Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

ASSOCIATION P.C.

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1969 - 1992

Genre

free jazz, jazz, jazzrock

Pseudoniemen

New Association

Association P.C.

De Nederlands-Duitse band Association P.C. koppelt in de eerste helft van de jaren zeventig de verworvenheden van de freejazz aan een rock-instrumentatie en rock-ritmiek, en gebruikt bovendien elektrisch versterkte instrumenten. Hoewel de initialen van drummer Pierre Courbois in de groepsnaam staan, is de band vooral een collectief. Elke muzikant levert ...
Volledige biografie...

Bezetting

Peter Krijnen   basgitaar
Pierre Courbois   drums
Jasper van 't Hof   piano

Overige muzikanten

Heribert Wagner   componist, viool
Leo van Oostrom   saxofoon
Ben Gerritsen   marimba, vibrafoon

Genoemd in de biografie van

1969   Jasper van 't Hof
1970   Jasper van 't Hof

Biografie Association P.C.

De Nederlands-Duitse band Association P.C. koppelt in de eerste helft van de jaren zeventig de verworvenheden van de freejazz aan een rock-instrumentatie en rock-ritmiek, en gebruikt bovendien elektrisch versterkte instrumenten. Hoewel de initialen van drummer Pierre Courbois in de groepsnaam staan, is de band vooral een collectief. Elke muzikant levert composities. Vooral buiten Nederland wordt Association P.C. populair, met name in het Verre Oosten. Courbois hierover in een interview met Jeroen de Valk in Het Parool (december 1999): 'Opmerkelijk, want we speelden aanvankelijk een elektronisch soort freejazz. De rockritmes kwamen pas later. We hebben in de jaren zeventig zo ongeveer óveral opgetreden, behalve in Nederland.'

1969

In de loop van de jaren zestig zijn drummer Pierre Courbois (Nijmegen, 23 april 1940) en bassist Peter Krijnen (Amsterdamscheveld, 14 maart 1940) vaak samen in allerlei bands te vinden, zoals de Original Dutch Free Jazz Group. De slagwerker ziet op tv een optreden van de groep Barbarossa met toetsenspeler Jasper van 't Hof (Enschede, 30 juni 1947) en de Duitse gitarist Toto Blanke (Paderborn, 16 september 1939). Hij is onder de indruk en neemt contact op met Van 't Hof. Het viertal vormt een groep, die de naam Association krijgt. Als ze horen dat er al een Amerikaanse popgroep met die naam bestaat, zet Pierre Courbois zijn initialen erachter.

1970

In oktober neemt de band zijn eerste LP op, Earwax. Omdat Krijnen niet alle optredens kan doen, neemt de Duitse bassist Siggi Busch (die ook in Barbarossa speelde) geregeld zijn plek in. Hij wordt uiteindelijk de definitieve vervanger. Op Earwax spelen Krijnen en Busch elk op één kant mee.

1971 - 1972

Tijdens de Berliner Jazztage van 1971 maakt de groep indruk. Op voorspraak van de Duitse jazzpaus Joachim Ernst Berendt krijgt Association P.C. een contract voor vier LP's bij het prominente MPS-label. Het eerste van die vier albums, Sun Rotation, verschijnt in 1972. Eind dat jaar wordt het tweede live opgenomen: Erna Morena. Hierop is voor het eerst een blazer te horen, de Duitse saxofonist-klarinettist Karl-Heinz Wiberny. Het is het laatste album van Association P.C. waarop Jasper van 't Hof meespeelt. Hij begint in 1973 zijn eigen jazzrockgroep Pork Pie. Zijn opvolger is de Duitser Joachim Kühn. Wel zijn Courbois en Van 't Hof in de jaren na Association P.C. met de regelmaat van de klok als duo te horen. In 1978 verschijnt van het tweetal de LP Perpetuum Mobile op het label VARAJazz.

1973 - 1975

Voor een uitgebreide tournee door Europa, India en het Verre Oosten voegt de Amerikaanse fluitist Jeremy Steig zich bij Association P.C. Tijdens concerten in het Duitse Freiburg en het Zwitserse Lausanne wordt het album Mama Kuku opgenomen, dat in 1974 uitkomt. 'Deze bezetting bestond uit drie trio's, drie solisten met dezelfde ritmesectie: Siggi Busch en ik,' aldus Pierre Courbois in de liner notes bij de heruitgave van het album op CD. 'Als Jeremy soleerde, probeerden we heel rockachtig te spelen, want dat wilde hij graag. Meestergitarist Toto Blanke hield het meestal bij jazzritmes, liefst in een supersnel uptempo. Achim Kühn gebruikte zijn Fender piano […] en speelde ingenieuze freejazz.' Als Kühn en Busch na een nieuwe toer door Azië en Noord-Afrika de band verlaten, worden Siegfried Kessler (elektrische piano, fluit) en Harald Konietzko (basgitaar) hun vervangers. Courbois zegt het te betreuren dat deze laatste bezetting geen opnamen heeft gemaakt. Volgens hem was het de beste en rijpste combinatie.

1977

In 1977 richt Courbois het akoestische New Association op, dat verder bestaat uit Heribert Wagner (viool), Leo van Oostrom (saxofoon) en Ben Gerritsen (marimba, vibrafoon).

Discografie Association P.C.

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Association P.C.

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer