Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

AURELIA SAXOFOON KWARTET

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Aurelia Saxofoon Kwartet

Periode

1982 - heden

Genre

hedendaags, klassiek

Online

Officiële website

Aurelia Saxofoon Kwartet

Het Aurelia Saxofoon Kwartet is een van de meest toonaangevende saxofoonkwartetten ter wereld. De leden hebben veel gedaan om het saxofoonkwartet een plek te geven in hedendaagse muziekwereld. De doelstelling van het kwartet is ook om nieuwe muziek van bekende en minder bekende componisten uit te voeren en het repertoire ...
Volledige biografie...

Bezetting

Johan van der Linden   sopraansaxofoon
Niels Bijl   altsaxofoon
Arno Bornkamp   tenorsaxofoon
Willem van Merwijk   baritonsaxofoon

Overige muzikanten

André Arends   altsaxofoon

Genoemd in de biografie van

2002   Peter van Onna
2003   Ruud van Eeten
2005   Will Eisma
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Aurelia Saxofoon Kwartet

Het Aurelia Saxofoon Kwartet is een van de meest toonaangevende saxofoonkwartetten ter wereld. De leden hebben veel gedaan om het saxofoonkwartet een plek te geven in hedendaagse muziekwereld. De doelstelling van het kwartet is ook om nieuwe muziek van bekende en minder bekende componisten uit te voeren en het repertoire uit te breiden. Ook speelt het kwartet bewerkingen van ouder en hedendaags repertoire. De leden van het kwartet maken ook deel uit van gezelschappen als het Nederlands Blazers Ensemble en spelen regelmatig in vooraanstaande orkesten als het Koninklijk Concertgebouworkest, het Rotterdams Philharmonisch Orkest en het Radio Filharmonisch Orkest.

1982

Tijdens een reis met het Nationaal Jeugdorkest spelen vier jonge saxofonisten spontaan samen aan de Via Aurelia, de eeuwenoude verbindingsweg tussen Rome en de Franse Rivièra. Het Italiaanse publiek reageert enthousiast en de musici besluiten ter plekke een saxofoonkwartet te formeren. Terug in Nederland noemt het viertal het kwartet naar de plek waar het begonnen is: het Aurelia Saxofoon Kwartet.

1987

De eerste lp/cd van het Aurelia Saxofoonkwartet verschijnt bij EMI met bewerkingen door Johan van der Linden van George Gershwins 'Rhapsody in Blue' en Modest Moessorgski's 'Schilderijen van een tentoonstelling'.

1988

Het Aurelia Saxofoonkwartet krijgt een Edison voor de eerste cd in de categorie Jonge Nederlandse Kunstenaars.

1989

Het Aurelia Saxofoonkwartet brengt 'Fantasia' van de Russische componist Dmitri Smirnov in première in het Concertgebouw. Later krijgt dit werk een plaats op de cd 'Four generations of Russian composers'.

1991 - 1993

Het Aurelia Saxofoon Kwartet brengt in Amsterdam 'Pazzamezzo' van Theo Verbey in première. In 1993 brengt het kwartet 'Facing Death', het strijkkwartet van Louis Andriessen, in een versie voor saxofoonkwartet in première. Tijdens hetzelfde concert gaat ook 'Master Bob Blaster' van David Dramm in première.

1997

In samenwerking met uitgeverij Bergez publiceert het Aurelia Saxofoonkwartet de arrangementen van klassieke werken zoals de strijkkwartetten van Claude Debussy en Maurice Ravel en Modest Moessorgski's 'Schilderijen van een tentoonstelling'. Ook start het gezelschap met het ontwikkelen en uitbrengen van een eigen saxofoonmethode.

1999

Het speciaal voor het kwartet geschreven 'Pitch Black with ghettoblaster' van Jacob ter Veldhuis gaat in Almelo in première.

2000

In mei geeft altsaxofonist André Arends te kennen dat hij het Aurelia Saxofoon Kwartet gaat verlaten. Zijn opvolger heet Niels Bijl, een student van Arno Bornkamp en Johan van der Linden aan het Conservatorium in Enschede.

2005

Het Aurelia Saxofoonkwartet krijgt een Edisonnominatie voor de cd 'Fuge in C of Dog' met fuga's uit 'Die Kunst der Fuge' van Johann Sebastian Bach en composities van hedendaagse componisten die elk op eigen wijze reageren op Bach.

2007

Het Aurelia Saxofoonkwartet begint het seizoen waarin het gezelschap 25 jaar bestaat met de release van de cd 'Tangon' met pianist Juan Pablo Dobal en bandoneonist Ville Hitula. Ook de concertreeks vindt samen met deze twee gastmusici plaats. Op het programma staan werken van Piazzolla en recentere tango's.

2008

Op 26 februari vindt in het Muziekgebouw aan het IJ het officiële jubileumconcert ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan plaats. Gasten zijn onder anderen pianist Ivo Janssen, componist David Dramm, harpiste Lavinia Meijer en klarinettist/saxofonist David Kweksilber.

2010

Het Aurelia Saxofoonkwartet heeft zijn eigen serie in het Bethaniënklooster in Amsterdam. Ook voor de komende seizoenen staat deze serie in de agenda. Het eerste concert is een eerbetoon aan de in 2009 zeventig jaar geworden Louis Andriessen. Het tweede concert is een samenwerking met harpiste Lavinia Meijer en het laatste concert is een reis door de geschiedenis van de saxofoon met Adolphe Sax als vertrekpunt. Op 22 januari breekt Willem van Merwijk zijn linkerbeen en kan hij niet optreden met het kwartet. Baritonsaxofonisten Lars Niederstrassen en Ties Mellema van respectievelijk het Berlage Saxofoon Kwartet en het Amstel Quartet vervangen hem. Kort voor de tournee door Indonesië met harpiste Lavinia Meijer en componist Carlos Micháns is Van Merwijk weer hersteld.

Discografie Aurelia Saxofoon Kwartet

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Aurelia Saxofoon Kwartet

Audio/Video Aurelia Saxofoon Kwartet

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer