Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

BASTIAN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Bastian

Periode

1998 - heden

Genre

funk, house

Online

Officiële website

Pseudoniemen

Fatima Yamaha, Gifted, Seymour Bits

Bastian

Bastian is zowel het eenmansproject van de Amsterdammer Bas Bron, die op zijn debuutalbum Ready jaren tachtig funk combineert met electro, als de uit elf personen bestaande formatie waarmee Bron de podia betreedt. De muzikant brengt daarnaast ook nog platen uit onder de namen Seymour Bits en Comtron (samen met ...
Volledige biografie...

Bezetting

Eelco van Zanten   achtergrondzang, gitaar
Bas Bron   elektronica, zang
Bob Kuijpers   drums
Michel Stomp   gitaar
Vincent Koning   percussie
Meer resultaten... Minder resultaten

Overige muzikanten

Abigeal Klumperbeek   achtergrondzang
Eva Cohen Rodrigues   achtergrondzang
Rimer Veeman   toetsinstrumenten
Caspar Wijnberg   basgitaar
Frank Hebly   toetsinstrumenten
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1990   Nicolay
2002   C-Mon & Kypski
2002   DJ Bart Thimbles
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Bastian

Bastian is zowel het eenmansproject van de Amsterdammer Bas Bron, die op zijn debuutalbum Ready jaren tachtig funk combineert met electro, als de uit elf personen bestaande formatie waarmee Bron de podia betreedt. De muzikant brengt daarnaast ook nog platen uit onder de namen Seymour Bits en Comtron (samen met Rimer Veeman).

1998 - 1999

Bas Bron begint zijn muzikale carrière als leverancier van house 12-inches voor ID&T.

2000

Met behulp van de Commodore 64, een van de eerste PC's met mogelijkheden tot het maken van muziek, werkt Bron onder het pseudoniem Bastian aan een geheel eigen stijl. Hij combineert jaren tachtig funk en disco met vroege electro tot een heldere en meezingbare soort nieuwe computergestuurde dansmuziek.

2001

Bastian treedt aan op het jaarlijkse Noorderslag festival zonder dat hij op dat moment een album heeft uitgebracht. De groep, die op het podium uit maar liefst elf personen bestaat, maakt op het festival veel indruk bij de critici. De eerste single You've Got My Love (met een opvallende videoclip) laat niet lang op zich wachten en wordt met een zeventiende plaats in de Top 40 een hit. Met zijn eerste album Ready, waarop Bas Bron alles zelf inspeelt, weet hij de doorbraak te verwezenlijken. Ready is een mix van dansmuziek uit de jaren tachtig, vroege electro, late disco en funk in de stijl van Prince.

2002

Bastian Onder de naam Gifted verschijnt bij Therapy Records de cd heldBackByInferiorTechnology. Bastian stapt van Virgin over naar het kleinere label Supertracks. Hij werkt aan de single Paper Love en zijn tweede album It's All Downhill From Here.

2003

Op 26 maart presenteert Bastian in de verbouwde grote zaal van Paradiso zijn tweede album It's All Downhill From Here. De plaat is medegeproduceerd door Gaspard de la Nuit (Caspar Wijnberg). Live wordt Bastian begeleid door negen muzikanten: Bob Kuijpers (drums), Vincent Koning (elektronische percussie), Caspar Wijnberg (bas), Michel Stomp (gitaar), Eelco van Zanten (gitaar/zang), Rimer Veeman (toetsinstrumenten), Frank Hebly (toetsinstrumenten), Eva Cohen Rodrigues (zang) en Abigeal Klumperbeek (zang). Het debuut Ready uit 2001 wordt op 5 mei wereldwijd uitgebracht door het Britse label Hed Kandi! De single Downers bezingt de voordelen van het downloaden van muziek. Het nummer is dan ook gratis te downloaden van een speciale website. Naast Bastian is Bas Bron actief onder de namen Seymour Bits (experimentele electropop) en Comtron (samen met drummer Rimer Veeman).

Comtron

2004

Caspar Wijnberg brengt samen met Eelco van Zanten en zangeres Abigael Klumperbeek onder de naam Nightingale het album For A Change uit, een cd met melodieuze funkpop die vergelijkbaar is met het geluid van Bastian.

Nightingale

2005

Bastian is verantwoordelijk voor de muziek bij de single Watskeburt?! van De Jeugd Van Tegenwoordig. Het rapnummer vol grappig klinkende, zelfbedachte woorden wordt massaal gedownload van internet voordat het officieel door het label TopNotch wordt uitgebracht.

De Jeugd van Tegenwoordig

2006

Bastian Het album The Booty Pop Phantom, electropop onder de naam Seymour Bits, verschijnt in de lente op Magnetron Music. De plaat bevat onder meer gastbijdragen van De Jeugd van Tegenwoordig. Van Comtron verschijnt de 12'' Follow The Money.

2007

Bastian Bastian werkt mee aan een reclamecampagne voor de introductie van de groene Heineken Twisterfles in 24-pack. De producer creëert voor deze campagne 24 unieke samples waar de bezoekers van www.heineken.nl hun eigen dancetrack mee kunnen maken. De single Groceries loopt vooruit op de derde cd IV, een conceptalbum met meer rock-invloeden waarop Bastian zich als band presenteert met hulp van vele gastmuzikanten. De uitgave van de plaat wordt gepromoot met een minitournee.

2008

Bas Bron is verantwoordelijk voor de muziek en de productie op De Machine, het tweede album van De Jeugd Van Tegenwoordig. Hij verzorgt in juli midden op de dag een DJ-set in Area 14 Blueberry Hill tijdens de 14e editie van Dance Valley. Met Comtron opent hij in september voor de Duitse elektronische poppioniers Kraftwerk tijdens hun optreden op het A Day In The Life Festival in Ierland.

2009

Bastian tekent in maart bij Excelsior en neemt in de zomer voor dit label een album op met producer Frans Hagenaars.

2010

Vier jaar na The Booty Pop Phantom verschijnt er weer een album onder de naam Seymour Bits. De titelloze plaat laat nog steeds invloeden horen van electrofunk uit de jaren zeventig en tachtig en is nog meer dan de eerste plaat bedoeld voor de dansvloer. Willie Wartaal, Elize en de Zuid-Afrikaanse hiphopact Die Antwoord leveren gastbijdragen.

2011

Bastian in 2011 There's No Such Place (maart) is het eerste album van Bastian op Excelsior Recordings. De electrofunk van de eerste platen wordt op het album aangevuld met stevige rockriffs. De band rondom Bas Bron bestaat uit Bob Kuijpers (drums), Eelco van Zanten (synthesizers en vocalen), Freek Cerutti (basgitaar), Mark van Booren (gitaar), Michel Stomp (gitaar) en Vincent Koning (percussie en vocalen). Tijdens het Gala van de Popmuziek, op 11 mei in de Melkweg Rabozaal te Amsterdam, worden de Duiveltjes uitgereikt, de jaarlijkse prijzen van Muziek Centrum Nederland voor het live-popcircuit. Bas Bron ontvangt op die avond een Duiveltje in de categorie Beste Toetsenist.

Discografie Bastian

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Bastian

Audio/Video Bastian

Video Bastian

Seymour Bits - This Is Th...
Seymour Bits - This Is The Place To Be
Bastian - Flight Of The S...
Bastian - Flight Of The Starglider
Bastian - Downers
Bastian - Downers
Bastian - You've got my l...
Bastian - You've got my love
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Bastian - Downers

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer