Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

BART SCHNEEMANN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Bart Schneemann

Periode

1954 - heden

Genre

hedendaags, hobo, klassiek

Bart Schneemann

Bart Schneemann is actief als solist, kamermusicus en dirigent. Zijn oriëntatie is breed: hij speelt oude en nieuwe muziek in uiteenlopende muziekstijlen. Daarbij streeft Schneemann naar programmatische diversiteit en contact met een breed publiek. Zijn waarde voor de hedendaagse muziek blijkt uit het grote aantal werken dat voor hem gecomponeerd ...
Volledige biografie...

Instrumenten

hobo

Genoemd in de biografie van

1980   Jacob Slagter
1990   André Heuvelman
2008   Berlage Saxophone Quartet

Biografie Bart Schneemann

Bart Schneemann is actief als solist, kamermusicus en dirigent. Zijn oriëntatie is breed: hij speelt oude en nieuwe muziek in uiteenlopende muziekstijlen. Daarbij streeft Schneemann naar programmatische diversiteit en contact met een breed publiek. Zijn waarde voor de hedendaagse muziek blijkt uit het grote aantal werken dat voor hem gecomponeerd werd. Componisten uit binnen- en buitenland schreven muziek voor hem. Als solist werkte Schneemann met dirigenten als Valeri Gergiev, Edo de Waart, Hartmut Haenchen, Ernest Bour, Frans Brüggen, Roy Goodman en Ton Koopman. Zijn internationale carrière bracht hem in Europa, Amerika, het verre oosten en Australië. Als kamermusicus maakt hij deel uit van het Amsterdam Barok Trio en vormt hij een duo met pianist Paolo Giacometti. Als dirigent stond hij voor verschillende Nederlandse en Europese orkesten. Schneemann is verbonden aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag als hoofdvakdocent hobo. Tevens is hij artistiek leider van het Nederlands Blazers Ensemble, waar hij de mogelijkheden en het werkgebied van het ensemble drastisch uitbreidde.

In bezetting van

Nederlands Blazers Ensemble   hobo

1954

Bart Schneemann wordt geboren in Melbourne, Australië.

1977 - 1990

Schneemann rondt zijn hobostudie in Nederland af bij Han de Vries. In de jaren daarna speelt hij opeenvolgend bij het Amsterdams Filharmonisch Orkest, het Radio Symfonie Orkest (1e hobo), het Radio Filharmonisch Orkest (1e hobo) en het Rotterdams Philharmonisch Orkest (1e hobo). In deze periode richt hij het Fodor Kwintet op. Daarnaast wordt hij lid van het Nederlands Blazers Ensemble, waar hij in 1987 aangesteld wordt als artistiek leider. Vanaf 1990 is hij docent aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

Han de Vries Nederlands Blazers Ensemble Radio Filharmonisch Orkest Rotterdams Philharmonisch Orkest

1991

Bart Schneemann wint de prestigieuze 3M-Muziekprijs onder andere voor zijn talent om in verschillende muziekstijlen te spelen.

1994

In St. Petersburg speelt Schneemann het hoboconcert van Rimski-Korsakov met het Mariinsky Orkest onder leiding van Valeri Gergjev.

1995

Bart Schneemann besluit zich meer te richten op de barokhobo en zijn benadering van het barokrepertoire te herzien. Met het Rotterdams Philharmonisch Orkest speelt hij het hoboconcert van Luciano Berio, 'Chemins IV' (1975).

1996

Schneemann zegt zijn positie als solohoboïst bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest op om zich meer op zijn solocarrière en op het Nederlands Blazers Ensemble te kunnen richten. Hij tekent een contract met cd-label Channel Classics. In de Zaterdagmatinee in het Concertgebouw in Amsterdam speelt hij het 'Double Concerto for Oboe, Harp and Strings' (1966) van Hans Werner Henze.

1997

Bart Schneemann debuteert als dirigent met Nieuw Sinfonietta Amsterdam.

1999

Tijdens de Zaterdagmatinee brengt hij met Nieuw Sinfonietta Amsterdam 'Childhood revisited' in première, dat Gyja Kantsjeli voor hem schreef.

2001

Schneemann speelt 'Anachronie II' (1969), het hoboconcert van Louis Andriessen, met het Radio Kamerorkest in Muziekcentrum Vredenburg te Utrecht. Daarnaast brengt hij een opdrachtwerk, 'Rondos en interludes' (2001), van Gilius van Bergeijk in première tijdens de Zaterdagmatinee in het Concertgebouw in Amsterdam.

Gilius van Bergeijk Louis Andriessen

2002

Concertzaal De Doelen nodigt Schneemann uit voor een carte blanche. Hij brengt er onder andere een opdrachtwerk van Otto Ketting in première, 'Architectural cadences' (2002). In Muziekcentrum Vredenburg speelt hij het Concerto for Oboe (1987) van Elliot Carter met het Radio Kamerorkest. Tijdens een recital op het Festival Oude Muziek in Utrecht speelt hij voor het eerst oude muziek op klassieke en moderne hobo.

Otto Ketting

2005

Met het Nederlands Blazers Ensemble neemt hij de 'Gran partita' van Mozart op voor het label NBE Live. Deze cd ontvangt een Edison Award in 2007.

2006

In de Zaterdagmatinee speelt hij een wereldpremière, ''NONcerto' van de componist Richard Ayres.

2008

Met het Metropole Orkest speelt hij in Muziekcentrum Vredenburg 'Wuivend riet' (2000), het hoboconcert van Willem Breuker. Hij is artist in residence aan het Conservatorium van Amsterdam. Hij sluit deze aanstelling af met het Festival Wilde Bloesem in mei 2008: een samenwerking tussen de klassieke, de jazz en de popafdeling.

Metropole Orkest Willem Breuker

2009

Bart Schneemann wordt artistiek leider van het kamermuziekfestival in Middelburg. Met Johannette Zomer neemt hij een cd op met aria's van Georg Friedrich Händel.

Johannette Zomer

2013

Op 5 mei 2013 ontvangt Bart Schneemann de Andreaspenning, de Amsterdamse prijs voor zijn ‘bijzondere culturele en maatschappelijke verdiensten’. De Andreaspenning is een onderscheiding voor mensen die voor Amsterdam grote prestaties verrichten op het gebied van bijvoorbeeld sport, wetenschap, journalistiek of kunst. Daarbij moet de prestatie een landelijke uitstraling hebben. Buiten de vele concerten werkt Schneemann met jonge mensen met diverse culturele achtergronden en geeft hij regelmatig opdracht voor het maken van nieuwe composities en nieuwe bewerkingen.

Discografie Bart Schneemann

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Bart Schneemann

Audio/Video Bart Schneemann

Video Bart Schneemann

Bart Schneemann en Musica...
Bart Schneemann en Musica Amphion - Georg Friedrich Händel/ uit: Concerto a Quattro- Adagio
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Bart Schneemann en Musica Amphion - Georg Friedrich Händel/ uit: Concerto a Quattro- Adagio

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer