Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

BARBARA HANNIGAN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Barbara Hannigan

Periode

1971 - heden

Genre

hedendaags, klassiek, opera, sopraan

Online

Officiële website

Barbara Hannigan

Barbara Hannigan is een sopraanzangeres gespecialiseerd in eigentijds repertoire. Ze is thuis in werken van onder meer György Ligeti, Louis Andriessen, Karlheinz Stockhausen, Michel van der Aa en Henri Dutilleux; in dergelijk repertoire werkt zij samen met dirigenten Esa-Pekka Salonen, Sir Simon Rattle, Reinbert de Leeuw, Ingo Metzmacher en Thomas ...
Volledige biografie...

Instrumenten

sopraan

Genoemd in de biografie van

2008   Bart Visman

Biografie Barbara Hannigan

Barbara Hannigan is een sopraanzangeres gespecialiseerd in eigentijds repertoire. Ze is thuis in werken van onder meer György Ligeti, Louis Andriessen, Karlheinz Stockhausen, Michel van der Aa en Henri Dutilleux; in dergelijk repertoire werkt zij samen met dirigenten Esa-Pekka Salonen, Sir Simon Rattle, Reinbert de Leeuw, Ingo Metzmacher en Thomas Adès. Barbara Hannigan staat bekend om het (schijnbare) gemak waarmee ze technische hoogstandjes realiseert. Zoals recensent Erik Voermans schreef: “Coloratuursopraan Barbara Hannigan is de muze van vele componisten: voor haar lijken geen technische beperkingen te bestaan.” (Parool 2007)

1971 - 1989

Barbara Hannigan wordt geboren in Canada. Ze groeit op in Waverley, in de buurt van Halifax, de hoofdstad van de provincie Nova Scotia. Op haar zeventiende verhuist Barbara naar Toronto waar ze haar studie begint bij Mary Morrison en hedendaagse muziek ontdekt (en vooral geïnspireerd raakt door componist Claude Vivier). “Veel van mijn docenten daar waren componisten”, aldus Hannigan, “er was geen ontsnappen aan. En op mijn achttiende wist ik opeens wat ik met mijn leven wilde: eigentijdse muziek zingen en nieuwe stukken in première brengen." (Parool 2007).

1990

Op haar negentiende krijgt Barbara in Toronto haar eerste concertaanbieding.

1993

Barbara behaalt haar Bachelor of Music aan de Universiteit van Toronto

1995

Barbara studeert een jaar in Den Haag bij Meinard Kraak. Ze verlegt haar werkterrein naar Nederland.

1998

Barbara behaalt haar Masters-graad aan de Universiteit van Toronto. Ze specialiseert zich in twintigste-eeuwse opera en zang, aan het Banff Centre for the Arts. Daarna bezoekt ze de Guildhall School of Music and Drama in Londen waar ze les krijgt van Malcolm Singer (een leerling van Nadia Boulanger en György Ligeti).

1999

Barbara participeert in de première van Louis Andriessens ' Writing to Vermeer' bij de Nederlandse Opera.

2003

In januari werkt Barbara samen met componist Michel van der Aa in diens opera 'One', waarin ze duetten zingt met video-opnames van zichzelf. Met 'One' maakt ze een succesvolle internationale tournee. In augustus maakt Barbara haar BBC Proms debuut in György Ligeti's 'Aventures' en 'Nouvelles Aventures' met het London Sinfonietta onder leiding van Peter Eötvös. In ditzelfde jaar zingt ze ook 'Correspondances' van Henri Dutilleux met het Radio Symfonie Orkest onder leiding van Reinbert de Leeuw.

2005

Barbara zingt op het Holland Festival de rol van Juana la Loca in Rob Zuidams 'Rage d'Amours'.

2006

Barbara Hannigan zingt 'Mysteries of the Macabre', 'Aventures' en 'Nouvelles Aventures' van György Ligeti in New York. 'Mysteries of the Macabre' speelt een sleutelrol in haar repertoire: “Dit stuk maakte op de beste manier mijn stem en mijn persoonlijkheid los. De muziek bleek technisch zó moeilijk dat ik tijdens het instuderen een stembereik ontwikkelde dat ik nooit voor mogelijk had gehouden.” (Opera Canada, 2009 [vert.]) Ze voert het stuk nog vele malen uit.

Discografie Barbara Hannigan

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Barbara Hannigan

Audio/Video Barbara Hannigan

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer