Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

BASIC ONE

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1991 - heden

Genre

Antillen, dancehall, hiphop, pop/rock

Online

Hyves

Basic One

Het duo Basic One uit Aruba scoort op de Antillen hits met hun combinatie van r&b, rap en dancehall gezongen en gerapt in het Nederlands, Engels, Papiamento en Spaans.
Volledige biografie...

Bezetting

Janiro Eisden   producer, rap
Michael Lampe   gitaar, producer, toetsinstrumenten

Overige muzikanten

Kurt Labadie   producer
Dino Dirks   producer, rap

Biografie Basic One

Het duo Basic One uit Aruba scoort op de Antillen hits met hun combinatie van r&b, rap en dancehall gezongen en gerapt in het Nederlands, Engels, Papiamento en Spaans.

1991 - 1992

De Arubaanse rapper Janiro Eisden (1 april 1975) en de Nederlandse rapper/producer Dino Dirks treden voor het eerst onder de naam Basic One op tijdens een talentjacht op een school op Aruba. De eerste nummers die ze opnemen, worden opgepikt door diverse Arubaanse radiostations.

1993 - 1994

Dino Dirks verlaat de groep. Hij wordt vervangen door producer Kurt Labadie (DJ Kindamage). De cassettebandjes van Basic One vinden gretig aftrek op de schoolpleinen van Aruba.

1995 - 1996

Het titelnummer van het debuutalbum Suave wordt een grote hit op de Antillen. Van de single worden rond de 20.000 exemplaren verkocht. Dankzij het hitsucces kan Basic One veel concerten geven op Aruba, Bonaire en Curaçao.

1997

Ook de singles Ladiesnight en Marlene van het tweede album Mundo Cruel worden hits.

1999

De derde cd Crijojo Funk is een samenwerking tussen Basic One en de populaire stand-up comedian Vale Croes. Op de plaat wordt muziek afgewisseld met humoristische verhalen van Croes.

2001 - 2002

Het album Danki Senjor en de single Destino zijn religieus getinte platen. Aan de daaropvolgende cd Destino Di Ghetto zit een theaterstuk verboden waarmee jongeren bewust worden gemaakt over de 'gevaren van de straat' zoals drugs.

2004

Met nieuwe producer Michael Lampe alias Kultivator (2 november 1977) verovert Janiro Eisden ook Nederland dankzij de aandacht die Basic One krijgt op het onder met name allochtone jongeren zeer populaire radiostation FunX. Het nummer Idioma Di Bu Cuerpa (Lichaamstaal) van het zesde album Bo Sa Caba wordt een radiohit.

2005

Nami Loke Bo Tin (Geef Me Alles Wat Je Hebt) belandt in de XChart van FunX. Het levert het duo een optreden op tijdens de FunX Showcase tijdens Dunya 2005.

2006

De single Dos Amor (Twee Liefdes) gaat over het zoontje van Janiro Eisden op Aruba. Basic One tekent bij platenmaatschappij Walboomers en werkt aan een volgend album.

2007

In de zomer verschijnt het album Masterlijk, opgenomen in de C-Level Studio. De plaat bevat gastbijdragen van o.a. Pugistix (K-liber 4 Life), Hunneley (Cats'Tribe, Q-Sign), Randy Cordelia en Chris Stick uit Willemstad.

K-liber4life

Discografie Basic One

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Basic One

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer