Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

ATONGO ZIMBA

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Atongo Zimba

Periode

1967 - heden

Genre

Afro-pop, componist, koloko, wereldmuziek, zang

Online

Website

Atongo Zimba

De Ghanese luitspeler en zanger Atongo Zimba is een veelzijdig muzikant die zowel traditionele als moderne muziek maakt: solo, met zijn eigen band of in samenwerking met andere muzikanten.
Volledige biografie...

Instrumenten

componist, koloko, zang

Overige muzikanten

Kweku Mensah   gitaar
Alex Bapulah   conga, djembé, percussie
Leon Coenjaarts   basgitaar
Luis Pedro Diaz   drums
Jina Sumedi   toetsinstrumenten
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Atongo Zimba

De Ghanese luitspeler en zanger Atongo Zimba is een veelzijdig muzikant die zowel traditionele als moderne muziek maakt: solo, met zijn eigen band of in samenwerking met andere muzikanten.

1982 - 1990

De in 1967 in de savanne bij Bolgatanga in het noorden van Ghana geboren Atongo Zimba leert van zijn opa hoe hij een koloko of molo - een tweesnarige luit gemaakt van een kalebas, familie van de Malinese ngoni - moet bouwen en bespelen. Aanvankelijk leert hij traditionele liedjes over het dagelijks leven op het platteland, maar evenals veel van zijn tijdgenoten raakt hij in de ban van Fela Kuti's afrobeat, die van grote invloed op zijn verdere muzikale ontwikkeling zal zijn en hem inspireert om zijn geboortestreek te verlaten en op muzikale ontdekkingsreis te gaan. Zimba reist als troubadour door Ghana en omliggende landen. In Lagos (Nigeria) komt hij terecht in Fela Kuti's Shrine, waar hij anderhalf jaar lang de openingsact verzorgt. Terug in Ghana vestigt hij zich in de stad Accra, waar hij speelt op straathoeken en markten, maar ook als openingsact bij optredens van Osibisa, Manu Dibango, Hugh Masekela en Angelique Kidjo.

1991 - 2000

In 1994 gaat Zimba op tournee door Zwitserland en neemt hij zijn eerste album, Allah Mongode, op met de Zwitserse drummer Gabriel Schildknecht, die het in 1995 in eigen beheer uitbrengt. In Ghana groeit zijn reputatie en werkt hij onder meer samen met musicoloog en muzikant John Collins. Door mee te doen aan radio- en tv-reclames wordt hij landelijk bekend. In Ghana verschijnen in de jaren negentig een aantal cassettes van zijn hand, en speelt hij soms ook mee op cassettes van andere muzikanten. Hij vertrekt opnieuw naar Europa om zijn geluk te beproeven en neemt in 1996 voor het Amsterdamse label Hippo Records het nooit uitgebrachte album Womba op. In 1998 speelt hij mee als gastmuzikant op een nummer van de cd Crusade van de Ghanese reggaezanger Rocky Dawuni.

2003 - 2005

Atongo Zimba vestigt zich in Londen en verdient daar aanvankelijk de kost door te spelen in de metrostations en in Covent Garden. Vervolgens tourt hij als muzikant in het succesvolle toneelstuk Elmina's Kitchen door Engeland en ziet hij zijn ster groeien. In 2005 speelt hij solo op het Engelse festival WOMAD (World Of Music, Arts and Dance) en sluit hij zich aan bij het Shrine Synchro System. Later dat jaar verschijnt zijn eerste internationale album Savannah Breeze op Hippo Records. Het nummer No Beer In Heaven van die cd wordt een hit in Ghana. Om zijn album te promoten, formeert hij een band met overwegend in Nederland woonachtige muzikanten. Eind 2005 verzorgt hij met die band een succesvol showcase-optreden op de internationale wereldmuziekbeurs WOMEX in Newcastle.

2006

Vanaf 2005 doet Atongo veel optredens in zowel Europa als Ghana, maar ook op festivals in Mexico (Ollin Kan), Israël, Mali en Zanzibar (Sauti Za Busara). Ook doet hij dit jaar veel optredens in Nederland, onder meer op het Roots Open Air festival in het Amsterdamse Oosterpark,de Uitmarkt (Amsterdam), de Music Meeting in Nijmegen, op het Oerol festival (Terschelling) en in het KIT Tropentheater (Amsterdam). In Duitsland speelt hij op het Africa Festival in Würzburg.

2007 - 2008

Het album Barefoot In The Sand komt uit, dat mede gecomponeerd en geproduceerd is door de Amsterdamse gitarist Niels Brouwer en wordt gelanceerd in café-restaurant Kamerz in Amsterdam. In 2007 doet Atongo Zimba opnieuw een aantal optredens in Nederland, waaronder op het Bevrijdingsfestival in Den Bosch, en elders in Europa, waaronder op het Afro-Pfingsten festival in Winterthur, Zwitserland. In 2008 treedt hij voornamelijk in Engeland op, onder meer voor een tweede keer op het WOMAD-festival.

2009

Atongo Zimba is te zien in de Duitse muziekdocumentaire Who Is Highlife. Evenals in 2008 doet hij voornamelijk optredens in Engeland, maar ook ‒ voor de tweede keer ‒ op het Ollin Kan festival in Mexico en op de Portugese editie van datzelfde festival in Vila do Conde.

Discografie Atongo Zimba

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Atongo Zimba

Audio/Video Atongo Zimba

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer