Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

BATIDA

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Batida

Periode

1980 - heden

Genre

fusion, jazz, latin, wereldmuziek

Batida

Een van de eerste Nederlandse bands – zo niet de eerste - die louter Braziliaanse muziek ten gehore brengt, maar dan niet met de tot dan toe bekende bossanova's, maar met eigen composities die power uitstralen en meeslepend zijn. Oprichters Josee Koning (zang) en Peter Schön (toetsen, composities) bedenken als ...
Volledige biografie...

Bezetting

Eddie Conard   achtergrondzang, percussie
Peter Schön   piano, toetsinstrumenten
Martin Verdonk   achtergrondzang, percussie
Marcel Schimscheimer   basgitaar, componist, engineer
Josee Koning   zang
Meer resultaten... Minder resultaten

Overige muzikanten

Nippy Noya   percussie
Rob Franken   piano, synthesizer
Bart Fermie   percussie
Gerhard Jeltes   drums
Theo de Jong (3)   basgitaar
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1980   Josee Koning
1982   Marcel Schimscheimer
2016   Ruud Breuls

Biografie Batida

Een van de eerste Nederlandse bands – zo niet de eerste - die louter Braziliaanse muziek ten gehore brengt, maar dan niet met de tot dan toe bekende bossanova's, maar met eigen composities die power uitstralen en meeslepend zijn. Oprichters Josee Koning (zang) en Peter Schön (toetsen, composities) bedenken als handelsmerk voor deze aanpak: twee percussionisten vóór op het podium, live én in de mix op de plaat.

1980

Zangeres Josee Koning neemt samen met pianist Peter Schön het initiatief een band te starten die louter Braziliaanse muziek ten gehore moet brengen. Zij kennen elkaar van het conservatorium in Amsterdam en wonen beiden in Haarlem. Koning leert Brazilië goed kennen wanneer zij in de jaren zeventig als stewardess bij de KLM een tijd in Rio de Janeiro is gestationeerd. Als beginnend jazzzangeres wordt zij daar uitgenodigd om met diverse muzikanten te zingen. Hoewel de Brazilianen liever naar jazz luisteren, wordt haar liefde voor de Braziliaanse muziek daar toch aangewakkerd. Terug in Nederland ontdekt ze, dat zingen in het Portugees de muziek een extra dimensie verschaft. Tevens ontdekt ze haar talent om deze muzikale taal op de juiste manier uit te spreken. De bandnaam Batida, een woord dat zij in Rio leert kennen en letterlijk 'geslagen, schok, botsing' betekent, heeft volgens haar de juiste catchy klank voor een band. Peter Schön nodigt drummer Nanning van der Hoop, bassist Wim Dijkgraaf en percussionist Eddie Conard uit in de band te komen spelen. Na enkele repetities vindt het eerste optreden plaats in Het Kafé aan de Riviervismarkt in Haarlem, op 1 februari 1980. Het succes is onverwacht groot. De volgende dag neemt de groep in studio Zeezicht een demo op. Vanaf dat moment komen voorzichtig aanvragen voor optredens binnen.

Eddie Conard Josee Koning

1981 - 1983

Met een tweede demo weet de groep meer podia te overtuigen, waaronder ook het radioprogramma Tros Sesjun dat live jazz brengt. Tot dan toe is Braziliaanse muziek altijd geassocieerd geweest met bossanova en Astrud Gilberto. De kracht van de band is echter vooral power en meeslependheid,en het handelsmerk: twee percussionisten vóór op het podium. Zo wordt Batida de eerste band in Nederland die op dat niveau en met zo veel liefde en talent Braziliaanse muziek vertolkt. Peter Schön is vaak bezet vanwege andere optredens en wordt daarom regelmatig vervangen door andere toetsenisten, waaronder Rob Franken, Dennis Luxion, Debby Poryes, Karel Boehlee, Hans Vroomans en Rik Elings. Wim Dijkgraaf en Nanning van der Hoop worden al snel vervangen door Theo de Jong en Gerhard Jeltes. Ook Eddie is vaak verhinderd wegens verplichtingen elders. Zijn plaats wordt ingenomen door Nippy Noya en Bart Fermie. Zo wordt uiteindelijk de eerste hechte bezetting geboren: met Koning, Fermie, De Jong, Noya en Jeltes is de band een eenheid. De grote doorbraak komt na een eerste tv-optreden bij Sonja Barend, op 1 april 1983. De band is in topvorm en ontvangt direct een uitnodiging van Paul Acket voor het North Sea Jazz festival. Al snel volgen ook optredens in Duitsland, België en Frankrijk, voornamelijk in clubs, onder meer in Brussel, Keulen en Berlijn, alsmede op de meeste Nederlandse jazzfestivals. In 1983 verschijnt het titelloze debuutalbum van Batida. Drie tracks daarop zijn afkomstig van een liveconcert voor Tros Sesjun. De overige tracks behelzen studio-opnamen, met de inmiddels legendarische toetsenman Rob Franken als gastmuzikant.

1984 - 1987

Het repertoire van Batida bestaat altijd voor het grootste deel uit eigen composities, meestal van Peter Schön, Marcel Schimscheimer en Theo de Jong. Uiteraard worden er ook Braziliaanse stukken gespeeld, van Braziliaanse componisten als Ivan Lins, Edu Lobo, Antonio Carlos Jobim en Milton Nascimento, maar ook die krijgen dan wel altijd de speciale Batida-kleur en -opvatting. De groep bestaat in deze periode uit Josee Koning (zang), Karel Boehlee (piano), Frans van der Hoeven en later Lené te Voortwis (bas), Gerhard Jeltes (drums), Nippy Noya (percussie) en Toon Roos (sax). In 1987 komt het tweede album Terra Do Sul uit, met als bezetting Peter Schön, Marcel Serierse, Marcel Schimscheimer, Peter Tiehuis, Nippy Noya en Josee Koning.

1988 - 1992

De groep bestaat in deze periode uit Josee Koning (zang), Peter Schön (piano, keyboards), Marcel Schimscheimer (bas), Marcel Serierse (drums), Martin Verdonk (percussie), Eddie Conard (percussie) en Peter Tiehuis (gitaar).

1993 - 2000

De groep bestaat in deze periode uit Josee Koning (zang), Peter Schön (piano, keyboards), Marcel Schimscheimer (bas), Marcel Serierse (drums), Martin Verdonk (percussie), Eddie Conard (percussie), Peter Tiehuis en later Leonardo Amuedo (gitaar), en de Stylus Horns, bestaande uit Philip Kolb (sax), Ruud Breuls (trompet), Wim Both (trompet) en Ilja Reijngoud (trombone). Batida speelt van 1992 tot 2000 regelmatig in deze bezetting, onder meer met enkele theatertournees. Omdat de meeste groepsleden in diverse andere bands spelen en ook zangeres Josee Koning - die de band tot dan toe altijd bij elkaar weet te houden - een solocarrière start, houdt de band geleidelijk aan op te bestaan.

The Stylus Horns

2006

Op woensdag 6 september vindt een eenmalige reünie van de groep plaats in het Bloemendaalse Openluchttheater Caprera, op initiatief van Josee Koning, die alle belangrijke groepsleden van weleer bijeen weet te krijgen voor een optreden, dat terecht vereeuwigd wordt op dvd: Batida - Live In Caprera.

Discografie Batida

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Batida

Audio/Video Batida

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer