Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

ASTRID SERIESE

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Astrid Seriese

Periode

1957 - heden

Genre

jazz, pop, zang

Astrid Seriese

Haagse zangeres, die met haar bewerkingen van andermans liedjes al jaren optreedt.
Volledige biografie...

Instrumenten

zang

Genoemd in de biografie van

1985   Julya Lo'ko
1985   Mathilde Santing
1992   Harry de Wit
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Astrid Seriese

Haagse zangeres, die met haar bewerkingen van andermans liedjes al jaren optreedt.

In bezetting van

Girls Talk   zang
She Got Game   zang

1976

Astrid Seriese Astrid Seriese (Den Haag, 26 februari 1957) studeert aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en aan de Academie voor Kleinkunst in Amsterdam.

1983

De Haagse speelt een rol in het toneelstuk Mephisto. Ook treedt ze op met Sieto Hovings cabaretgroep Tingel Tangel. Daarnaast start ze haar zangcarrière door songs van Bertolt Brecht te zingen. Ze vormt samen met Corrie van Binsbergen en Peggy Larson de jazzgroep Girltalk.

Sieto Hoving

1984

Ze treedt weer op met Tingel Tangel en maakt deel uit van Nedly Elstak's Seven Singers And A Horn. Met Elstak vormt ze het Astrid Seriese/Nedly Elstak Kwintet.

1985

Seriese ontmoet componist Louis Andriessen en gaat zijn compities zingen. Ze vertegenwoordigt samen met Julya Lo'ko en Mathilde Santing ons land tijdens het Belgische Knokke-festival. Het trio wint.

Julya Lekranty Mathilde Santing

1986

Het orkest De Volharding brengt de mini-LP Volharding 006 uit. Seriese zingt daarop de Andriessen-compositie Y Despues uit 1983.

1987

Astrid speelt een rol in de bioscoopfilm Blonde Dolly.

1988

Seriese speelt en zingt in The Good, The Bad And The Fat. Het stuk is gebaseerd op Marie Redonnet's boek Hotel Splendid.

1991

Andriessen componeert M Is For Man, Music, Mozart voor de BBC-televisiefilm Not Mozart. De muziek wordt gezongen door Seriese en uitgevoerd met orkest De Volharding. Later wordt de compositie herschreven voor theatergroep Hollandia. Lo'Ko, Santing en Seriese toeren gezamenlijk door Nederland. Hun show heeft als titel The Good Thing.

Julya Lekranty Mathilde Santing

1992

De zangeres zit in de cast van de opera-productie Fausto van componist Harry de Wit, over het leven van wielrenner Fausto Coppi.

Harry de Wit

1993

Op 1 juli verschijnt Serieses eerste solo-album, Eclipse. Het is een plaat met bewerkte covers, waaronder de Tom Waits-songs Yesterday Is Here en Little Boy Blue. Het album wordt goed ontvangen door de Nederlandse pers. Er volgt een theatertoer.

1994

In juli verschijnt de twelve-inch Dirt In The Ground. Halverwege oktober komt Secret World uit. De jazz-zangeres zingt op haar tweede album popcomposities van Tom Waits (Dirt In The Ground, Underground en Blow Wind Blow), Smokey Robinson en U2. Opvallend is haar poppy uitvoering van Abbey Lincolns The Music Is The Magic. Een toer volgt.

1995

Seriese componeert samen met percussionist Peter Meuris de soundtrack van de zesdelige documentaireserie Veroordeeld. De muziek wordt uitgebracht onder de titel Condemned. De Secret World-tour loopt op z'n einde.

1996

Eind oktober verschijnt de cd Into Temptation. Seriese begeeft zich op het terrein van popmuziek, jazz, folk en klassiek. Ze vertolkt composities van Tom Waits en Kurt Weil. Ook staan er drie eigen nummers op deze cd, waaronder het slotnummer Sing Child Sing. De tekst van dit lied komt uit een gedicht van Micere Githae Mugo. Ze componeert de muziek voor de theaterproductie Euripides' Women of Troy van het Zuidelijk Toneel. Ze speelt tevens mee in deze productie.

1997

De Into Temptation-toer brengt Seriese van podium naar podium.

1998

Seriese werkt samen met gitarist Martijn van Agt aan On Children, de soundtrack van de documentaire-achtige NCRV-serie De Kinderen van de Hondsberg. Ze gebruiken onder andere Tori Amos' Beauty Queen en Horses voor het album.

Martijn van Agt

1999

Seriese is in het theater te zien met haar liedjesprogramma Weep. Ze wordt daarbij begeleidt door een vijfkoppige band. Het NCRV-radioprogramma Volgspot vraagt Seriese een van de tien geboden om te zetten in een lied. Samen met het Metropole Orkest, tekstschrijver Arthur Japin en arrangeur Sebastiaan Koolhoven maakt ze het lied De Aanloop. Na de presentatie van de cd Seriese Live! werkt Seriese aan een album als vervolg op De Aanloop.

Metropole Orkest

2000

Astrid Seriese besluit te stoppen met haar eigen theatershows. "We redden het financieel niet, de toko moet maar dicht. Ik ga weer lekker in loondienst," zegt ze in het Limburgs Dagblad. Samen met de covergroep She Got Game tourt Seriese door het land.

She Got Game

2001

Het zevende album Nuances Van Liefde is de eerste Nederlandstalige plaat van Seriese en het eerste album met muziek door en voor haar geschreven. Van de band She Got Game verschijnt een live-album.

Metropole Orkest She Got Game

2003

Seriese wordt hoofdvakdocent zang aan de ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten.

2006

Samen met bassist Wim Essed en kunstenares Mieke de Haan treedt de zangeres op met liedjes en beeldende kunst onder de titel Charcoal Songs.

2007

Astrid Seriese presenteert eind november haar album The Wheel Of Life, begeleid door Sebastiaan Koolhoven (piano), Wim Essed (bas) en Teije Hylkema (cello). Op het album werkt de zangeres ook samen met het Metropole Orkest. Het songmateriaal is van onder meer Tom Waits, James Taylor en Elvis Costello.

Metropole Orkest

2013

Astrid Seriese reist met gitarist Erwin van Ligten in januari en februari door het land met de theatertournee Blues & Poetry. Op het programma staan liedjes van onder anderen Duke Ellington, Tom Waits, John Hiatt, Bessie Smith en Billie Holiday en nieuwe liedjes van het duo zelf op poëzie van onder meer Carolyn Beard Whitlow.

Erwin van Ligten

Discografie Astrid Seriese

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Astrid Seriese

Audio/Video Astrid Seriese

Video Astrid Seriese

Astrid Seriese Yesterday ...
Astrid Seriese Yesterday is here
Astrid Seriese - Kom dan ...
Astrid Seriese - Kom dan bij mij
Astrid Seriese - On Child...
Astrid Seriese - On Children
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Astrid Seriese - On Children

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer