Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

BART VISMAN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Portret Bart Visman

Periode

21-10-1962 - heden

Genre

arrangeur, componist, filmmuziek, hedendaags, muziektheater

Online

Officiële website

Bart Visman

Na een studie rechten en filosofie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam stapt Bart Visman over naar een studie compositie en instrumentatie aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. Na zijn afstuderen ontvangt hij geregeld opdrachten van uiteenlopende ensembles en organisaties, zoals Nieuw Sinfonietta, Opera Trionfo, het Egidius Ensemble, De ...
Volledige biografie...

Instrumenten

arrangeur, componist

Genoemd in de biografie van

1999   The Gents
2005   Egidius Kwartet
2006   BRISK Recorder Quartet Amsterdam

Biografie Bart Visman

Na een studie rechten en filosofie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam stapt Bart Visman over naar een studie compositie en instrumentatie aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. Na zijn afstuderen ontvangt hij geregeld opdrachten van uiteenlopende ensembles en organisaties, zoals Nieuw Sinfonietta, Opera Trionfo, het Egidius Ensemble, De Nederlandse Muziekdagen, de Zaterdagmatinee en het Koninklijk Concertgebouw Orkest. Ook maakt hij bewerkingen voor ensembles als de Ebony Band en het Nieuw Ensemble zoals de opera 'Les mamelles de Tirésias' van Francis Poulenc en 'La musica viva' van Gaetano Donizetti. Visman componeert en arrangeert ook voor jeugdtheater, televisie en film.

1962

Bart Visman wordt op 21 oktober in Naarden geboren.

1988 - 1994

Bart Visman studeert compositie bij Daan Manneke en instrumentatie bij Geert van Keulen aan het Sweelinck Conservatorium Amsterdam.

Daan Manneke Geert van Keulen

1996

Voor zijn compositie 'Orchestrales' (1994) voor groot orkest, ontvangt Bart Visman de Aanmoedigingsprijs van het Amsterdamse Fonds voor de Kunst. Hij volgt een compositiecursus in Polen.

1997 - 1998

Tijdens de Nederlandse Muziekdagen gaat 'Wood, Brass, Strings 'n Drums' in première. Bart Visman maakt arrangementen voor de muziek bij de film 'Karakter', naar de gelijknamige roman van F. Bordewijk. De film van regisseur Mike van Diem wint een Gouden Kalf op het Nederlands Film Festival en een Oscar voor de 'beste niet-Engelstalige film'.

2003 - 2004

In opdracht van Opera Trionfo componeert Bart Visman 'De roep van de kinkhoorn', een opera voor kinderen én volwassenen op een libretto van Paul Biegel.

2005 - 2006

Voor de jaarlijkse tournee van het Nederlands Studenten Orkest schrijft Visman 'Grande valse brilliante'.

2008

Ter gelegenheid van het 125-jarig bestaan van het Limburgs Symfonie Orkest componeert Bart Visman de liederencyclus 'Sables, Oxygène...', op gedichten van Saskia Macris. De première wordt uitgevoerd op 26 april door sopraan Barbara Hannigan, het Limburgs Symfonie Orkest en dirigent Ed Spanjaard.

Barbara Hannigan Limburgs Symfonie Orkest Saskia Macris

2010

Bart Visman schrijft de muziek voor ‘Kwam een vogel gevlogen’, muziektheater van regisseur Cherry Duyns. De gedichten uit de bundel ‘De Slechtvalk’ van Ida Gerhard worden gezongen door sopraan Barbara Hannigan en valkenier Nina Marx is in de voorstelling te zien met haar valken. In het Muziekgebouw aan 't IJ wordt zijn compositie ‘Phoenix Song’ uitgevoerd door het Nieuw Ensemble.

2011

In opdracht van 'Vrijdag in Vredenburg' componeert Bart Visman ‘Serenade’. De première vindt plaats op 20 mei met de Radio Kamer Filharmonie en dirigent Michael Schoenwandt.

2012

Op 26 januari wordt ‘Images oubliées’ van Claude Debussy, in een instrumentatie door Bart Visman, uitgevoerd door het Koninklijk Concertgebouworkest.

Discografie Bart Visman

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Bart Visman

Audio/Video Bart Visman

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer