Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

BELINDA MEULDIJK

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Belinda Meuldijk

Periode

1955 - heden

Genre

Nederlandstalig, pop, tekstdichters, tekstschrijver

Online

Beeld en Geluidwiki

Belinda Meuldijk

Belinda Meuldijk is de dochter van Wim Meuldijk, de geestelijke vader van de kinderserie Pipo De Clown. Opgroeiend in het artiestenwereldje speelt ze in verschillende toneelstukken en films. In 1984 trouwt ze met de zanger Rob de Nijs. Haar acteerambities laat ze varen en ze wordt de vaste tekstschrijfster van ...
Volledige biografie...

Instrumenten

tekstschrijver

Genoemd in de biografie van

1980   Gerard Stellaard
1980   Rob de Nijs
2015   Willeke Alberti

Biografie Belinda Meuldijk

Belinda Meuldijk is de dochter van Wim Meuldijk, de geestelijke vader van de kinderserie Pipo De Clown. Opgroeiend in het artiestenwereldje speelt ze in verschillende toneelstukken en films. In 1984 trouwt ze met de zanger Rob de Nijs. Haar acteerambities laat ze varen en ze wordt de vaste tekstschrijfster van het voormalig tieneridool.

In bezetting van

Rob de Nijs   tekstschrijver

1966

Belinda Meuldijk (Oostvoorne, 7 januari 1955) groeit op in de showbizz. Haar vader Wim Meuldijk schrijft de populaire kinderserie Pipo De Clown. Geïnspireerd door haar vader wil ze schrijver of actrice worden. Ze figureert in Pipo De Clown en speelt in het stuk Dynastie Der Kleine Luyden van Willy van Hemert.

1974 - 1978

De VPRO vraagt haar in 1974 voor de rol van Fatima in het theaterstuk Volk En Vaderliefde, geschreven door Harry Mulisch en geregisseerd door Wim T. Schippers. Meuldijk trekt de aandacht omdat zij praktisch het hele stuk naakt op het podium staat. Regisseur Paul Verhoeven is gecharmeerd van haar en cast de actrice voor Soldaat Van Oranje. De film gaat in 1977 in première, maar Meuldijk is niet aanwezig. Ze speelt op dat moment de bruid van Dracula in de gelijknamige serie van de BBC. In deze periode woont ze samen met haar vriend, tevens acteur, Michael Billington in Engeland, waar ze tot 1978 werkt.

1979

De actrice keert in 1979 Engeland definitief de rug toe en wordt popfotografe met een eigen studio in Hilversum.

1980

Belinda Meuldijk Haar eerste en enige popsingle Last Disco wordt uitgebracht. Het plaatje bereikt de hitlijsten in Duitsland, maar blijft onopgemerkt in Nederland. In 1980 verschijnt haar eerste boek Mooie Mensen, een detective met als decor de muziekwereld. Op een feestje van de Hitkrant leert ze zanger Rob de Nijs kennen.

Rob de Nijs

1981 - 1983

In 1981 gaat Meuldijk samenwonen met De Nijs. Op het album van de zanger De Regen Voorbij tekent Meuldijk voor negen teksten. Vanaf dat moment schrijft zij praktisch alle teksten voor haar partner. Rob de Nijs ontvangt in 1983 een Gouden Harp voor zijn album Roman, waarop teksten van Meuldijk staan.

1984

Belinda Meuldijk en Rob de Nijs trouwen in Frankrijk. Het feest wordt gevierd op een landgoed waar een roze hotel staat. Ze schrijft daar een liedje over en gebruikt de titel voor een boek.

1988

Het boek Het Roze Hotel verschijnt in 1988. De opzet is om in het boek liedteksten op te nemen, maar Het Roze Hotel wordt een zeer persoonlijk verhaal met als centraal thema de strijd om een ongeboren kind.

1991

Het nummer Yoshi komt uit op single. Het echtpaar draagt het lied op aan hun tweede zoon Yoshi die autistisch is.

1993

Een slippertje van Rob de Nijs met een achtergrondzangeres brengt zijn huwelijk ernstig in gevaar. Het artiestenpaar besluit echter bij elkaar te blijven. De hereniging resulteert in het biografisch getinte album Tussen Jou En Mij dat in 1993 uitkomt.

1995 - 1997

Hoewel Meuldijk in de regel alleen voor Rob de Nijs werkt, maakt zij voor Bert Heerink een uitzondering. Zij schrijft mee aan zijn album Storm Na De Stilte dat in 1995 verschijnt. In dat jaar komt ook haar bundel Beestenweer uit, waargebeurde dierenverhalen van Belinda's eigen veestapel. Een jaar later staat de single Banger Hart van Rob de Nijs op nummer 1 in de Nederlandse hitlijsten. Het is zijn eerst nummer 1-hit. Meuldijk duikt in 1997 op in de soap Goede Tijden Slechte Tijden. De inhoud van de serie spreekt haar echter niet aan en na zes afleveringen geeft ze de pijp aan Maarten.

Bert Heerink

2002

In 2002 wordt het boek Tussen Jou En Mij uitgebracht. Een bundel met alle teksten die ze voor Rob de Nijs heeft geschreven. Voor haar hele oeuvre ontvangt ze de Gouden Harp.

2004

In het voorjaar schrijft ze alle teksten voor het nieuwe album van Rob de Nijs. Vanaf Vandaag bevat onder meer een bewerking van Inch Allah, een hit voor Adamo in 1967. De nieuwe tekst van Meuldijk is een oproep tot vrede tussen strijdende geloofspartijen.

2005

Belinda Meuldijk verzorgt zowel de vertalingen van de acht Nederlandstalige bewerkingen van kerstklassiekers als de teksten van vier nieuwe composities op Licht, het allereerste kerstalbum in de carrière van Rob de Nijs. Meuldijk en De Nij kondigen aan het eind van het jaar hun scheiding aan. De laatste twaalf jaar woonden zij al niet meer samen.

2013

Musicalzanger en acteur Job Bovelander zoekt na de solosingle Sinds Die Ene Nacht (2012) een tekstschrijver voor zijn volgende plaat. Manager Hans Cornelissen brengt hem in contact met Belinda Meuldijk. Zij schrijft de tekst voor Bovelanders tweede single Zo.

Job Bovelander

Discografie Belinda Meuldijk

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Belinda Meuldijk

Audio/Video Belinda Meuldijk

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer