Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

BART VAN DER SCHELLING

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

19-05-1892 - 1970

Genre

folk, tekstschrijver, zang

Bart van der Schelling

Bart van der Schelling is een zanger, tekstschrijver en schilder uit Rotterdam die in 1927 emigreert naar de Verenigde Staten. Hij vecht tijdens de Spaanse Burgeroorlog mee tegen de fascisten. Terug in Amerika maakt hij furore met liederen van en over de Spaanse Burgeroorlog. Op de Folkways-compilatie Songs Of The ...
Volledige biografie...

Instrumenten

tekstschrijver, zang

Biografie Bart van der Schelling

Bart van der Schelling is een zanger, tekstschrijver en schilder uit Rotterdam die in 1927 emigreert naar de Verenigde Staten. Hij vecht tijdens de Spaanse Burgeroorlog mee tegen de fascisten. Terug in Amerika maakt hij furore met liederen van en over de Spaanse Burgeroorlog. Op de Folkways-compilatie Songs Of The Spanish Civil War: Volume 2 (1966) staat zijn naam naast die van Woody Guthrie en Ernst Busch. Onder meer folkzanger Pete Seeger en jazzmuzikant Charlie Haden nemen vertalingen op van zijn werk.

1927 - 1936

Bart van der Schelling (Rotterdam, 19 mei 1892) laat zijn vrouw Wijntje Twigt en twee jonge kinderen achter en emigreert in 1927 naar de Verenigde Staten om daar als zanger aan de slag te gaan. Hij ontmoet in het Hollandsch Zeeliedenhuis in Hoboken de eveneens uit Rotterdam afkomstige kunstschilder Willem de Kooning en raakt met hem bevriend. Van der Schelling treedt op als operazanger en circusclown en speelt onder andere mee in de musical Showboat, ook met de zwarte zanger Paul Robeson.

1937 - 1939

Begin 1937 sluit Van der Schelling zich aan bij de Amerikaanse Abraham Lincoln Brigade in Spanje om te vechten tegen de fascisten. Daar hoort hij traditionele liederen en strijdliederen en ontpopt hij zich als zanger van de ideologische strijders. Tijdens de gevechten raakt hij zwaar gewond aan zijn hals.

1940 - 1949

Terug in Amerika gaat de zanger samen met Woody Guthrie en andere (communistische) protestzangers het land door om liederen uit de Spaanse Burgeroorlog te vertolken. Hij neemt zes nummers op in een studio in Manhattan samen met het Exiles Chorus onder leiding van Earl Robinson. Volgens Time Magazine van 4 augustus 1941 verschijnen de tracks op de plaat Behind The Barbed Wire, uitgebracht door The League Of American Writers ten behoeve van Spaanse schrijvers die vanwege het fascisme hun land hebben moeten ontvluchten. De liederen worden gezongen in het Spaans, Italiaans en Duits. Het Franse lied Au Devant De La Vie is op muziek van Russische componist Dmitri Sjostakovitsj.

1950 - 1970

Als gevolg van de communistenjacht tijdens de koude oorlog vertrekt Van der Schelling met zijn vrouw Edna Moore naar Mexico waar hij vanaf 1950 een carrière opbouwt als naïef schilder. In 1964 organiseert het Stedelijk Museum van Schiedam een tentoonstelling van zijn werk. Een van zijn liederen wordt in een vertaalde versie door de Amerikaanse folkzanger Pete Seeger op het album Strangers And Cousins (1965) gezet. Vier van de zes liedjes van Behind The Barbed Wire verschijnen op de compilatie Songs Of The Spanish Civil War: Volume 2 (1966) van het beroemde Amerikaanse label Folkways. Het album bevat ook opnamen van onder anderen Woody Guthrie en Ernst Busch. Op de hoes prijkt een reproductie van Picasso's schilderij Guernica uit 1937. Bart van der Schelling overlijdt in 1970 vlak voor zijn 79ste verjaardag. In hetzelfde jaar verschijnt het album Liberation Music Orchestra van de Amerikaanse jazzmuzikant Charlie Haden met onder meer een uitvoering van Viva La Quince Brigada met teksten van Van der Schelling.

Discografie Bart van der Schelling

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Bart van der Schelling

Audio/Video Bart van der Schelling

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer