Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

BRISK RECORDER QUARTET AMSTERDAM

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

BRISK Recorder Quartet Amsterdam

Periode

1986 - heden

Genre

blokfluit, hedendaags, klassiek

Online

Officiële website

BRISK Recorder Quartet Amsterdam

BRISK Recorder Quartet Amsterdam is opmerkelijk veelzijdig; de vier blokfluitisten bewerken veel onbekende oude muziek, en spelen ook nieuw voor hen gecomponeerd werk. Onverwachte muzikale combinaties en een vleugje humor creëren nieuwe luisterervaringen, en de pers prijst hun spelplezier en virtuositeit. Sinds het eerste optreden geeft BRISK concerten op de ...
Volledige biografie...

Instrumenten

blokfluit

Bezetting

Saskia Coolen   blokfluit
Alide Verheij   blokfluit
Bert Honig   blokfluit
Marjan Banis   blokfluit

Overige muzikanten

Jantien Westerveld   blokfluit

Genoemd in de biografie van

2011   Greetje Bijma

Biografie BRISK Recorder Quartet Amsterdam

BRISK Recorder Quartet Amsterdam is opmerkelijk veelzijdig; de vier blokfluitisten bewerken veel onbekende oude muziek, en spelen ook nieuw voor hen gecomponeerd werk. Onverwachte muzikale combinaties en een vleugje humor creëren nieuwe luisterervaringen, en de pers prijst hun spelplezier en virtuositeit. Sinds het eerste optreden geeft BRISK concerten op de meest uiteenlopende podia, waaronder het Concertgebouw in Amsterdam, de Doelen in Rotterdam, Musis Sacrum in Arnhem, Muziekcentrum Frits Philips in Eindhoven en Vredenburg in Utrecht. BRISK is te gast op internationale festivals en maakt concertreizen naar Frankrijk, België, Duitsland, Engeland, IJsland, Bulgarije, Kroatië, Slowakije, Hongarije, Zwitserland, Italië, Portugal, Canada en de Verenigde Staten. Het kwartet is ook betrokken bij theaterproducties en kindervoorstellingen.

1986

Marjan Banis, Alide Verheij, Bert Honig en Jantien Westerveld ontmoeten elkaar op het Conservatorium van Amsterdam en richten blokfluitkwartet BRISK op. BRISK betekent levendig en wakker.

1990 - 1999

Caroline Ansink componeert Quartetto en ze schrijft de voorstelling Van Aap Tot Zet (1991) voor het kwartet, met harp en acteur. Verder geeft BRISK compositie-opdrachten aan o.a. Sumire Nuinka, Calliope Tsoupaki, Martijn Padding, Theo Verbey en Willem Wander van Nieuwkerk. Diens werk Quartet (1991) krijgt in het derde deel aanvulling van een film door Ellen Blom. Karel van Steenhoven en Anke Brouwer schrijven allebei een werk voor negen blokfluiten dat in 1999 wordt uitgevoerd door het Amsterdam Loeki Stardust Quartet, Walter van Hauwe en BRISK.

Martijn Padding Theo Verbey

2000 - 2003

Bart Visman, Daan Manneke en Calliope Tsoupaki schrijven voor BRISK en het Egidius Kwartet werken voor vier blokfluiten en vier zangers. Kees Boeke componeert Susanna's Dream (2002) voor zes blokfluiten en elektronica en Luigi Irlandini schrijft voor dezelfde bezetting Anchor che col Partire.

Egidius Kwartet

2004

Met het Amsterdam Loeki Stardust Quartet en het Malle Symen Quartet geeft BRISK een aantal concerten. Ook werkt het kwartet samen met het Locke Consort. Bart Visman componeert hiervoor Auditio Secunda voor vier blokfluiten, twee violen, gamba en theorbe. Henny Vrienten componeert de muziek voor Speel Goed!, een theatervoorstelling voor twee acteurs, vier blokfluiten, kazoo en zingende zaag. Jantien Westerveld verlaat het ensemble en Saskia Coolen neemt haar plaats in.

Henny Vrienten

2005

BRISK geeft de première van BLIK, een project met muziek en film. Timucin Sahin, Roy Kuschel, Arnold Veeman en Roderik de Man componeren de muziek en Dick Tuinder, Oerd van Cuijlenborg, Anne de Clerq en Marcel Prins zijn verantwoordelijk voor de film. Ook werkt BRISK samen met pianiste Tomoko Mukaiyama; voor deze combinatie schrijven Michiel Mensingh en Guus Janssen nieuwe composities.

Guus Janssen Roderik de Man

2006

Voor het 20-jarig jubileum van BRISK schrijven Bart Visman, Guus Janssen, Calliope Tsoupaki, Michiel Mensingh, Roderik de Man en Huba de Graaff minicomposities. Elke compositie duurt ongeveer een minuut. De cd Vintage Brisk krijgt een 10 in het blad Luister. Het kwartet brengt dit jaar ook een cd uit met muziek van de Duitse componisten Samuel Scheidt en Johann Hermann Schein.

Bart Visman Huba de Graaff

2007

Saskia Coolen componeert twee werken voor BRISK, Teamwork en Estampie. In september speelt het kwartet op het Festival Oude Muziek in Utrecht en in het Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam tijdens de Klassieke Muziekweek. De cd The Domestication of the Animal World komt uit, genoemd naar een suite van Thomas Campion. Bij de cd hoort een dvd met een animatiefilm van vier studenten van de HKU die Orpheus toont terwijl hij de dierenwereld met zijn muziek temt. Jochem Valkenburg zegt in de NRC: "Door de kale klank van het instrument kreeg veel van de muziek die voor BRISK speciaal werd gecomponeerd iets kernachtigs: ritme, beweging, harmonie, in hun meest uitgepuurde vorm. [...] En dan zijn er nóg twaalf unieke composities op deze cd waar je zelfs als niet-blokfluitfan wel vrolijk van moet worden."

2008

BRISK geeft een aantal concerten met Guus Janssen op virginaal. Ook speelt het kwartet met Susanne Braumann en Rainer Zipperling op gamba's, met het Egidius Kwartet en met het gambaconsort The Spirit of Gambo.

2009 - 2010

In oktober gaat de muzikale kindervoorstelling Meneer Zwoei in première met muziek van Michiel Mensingh, Saskia Coolen en Antonio Vivaldi. Het kwartet koopt twee sets cilindrische fluiten, speciaal voor muziek uit de 14e en de 15e eeuw. Met pianiste Tomoko Mukaiyama brengt BRISK het programma Did I BREAK Your Concentration. De cd The Spirit Of Venice komt uit in januari. Paul Janssen noemt de cd in het blad Luister 'een klein juweeltje'. In oktober maakt BRISK een tournee naar Canada.

2011

BRISK bestaat 25 jaar en viert dit in januari met een hele dag vol concerten met gasten in De Doelen in Rotterdam. In december volgt een feestconcert in het de kleine zaal van het Concertgebouw in Amsterdam waar ook het jublieumalbum Dutch Diversity: 6 Centuries Recorder Music From The Low Countries wordt gepresenteerd. De cd bevat onder meer drie improvisaties met Greetje Bijma.

Greetje Bijma

2012

BRISK en Bijma gaan op tournee met een gezamenlijk project dat in alle opzichten anders is dan het gebruikelijke kamermuziekrecital. Het kwartet en de zangeres spelen improvisaties, deels gebaseerd op oude bestaande muziek, en maken daarbij gebruik van de ruimte van de concertplek.

Discografie BRISK Recorder Quartet Amsterdam

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's BRISK Recorder Quartet Amsterdam

Audio/Video BRISK Recorder Quartet Amsterdam

Video BRISK Recorder Quartet Amsterdam

This is BRISK
This is BRISK
BRISK & Bijma
BRISK & Bijma
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
This is BRISK

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer