Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

BAD TO THE BONE

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Bad To The Bone

Periode

1979 - heden

Genre

rhythm & blues, rock

Online

Officiële website

Bad To The Bone

Vanuit Gouda en later Rotterdam operende groep, die garant staat voor gedreven rock & roll met rhythm & blues-invloeden.
Volledige biografie...

Bezetting

Paul van Schaik (1)   achtergrondzang, basgitaar
Karel Dops   drums
Maarten Ibelings   gitaar, zang
Marc Ibelings   gitaar, mondharmonica, zang

Overige muzikanten

Gerben Ibelings   drums
Paul de Kruyff   basgitaar

Genoemd in de biografie van

1993   Soft Parade
2004   Bintangs

Biografie Bad To The Bone

Vanuit Gouda en later Rotterdam operende groep, die garant staat voor gedreven rock & roll met rhythm & blues-invloeden.

1979

Bad To The Bone De in Gouda opgegroeide broers Marc, Maarten en drummer Gerben Ibelings beginnen samen te spelen in de groep S5 Band. Ze starten vanuit het niets, compleet met oude buizenradio's en een geïmproviseerd drumsetje. Grote voorbeelden zijn onder meer de J. Geils Band, Dr. Feelgood, Nine Below Zero en vooral de Bintangs.

Bintangs

1984

Omdat de naam S5 Band een verkeerd (punk)publiek aantrekt wordt deze veranderd in Bad To The Bone, naar het gelijknamige nummer van de blanke Amerikaanse bluesgitarist George Thorogood. Inmiddels is op bas ook 'stiefbroertje' Paul de Kruyff aangetrokken.

1988

Halverwege het jaar worden twee nieuwe managers aangetrokken. Pas dan begint het aantal optredens drastisch omhoog te lopen. De zinderende liveshows bezorgen de band een reputatie als een van de opwindendste Nederlandse rock & roll-groepen. Voordat ze nog maar een plaat hebben gemaakt, hebben ze al lovende aanbevelingen van oudgedienden zoals Mick Ronson en Dr. Feelgood-zanger Lee Brilleaux op zak. Ook de befaamde Britse rhythm & blues-producer Mike Vernon, die ze een demo toesturen, raakt enthousiast. Tegen een gereduceerd tarief produceert hij Bad To The Bone. Het debuut, waarop ze worden bijgestaan door organist Cor Willemse, bevat elf eigen composities plus een bewerking van Don Covay's soulkraker Mercy Mercy.

Cor Willemse

1990

Bad To The Bone Mike Vernon produceert eveneens de opvolger Whirlwind On Fire, waarop ditmaal Kinks-toetsenist Ian Gibbons te gast is. Op deze plaat zijn de r&b-invloeden iets teruggedrongen, ten gunste van vlijmscherpe r&r-songs, die bij vlagen aan de legendarische Amerikaanse jaren zestig-punkgroep The Standells herrinneren. Niet lang daarna komt de groep tot de conclusie dat ze in Nederland haar plafond bereikt heeft en geeft ze een afscheidsoptreden in Paradiso.

1996

Marc en Maarten blazen Bad To The Bone nieuw leven in, samen met bassist Paul van Schaik en ex-Doppelgängers-drummer Karel Dops. In november vinden de opnamen voor een nieuwe cd plaats onder productionele leiding van voormalig Spasmodique-drummer Reinier Rietveld. Broer Gerben gaat drums spelen bij de Tröckener Kecks.

Reinier Rietveld Tröckener Kecks

1998

In februari, na een jaar vruchteloos leuren, vindt de band platenfirma Play It Again Sam bereid Primitive Urge op Bad To The Bone’s eigen Flash In The Pan-label uit te brengen. Het album klinkt als een klok en rechtvaardigt de terugkeer van de groep volkomen, hoe anachronistisch de r&b-gedreven r&r inmiddels ook mag zijn. Goedgemutst begint de groep aan een lange reeks optredens in het Nederlandse clubcircuit.

2002

Bad To The Bone werkt aan een vierde album. Bassist Paul van Schaik maakt ondertussen ook deel uit van de Rotterdamse rockformatie Wallrus.

Wallrus

2004

Bad To The Bone Gerben en Maarten Ibelings voegen zich bij de Bintangs.

Bintangs

2005

In het voorjaar rondt Bad To The Bone de opnamen af voor het album Thirteen. Naast een cover (het titelnummer) bevat de plaat twaalf nieuwe eigen nummers.

Discografie Bad To The Bone

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Bad To The Bone

Audio/Video Bad To The Bone

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer