Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

BAYUBA CANTE

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Bayuba Cante

Periode

1997 - 2003

Genre

Afro-pop, flamenco, fusion, latin, son

Bayuba Cante

Door percussionist Sjahin During opgerichte, van origine Amsterdamse band, die een fusie brengt van Afro-Cubaanse ritmes, Yoruba-liederen, en elementen en invloeden uit India, Afrika, Brazilië en Spanje.
Volledige biografie...

Bezetting

Liber Torriente   drums, percussie
Leoni Santander   zang
Tjakina Oosting   cello
Gil Lopez   gitaar
Jeroen Van Hoof   basgitaar
Meer resultaten... Minder resultaten

Overige muzikanten

Adrian Elissen   gitaar
Tomas Fajardo   percussie

Genoemd in de biografie van

1972   Tarhana
1997   Praful
2005   Mimezine
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Bayuba Cante

Door percussionist Sjahin During opgerichte, van origine Amsterdamse band, die een fusie brengt van Afro-Cubaanse ritmes, Yoruba-liederen, en elementen en invloeden uit India, Afrika, Brazilië en Spanje.

1972 - 1994

Sjahin During wordt in 1972 geboren in Amsterdam als zoon van een Turkse moeder en een Nederlandse vader. Hij groeit op in Istanbul tot hij op zijn zesde met zijn familie terugkeert naar Nederland en op Texel gaat wonen. Muziek zit in de familie: zijn grootvader speelt in Concertgebouworkest en zijn vader is vioolbouwer. During vindt de viool maar niks en ontdekt op achttienjarige leeftijd de percussie. Hij bespeelt zelfgemaakte instrumenten als de conga, batá, djembé en cajón. Na de middelbare school vestigt During zich in Amsterdam waar hij percussie en drums studeert.

1995 - 1996

Met zijn eerste eigen groep Yoruba Ilu neemt hij in 1995 het album Guiro Para Elegua op. Hij is ook te horen op de albums Le Coq Rouge (1996) van Lotz Of Music. Met een studiebeurs op zak reist hij in 1996 voor een half jaar naar Cuba om zich te verdiepen in latin en Afro-Cubaanse percussie. Terug in Nederland speelt During in diverse Nederlandse groepen.

1997

Sjahin During richt samen met Praful (sopraansaxofoon, tenorsaxofoon, fluit, bansuri), Jeroen van Hoof (bas) en Leoni Santander (zang) de groep Bayuba Cante op. De intentie is het creëren van een fusie van Afro-Cubaanse ritmes met Yoruba-liederen (van oorsprong religieuze liederen uit Nigeria met complexe drumritmes) op basis van de verschillende komaf van de groepsleden. During speelt mee op de cd In Havana-Cuba van de groep Lotz Of Music.

1998

De band breidt zich uit met Lisbeth Anker (zang), Adrian Ellisen (flamencogitaar), Martha Galarraga (zang), Afra Mussawisade (percussie), Tjakina Oosting (cello) en de Cubaanse drummer en percussionist Liber Torriente (ex-Rumbatá, -Ramón Valle Trio). De op Cuba geboren Torriente speelde al op achtienjarige leeftijd drums in het Cubaanse salsa-orkest NG-La Banda. In Nederland studeerde hij klassiek en jazz op het Haagse conservatorium. De nieuwe bandleden brengen onder meer flamenco- en funk-elementen in de muziek. De demo van Bayuba Cante wordt demo van de maand in het decembernummer van muziekblad FRET. Sjahin During levert bijdragen op het album La Bohemia van het Tolga Emilio Trio. Hij produceert het album Iyabakua From Cuba van Afrekete.

Rumbatá

1999

Bayuba Cante Om de bandleden goed op elkaar ingespeeld te laten raken treedt de groep wereldwijd veelvuldig op. Deze optredens worden overal als zeer verrassend, verfrissend en dus positief ontvangen. Naast zijn activiteiten met Bayuba Cante levert Sjahin During een gastbijdrage op een plaat van Jaquelin Castro.

2000

De groep reist af naar Cuba en begint daar aan de opnames van haar debuut-cd. Bayuba wordt muzikaal bijgestaan door de orkesten NG la Banda en National Ensemble Conjunto Folklorico National de Cuba, en musici als Luis Luz (timba), Viviany Godoy (zang) en Paulina May (zang). During heeft daarnaast ook nog tijd om op Manuba, het nieuwe album van het Tolga Emilio Trio mee te spelen.

2001

Het album Cheba verschijnt op het Duitse Network en krijgt gemengde kritieken. Bayuba Cante blijkt van veel markten thuis, maar haar muziekfusies klinken hier en daar toch wat wringend en gezocht. De groep breidt zich uit met Vicky Gelle (zang) en Gill Lopez (gitaar). Gelle is bekend van de zang- percussiegroep Tiharea uit Madagascar. Daarmee behoort nu ook de traditionele muziek uit dat land tot het fusiegebied van Bayuba Cante. De groep gaat later in het jaar op tournee door Canada en Amerika. Praful brengt het soloalbum One Day Deep uit.

Praful

2002

De uitgave van het tweede album Orunmila's Dance wordt ondersteund met een presentatie in het BIM-huis en optredens voor de radio (VPRO's Wandelende Tak) en tijdens festivals als 1 Ander Festival te Schijndel, het Rainbow Festival in Dordrecht en Dias Latinos te Amersfoort.

2003

De single Sigh en het album One Day Deep van Praful zijn een groot succes in de Verenigde Staten. Sigh behaalt de eerste plaats in de Smooth Jazz Chart van Radio& Records. Het album bereikt de dertiende positie in de Billboard Top Electronic Album Chart en de twaalfde plek in Billboard Contemporary Jazz Chart. Praful doet een Amerikaanse tournee. Percussionist Liber Torriente levert gastbijdragen op diverse platen, onder meer van Fernando Lameirinhas, Laura Fygii, Izaline Calister, Denise Jannah en Leonardo Amuedo. Hij maakt deel uit van de latinjazzformatie Bye-Ya! Lisbeth Anker is leadzangeres van het dames-salsaorkest Perfume de Salsa. Samen met de Argentijnse gitarist Hernán Ruíz vormt ze het duo Flor de Lis. Op freelancebasis werkt ze regelmatig met de pop-, jazz-, en latin-feestband van Willy Latino. Celliste Tjakina Oosting is actief in diverse ensembles en onder meer betrokken bij de Vagina Monologen, het hoorspel De Geschikte Stem (voor de RVU), het Amsterdamse project Stadsgeluiden en een tournee van Nederlandse muzikanten door China.

Fernando Lameirinhas Izaline Calister Laura Fygi

2004

Met zijn nieuwe band TurQumstances neemt Sjahin During het album Nomads In Music op. Samen met Javier Campos Martinez werkt hij aan een Cuban Rumba instructie-DVD. De percussionist keert terug naar Istanbul om daar Anatolische en andere oriëntaalse ritmes te studeren op instrumenten als de darbuka, bendir en erbane. Hij geeft schoolworkshops voor Stichting Swing, is gastdocent aan conservatoria in Istanbul, Zwolle en Amsterdam en is verbonden aan het Akbank Cultur Center Istanbul.

2005

Met het repertoire van Nomads In Music gaat During onder de naam Tarhana op tournee. De internationale groep wordt aangevuld door Hassie Dune (bas), Ozhan Acikbas (saz, zang), Franz von Chossy (toetsen), Vassil Voutev (drums, sampler), Slobodan Trkulja (duduk, kaval, bagpipe, saxofoon, klarinet) en gastmuzikanten Mola Sylla (zang, mbira) en Osama Abdulrasol (kanun) en de Turkse danseres Baykal Dogan. Percussionist Afra Mussawisade maakt deel uit van het project Voer waarmee akoestische muziek, jazz, Iraanse, Indiase, improvisatie- en gecomponeerde muziek aan elektronica wordt gekoppeld. Voer bestaat verder uit Vera van der Poel (Mimezine), Oene van Geel (Zapp String Quartet), Anton Goudsmit (New Cool Collective), Gulli Gudmundsson (Sonic Unit) en Robert van Heumen.

Mimezine New Cool Collective Tarhana

2012

Zangeres Leoni Santander en bassist Jeroen van Hoof brengen met hun band Mama DC het debuutalbum Supernatural uit.

Mama DC

Discografie Bayuba Cante

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Bayuba Cante

Audio/Video Bayuba Cante

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer