Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

BAZOOKA

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Bazooka in 1982

Periode

1979 - 1984

Genre

experimenteel, Nederlandstalig, new wave

Online

Website

Bazooka

De Nijmeegse band Bazooka put de inspiratie aanvankelijk uit punk en new wave. Later breiden de invloeden uit naar modern klassieke muziek en Minimal Music.
Volledige biografie...

Bezetting

Hans Dekkers   gitaar, toetsinstrumenten, zang
Theo Hoek   gitaar, zang
Hans Freriks   drums, zang
Peter Hoeks   basgitaar, zang

Overige muzikanten

Huub Urlings   basgitaar, zang
Bart Spaan   piano
Jeannette van Ditzhuijsen   zang

Biografie Bazooka

De Nijmeegse band Bazooka put de inspiratie aanvankelijk uit punk en new wave. Later breiden de invloeden uit naar modern klassieke muziek en Minimal Music.

1974 - 1979

Het politieke theatergezelschap Vloojentejater (1974 1978) komt voort uit de linkse subcultuur die midden jaren zeventig leeft op de universiteit van Nijmegen. De muziek voor dit gezelschap wordt mede gecomponeerd door Theo Hoek, student sociologie uit Eindhoven. In 1978 resulteert dit in de LP Alles Moet Weg. Boudewijn van der Wagt (Das Wesen) brengt Hoek in 1978 in aanraking met de energie van punk, new wave en no wave. Daarop starten Hoek, Hans Dekkers en Guus de Klein (eveneens afkomstig uit het Vloojentejater) de band Bazooka. Op een stuk na, wordt alle muziek gecomponeerd door Theo Hoek.

1980 - 1981

Rond de periode van de kroningsrellen in Amsterdam van 30 april 1980 besluit Bazooka een eerste plaat uit te brengen. De opnamen vinden plaats in de oefenruimte. Als het minialbum Is Er Meer Dan Dit Hier (1980) verschijnt, heeft Guus de Klein de band inmiddels verlaten. Boudewijn van der Wagt laat zich voor het hoesontwerp inspireren door de kunststroming De Stijl. De plaat krijgt een recensie in de allereerste editie van het moderne muziekblad Vinyl. 'Bazooka maakt zware muziek, muziek die voor het grootste deel gebaseerd is op ritme, melodie is bijna afwezig'. Het blad noemt Bazooka 'consequent in aanpak, uitvoering en vormgeving' en de plaat 'een manifest.' De EP Serie Serie (1981) is een samenwerking met de band Das Wesen. In het decembernummer van Vinyl legt Theo Hoek de uitgangspunten van Bazooka uit: 'De meeste popmuziek zit naar mijn smaak teveel vast aan die ene vierkwartsmaat en dat geeft, zeker voor mij, zijn beperkingen. Niet dat ik het gebruik ervan afkeur, want je kunt er nog steeds ongelooflijk veel leuke dingen mee doen, maar door goed naar het werk van Stravinsky te luisteren ontdek ik andere manieren om met ritme om te gaan en dat geeft me veel meer mogelijkheden.'

Das Wesen

1982 - 1984

Bazooka in 1982 Bazooka en Das Wesen richten samen met bevriende groepen Mekanik Kommando en Vice in 1982 de Nijmeegse stichting Akzidanz op. Akzidanz dient onder meer als platenlabel voor de groepen. Theo Hoek studeert gitaar aan het conservatorium te Arnhem en verdiept zich in de modern klassieke muziek. De experimenten die daaruit voortvloeien, drukken hun stempel op het aan Igor Stravinsky opgedragen tweede minialbum À Igor S. (1982): meerstemmige zang, polyritmiek, klassiek gitaar. De plaat wordt geproduceerd samen met Dirk Polak (Mecano) en uitgebracht op het Nederlandse platenlabel Torso. Kunstenares Bea de Visser maakt een videoclip bij de track B Nummer Een. De clip bij het nummer D-Dans van Hans van de Maarel en Harrie Timmermans is geïnspireerd door de op-art van de Frans-Hongaars kunstenaar Victor Vasarely. Videoprojecties maken ook deel uit van concerten van Bazooka. Vanwege de complexiteit van nieuwe composities ligt de nadruk steeds meer op het studiowerk. Na het album Zwevende Vlakken (1983) volgt De Platte Pet (1984), waarmee de band het creatieve plafond heeft bereikt. Voor de recensenten van muziekbladen Oor en Vinyl gaat de muziek boven de pet. Oor eindigt met een negatief oordeel, maar Vinyl vindt De Platte Pet 'gewoon mooi zonder te begrijpen waar het over gaat'. Bazooka houdt in 1984 op te bestaan. Theo Hoek legt zich volledig toe op het vak van componist.

Dirk Polak Mecano Mekanik Kommando

2002

Op basis van muziek van Bazooka componeert Hoek De Bazooka Suite. Dit werk wordt uitgevoerd tijdens het festival Noten Om Te Quoten, dat in Nijmegen wordt georganiseerd door Bas Andriessen.

2010

Het Franse label Infrastition brengt het volledige oeuvre van Bazooka opnieuw uit, op CD inclusief DVD met authentiek beeldmateriaal en videoclips. Theo Hoek draagt de box op aan de in 1999 overleden Boudewijn van de Wagt.

Discografie Bazooka

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Bazooka

Audio/Video Bazooka

Video Bazooka

D Dans Bazooka
D Dans Bazooka
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
D Dans Bazooka

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer