Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

BJ BAARTMANS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

BJ Baartmans

Periode

1965 - heden

Genre

alt. country, Americana, basgitaar, componist, gitaar, mandoline, Nederlandstalig, producer, producers, singer-songwriter, tekstschrijver, zang

Online

Officiële website

Pseudoniemen

BJ's Pawnshop, Trio Vuile Was

BJ Baartmans

BJ Baartmans is een singer-songwriter uit het zuiden van Nederland. Met zijn band BJ's Pawnshop maakt hij muziek die wordt gerangschikt onder de Americana en rootsrock met invloeden uit blues, country en folk. Met zijn directe, persoonlijke teksten treedt hij in de voetsporen van muzikanten als Hank Williams, Townes van ...
Volledige biografie...

Instrumenten

basgitaar, componist, gitaar, mandoline, producer, tekstschrijver, zang

Overige muzikanten

Mike Roelofs   toetsinstrumenten
Gerald van Beuningen   basgitaar
Bartel Bartels   toetsinstrumenten
Stephan van der Meijden   drums
Eric Devries   gitaar
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1956   Arno Adams
1995   Personnel
1999   Ongenode Gaste
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie BJ Baartmans

BJ Baartmans is een singer-songwriter uit het zuiden van Nederland. Met zijn band BJ's Pawnshop maakt hij muziek die wordt gerangschikt onder de Americana en rootsrock met invloeden uit blues, country en folk. Met zijn directe, persoonlijke teksten treedt hij in de voetsporen van muzikanten als Hank Williams, Townes van Zandt en Steve Earle. Baartmans is ook actief als producer.

In bezetting van

Bart de Win   banjo, dobro, gitaar
Bengels   achtergrondzang, componist, gitaar
JW Roy   achtergrondzang, gitaar
No Strings Attached   gitaar
Ongenode Gaste   gitaar
Philip Kroonenberg   gitaar
Songwriters United   basgitaar, gitaar, mandoline, mondharmonica, zang
The Chain Men   gitaar

1990

Na in de jaren tachtig gespeeld te hebben in de new wave groep Square Objects maakt Bart-Jan Baartmans deel uit van The Chain Men, de groep rondom zanger Ted de Best. The Chain Men brengen het album Fool's Gold en de single Idiot's Delight uit.

The Chain Men

1991

Baartmans is betrokken bij de opnamen van A Little Bit Of Love van Clemens VandeVen. Samen met zangeres Henny Teusink richt hij No Strings Attached op.

Clemens VandeVen No Strings Attached

1992

Van No Strings Attached verschijnt het album To End And Start Again met daarop naast eigen nummers ook covers als Stormy Weather en Try A Little Tenderness.

1993

Baartmans werkt mee aan het album Is It You van Clemens VandeVen.

1994

Ted de Best, voormalige zanger van The Chain Men, brengt de soloplaat A Mexican Breakfast uit. Baartmans speelt mee. Hij speelt ook gitaar in de Nederlandstalige popband Bengels.

Bengels

1995

Baartmans werkt mee aan de albums Piggydog van Arthur Ebeling en Natural Causes van Philip Kroonenberg. Van de Bengels verschijnt de single Het Beste Dat Me Overkwam.

Arthur Ebeling Philip Kroonenberg

1996

Voor Altijd, het debuutalbum van de Bengels, wordt mede geproduceerd door Jan Hendriks (ex-Doe Maar). Bassist Willem van Wordragen en BJ dragen beiden de nummers aan. Gitarist Eric de Vries levert op een van de nummers een gastbijdrage. Later wordt hij vast bandlid.

Doe Maar

1997

Baartmans werkt mee aan albums van The Rascals en The Very Girls en schrijft nieuwe nummers die, in tegenstelling tot het repertoire van de Bengels, in het Engels zijn. Hij vormt samen met gitarist Eric de Vries het singer-songwriterduo Baartmans & De Vries.

The Very Girls

1998

Op het tweede, titelloze album van de Bengels staan vijf nummers van bassist Wordragen en vijf die zijn geschreven door BJ. Het liedje Zee Van Tijd is een door BJ bewerkte versie van een nummer van Otis Redding. Baartmans neemt de productie voor zijn rekening. In hetzelfde jaar verschijnt The Pawnshop Guitar Chase, Baartmans eerste soloplaat en ook de eerste plaat waarop hij als zanger is te horen. Baartmans neemt alle instrumenten voor zijn rekening. De plaat wordt positief ontvangen in de Nederlandse muziekpers. De muzikant wordt in de recensies vaak vergeleken met John Hiatt. Op het podium wordt BJ vergezeld door zijn collega singer-songwriter en tweede Bengelsgitarist Eric de Vries.

1999

De Bengels stoppen ermee. Samen met Eric de Vries neemt BJ Baartmans het tweede soloalbum No Soap op. Om de nummers live te kunnen uitvoeren richt het duo een band op onder de naam BJ's Pawnshop.

2000

Het derde album At Second Hand verschijnt onder de bandnaam BJ's Pawnshop. De groep bestaat naast vaste muzikale partner Eric de Vries uit drummer Stephan van de Meijden, bassist Gerald van Beuningen (ex-Chain Men) en pianist Bartel Bartels. Baartmans doet in het voorjaar enkele optredens in de Verenigde Staten.

2001

BJ Baartmans doet optredens met band en akoestisch als singer-songwriter. Veel bezoekers van zijn solo-optredens vragen na afloop of de muziek ook op cd staat. Om aan die vraag te voldoen neemt Baartmans de soloplaat F Hole Acoustics op. Samen met bevriende muzikanten JW Roy, Ad Vanderveen, Erwin Nyhoff, Ad van Meurs (The Watchman) en Philip Kroonenberg vormt hij een eigen boekingskantoor.

Ad Vanderveen Erwin Nyhoff JW Roy Philip Kroonenberg The Watchman

2002

Baartmans produceert platen van ondermeer Groupies Revenge, The Leptops, JW Roy (Keep it Coming), Shannon Lyon, Luna (No Grip) en Iain Matthews. De cd Dans Met Mich is een album met dialectpop van Arno Adams. BJ Baartmans verzorgt de productie en de arrangementen. Hij neemt de plaat op in een geïmproviseerde studio in de keuken en woonkamer van een boerderij op het Brabantse platteland. Adams en Baartmans staan ook samen op het podium waar ze de nummers van Dans Met Mich spelen, aangevuld met Nederlandstalige versies van Baartmans repertoire. Daarnaast doet hij sessiewerk tijdens tournees van onder meer Eugene Ruffolo, Jeff Finlin, JW Roy en Billie Joyce.

Arno Adams JW Roy Luna

2003

In het voorjaar verschijnt het vijfde album Red Light Tracks, het is tweede plaat die Baartmans opneemt met zijn band BJ's Pawnshop. De cd bevat gastbijdragen van Iain Matthews (o.a. Fairport Convention), de New Yorkse zanger en songschrijver Eugene Ruffolo en toetsenist Roel Spanjers (Sunset Traveller). Baartmans doet een korte tournee met de Amerikaanse zanger Jeff Finlin en gaat samen met gitarist Eric de Vries in mei een week op tournee met de Amerikaanse zangeres Billie Joyce. In het najaar tourt Baartmans in Engeland, Ierland en Nederland. De Vries brengt het soloalbum Little Of A Romeo uit.

Eric Devries Roel Spanjers

2004

BJ Baartmans Bassist Gerald van Beuningen maakt ook deel uit van de Limburgse dialectpopgroep Ongenode Gaste. Hun debuutalbum Veur Dees Nach wordt door BJ Baartmans geproduceerd. Baartmans neemt de ingetogen cd Where Lovers Go op samen met Mike Roelofs en Leon Bartels. De plaat bevat gastbijdragen van Marjolein van der Klauw (Powderblue), Eric de Vries en Iain Matthews. Begin mei doen BJ Baartmans en Eric de Vries enkele optredens in de Verenigde Staten.

Ongenode Gaste Powderblue

2005

Samen met Eric De Vries, Louis van Empel en Eric van Dijsseldonk vormt Baartmans het kwartet Songwriteres United. De groep treedt op met eigen repertoire dat akoestisch wordt uitgevoerd zoals vastgelegd op de dvd Songwriters United die in juni wordt uitgebracht. BJ Baartmans viert vanaf september zijn 25jarig jubileum met de tournee Verpand waarbij hij zijn muzikale verleden in vogelvlucht voorbij laat gaan. Tijdens de optredens is ook plek voor nieuw werk.

Songwriters United

2006

BJ Baartmans Een reeks soloconcerten in de winter van 2005/2006 vormt de basis voor het album Verpand, de eerste cd van Baartmans met louter Nederlandstalige materiaal. De zoektocht naar schoonheid is een van de hoofdthema's in de liedjes. Baartmans speelt mee en verzorgt de productie tijdens de opnamen van het minialbum Travelling Between Places van singer/songwriter Etan Huijs. Voor een campagne van het PSW (een ontwikkelings- en adviesbureau op de arbeidsmarkt in Noord-Brabant) maakt BJ Baartmans in de zomer samen met clipmaakster Ghis Wijffels een videoclip bij Had Ik Maar Een Vak Geleerd. Het nummer is terug te vinden op de EP Fundamentalist die aan het eind van het jaar uitkomt. De muzikant levert bijdragen op platen van Arno Adams, Iain Matthews, singer/songwriters Peter Beeker (Ongenode Gaste) en Edo Donkers en het akoestische trio Willy and The Handjives. Hij produceert Aan Het Water, de vierde cd van het Noord-Limburgse Ondiep. De muzikant is op banjo te horen in het liedje Vissen dat in december wordt uitgezonden in de nieuwe versie van het populaire muzikale televisieprogramma 't Schaep Met De 5 Pooten van Eli Asser.

Eli Asser

2007

BJ Baartmans Samen met Mike Roelofs (Wurlitzer piano, Hammond orgel, melodica) en Gerco Aerts (contrabas) vormt BJ Baartmans het Trio Vuile Was waarmee hij Nederlandstalige blueskrakers, folksongs en chansons speelt. De opnamen voor het album Verwant (april) zijn gemaakt tijdens de sessies voor Verpand, de single Fundamentalist en in de verbouwde eigen Studio Wild Verband. Baartmans werkt als producer mee aan platen van rootsformatie Loyola Drive, folkzangeres Hanneke de Jong en singer/songwriter Barbara Breedijk. Baartmans loopt in april bij een botsing met een vorkheftruck een gecompliceerde breuk aan de linkerarm en is daarom korte tijd niet in staat op te treden. Bart-Jan Baartmans levert een bijdrage aan Eilandskind, het eerste soloalbum van Ad Grooten (Pater Moeskroen). De gelegenheidsformatie Hello Goodbye Band speelt 25 augustus in Boxmeer nummers uit de jaren zestig van o.a. Van Morrison, The Byrds, Dusty Springfield en The Rolling Stones. De band bestaat naast Baartmans uit zangeres Rieany Janssen, zanger/gitarist Eric de Vries, gitarist Jan Hendriks (Doe Maar, Boudewijn de Groot), organist Mike Roelofs en drummer Dominique Maassen. In oktober werkt Baartmans in een Amsterdamse studio mee aan het tweede Nederlandstalige album van JW Roy. In december gaat BJ opnieuw de studio in, ditmaal voor cd-opnamen met De Ketterse Fanfare, de band rond André Manuel.

Ad Grooten André Manuel Peter Beeker

2008

Baartmans speelt mee op de meeste tracks op Route 66 (januari), een cd met songs uit de gelijknamige roadmusical. De cd bevat covers van o.a. Bob Dylan, Pete Seeger, Bruce Springsteen, Randy Newman en Solomon Burke, aangevuld met originele stukken uit de musical, deels live en deels in de studio opgenomen onder leiding van Fons de Merkies. Baartmans levert gastbijdragen op het album Tomorrow's Gone van Okieson. Hij schrijft het officiële volkslied van de gemeente Boxmeer, een lied dat onder meer wordt uitgevoerd door fanfares, dweilorkesten, zangkoren en zelfs metalbands.

2009

Baartmans tekent voor de productie van de debuutalbums God, Love Or Trust van G.R. Harrison (Ruud Gijsen) en Rust van Huub Janssen (uit de band Ondiep). Na Verpand (2006) en Verwant (2007) verschijnt in maart Wild Verband, de derde en laatste in een reeks cd's waarop BJ Baartmans in totaal 40 persoonlijke, Nederlandstalige liedjes vastlegt. Co-producer is wederom Gabriël Peeters en zangeres Beatrice van der Poel levert bijdragen in drie nummers. Baartmans, Arno Adams en Bart Oostindie verenigen hun krachten in de theatervoorstelling Gelijkgestemde Zielen waarmee het trio vanaf september mee op tournee gaat. Gelijkgestemde Zielen is tevens de titel van hun elf nummers tellende album met daarop zeven liedjes en vier instrumentale stukken, waaronder het actuele protestnummer Crisis (met een vocale gastbijdragen van Tom, Anna en Moos Baartmans) dat regelmatig wordt gedraaid op de Limburgse radio.

Arno Adams Bart Oostindie Beatrice van der Poel

2010

BJ Baartmans in 2010 BJ Baartmans produceert het album Wetse Nog? van zanger Frans Pollux. In 2010 zit Baartmans dertig jaar in het vak. Speciaal voor deze gelegenheid bevat het album VOOR (oktober) de bonus-cd ACHTER met daarop negen hoogtepunten uit het eigen liedjesarchief. Op VOOR wordt Baartmans begeleid door Wild Verband, bestaand uit Sjoerd van Bommel (drums, percussie), Mike Roelofs (toetsen) en Gerco Aerts (bas).

2011

Baartmans produceert in opdracht van stichting Natuurmonumenten een verzamelalbum met liedjes over de b=natuur en natuurgebieden. Op het album doen o.a. Frans Pollux, Andre Manuel en Ricky Koole. Baartmans doet veel huiskamerconcerten vaak met met Frans Pollux en Eric Devries.

Discografie BJ Baartmans

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's BJ Baartmans

Audio/Video BJ Baartmans

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer