzertsaal', de wereldpremière van Sofia Goebaidoelina's 'Risonanza' voor orgel en ensemble, de wereldpremière van Aleksandr Raskatovs 'The Last Freedom' in het Amsterdams Concertgebouw en Benjamin Brittens opera 'The Turn of the Screw' in samenwerking met De Nationale Reisopera.

1987

Het Asko Ensemble en het Schönberg Ensemble werken intensief samen in groot bezette stukken van onder meer Louis Andriessen, Klaas de Vries, Olivier Messiaen en György Kurtág. Veel van deze producties worden opgenomen.

1991

Het Asko Ensemble ontmoet voor het eerst György Ligeti tijdens een concert in Helsinki. De band wordt versterkt na de ontmoeting met Reinbert de Leeuw en het Schönberg Ensemble. Het is het begin van een nauwe samenwerking. Ligeti initieert in Europa vele uitvoeringen van zijn muziek door de twee ensembles.

1998

De nauwe samenwerking tussen de twee ensembles leidt tot succesvolle projecten met De Nederlandse Opera en de concertserie Tijdgenoten in Het Concertgebouw, Amsterdam.

2000

De ensembles starten een gezamenlijk project: de opnamen van het complete werk voor kamermuziekensemble van György Ligeti.

2002

De eerste cd in de Ligeti-serie ontvangt een Edison Klassiek.

2006

Het Schönberg Ensemble viert (na 32 jaar) het 30-jarig bestaan en geeft een jubileumbox uit bij Etcetera Records. Het ensemble viert de 75ste verjaardag van Mauricio Kagel met een marathonprogramma in het Muziekgebouw aan 't IJ. Kagel zelf is daarbij aanwezig. Ligeti overlijdt en binnen het ensemble ontstaat het idee om de eigen kennis over en ervaring met componisten van de twintigste eeuw over te dragen aan jong talent. Deze wens krijgt vorm in de oprichting van de Ligeti Academie. De cd-opname van Kagels 'Alles Wechselt, All Things Change' (Quirinus' Liebeskuss, 2001) wint de BBC Music Magazine Award.

2008

Het Asko Ensemble en het Schönberg Ensemble besluiten te fuseren, maar een bezuinigingsronde treft hen (en andere culturele gezelschappen) hard: van de subsidie voor Asko|Schönberg trekt het Nederlands Fonds voor Podiumkunsten ruim 25% in. Diverse componisten en musici betuigen Asko|Schönberg steun. De Ligeti Academy gaat van start. Componist Mauricio Kagel overlijdt en laat het ensemble een legaat na; het wordt beheerd door het Mauricio Kagel Muziekfonds. Het ensemble is te gast bij het Melbourne International Arts Festival. Reinbert de Leeuw wordt zeventig en het ensemble viert dit met een feestconcert.

2009

Een nieuw ensemble, Asko|Schönberg, is een officieel feit. Stan Paardekoper wordt algemeen directeur en maakt nieuwe afspraken met het Nederlands Fonds voor de Podiumkunsten waardoor de subsidiekorting beperkt wordt. Asko|Schönberg brengt 'In Praise of Darkness' van Mary Finsterer in première. Deze compositie ontvangt hetzelfde jaar de Paul Lowin Orchestral Prize. Daarnaast vindt de uitvoering plaats van Kris Defoorts opera 'House of the Sleeping Beauties' in een productie van het Gentse kunstenaarshuis LOD. Deze productie komt ook uit op cd. Tijdens het Holland Festival voert Asko|Schönberg het volledige oeuvre van Edgard Varèse uit.

2010

Asko|Schönberg heeft Etienne Siebens aangetrokken als nieuwe vaste gastdirigent. De Vlaamse Siebens zal met ingang van seizoen 2012/2013 voor drie seizoenen ongeveer een derde van producties van Asko|Schönberg dirigeren. Hij wordt ook betrokken bij de artistieke invulling van deze seizoenen. Asko|Schönberg is 'ensemble in residence'van het Muziekgebouw aan 't IJ. Stan Paardekoper vertrekt naar Holland Symfonia.

2013

Asko|Schönberg en het Nederlands Kamerkoor voeren op 8 november in de Sint-Janskathedraal ’s-Hertogenbosch de wereldpremière uit van Bosch Requiem. Robert Zuidam heeft het stuk geschreven in opdracht van stichting Jheronimus Bosch 500. Later in de maand begeleidt het ensemble pianist Daniël van der Hoeven tijdens de première van Klaas de Vries’ Tweede Pianoconcert in het Muziekgebouw aan ’t IJ.

Daniël van der Hoeven Klaas de Vries Nederlands Kamerkoor Robert Zuidam

Discografie Asko|Schönberg

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Asko|Schönberg

Audio/Video Asko|Schönberg

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer