Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

BEN CRAMER

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Ben Cramer in 2009

Periode

1947 - heden

Genre

amusementsmuziek, levenslied, Nederlandstalig, songfestival, zang

Online

Officiële website

Ben Cramer

Van een krachtig stemgeluid voorziene Amsterdamse zanger, die in de jaren '60 en '70 succes oogst met zijn Nederlandstalig amusementsrepertoire, en vermaard wordt om zijn veelvuldige successen op internationale songfestivals. Begin jaren '60 zingt de Amsterdammer in verschillende rock'n'roll bandjes. Tijdens een talentenjacht wordt hij ontdekt en komt door zijn ...
Volledige biografie...

Instrumenten

zang

Genoemd in de biografie van

1948   John Kristel
1960   Annie de Reuver
1965   The Sparklings
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Ben Cramer

Van een krachtig stemgeluid voorziene Amsterdamse zanger, die in de jaren '60 en '70 succes oogst met zijn Nederlandstalig amusementsrepertoire, en vermaard wordt om zijn veelvuldige successen op internationale songfestivals. Begin jaren '60 zingt de Amsterdammer in verschillende rock'n'roll bandjes. Tijdens een talentenjacht wordt hij ontdekt en komt door zijn volumineuze stemgeluid terecht in het orkest van John Kristel. Daar wordt hij opgemerkt door Annie de Reuver die hem een platencontract aanbiedt. Vanaf midden jaren tachtig ook een gevierd musicalzanger.

In bezetting van

The Sparklings   zang

1965

Ben Cramer Ben Cramer (Amsterdam, 17 februari 1947) vindt in The Sparklings, voorheen de Rhythm Boys, een begeleidingsgroep en richt zich op zowel Engels- als Nederlandstalig repertoire. The Sparklings wint in café Marcel aan het Rembrandtsplein te Amsterdam de Internationale Talentenjacht '65

The Sparklings

1966

Aan het eind van het jaar maken Ben Cramer & The Sparklings hun tv-debuut bij het NCRV-programma Twien.

1967

Tijdens het eenjarig jubileumfeest van De Doelen, op 18 mei in Rotterdam, zingt Ben Cramer Green Green Grass Of Home, begeleid door het Metropole Orkest. In het publiek zit Annie de Reuver die ervoor zorgt dat de zanger een contract krijgt bij het label Omega. Cramer wordt prof en dingt mee in een aantal internationale songfestivals waaronder Knokke (België) en Sopot (Joegoslavië). Daarna wint Cramer diverse prijzen op de grote songfestivals in Innsbruck, Rio de Janeiro, Sofia, Athene, Tokyo en Oostende. Ook scoort hij zijn eerste Top 10-hit met het nummer Zai Zai Zai, een Nederlandse vertaling van Suddenly You Love Me van The Tremeloes. Het album Ben Cramer And The Sparklings verschijnt.

1968

Er verschijnen drie singles waarvan alleen Help Myself in juli de Top 10 bereikt. My Lady en Dreams Never Come True behalen respectievelijk in februari en augustus de tipparade. Ook verschijnt het album Ben Cramer.

1969

In januari haalt Mona Lisa net aan de top veertig, in mei scoort In The Night slechts een plaatsje in de tipparade en in december wordt Joffy Joffy Joffy een bescheiden succes.

1970

In maart haalt de single Julia de Tipparade en in augustus wordt Agata een bescheiden hit. Het Engelstalige album My World Of Music is gedeeltelijk in de Verenigde Staten opgenomen met producer Richard Gottehrer.

1971

Ben Cramer vertegenwoordigt in juni Nederland tijdens het songfestival in het Bulgaarse Slantchev Briag. In juli scoort Cramer zijn grootste hit met het klassieke levenslied De Clown. In december herhaalt het succes zich met de single Vrede.

1972

In mei wordt Hoort Mij Aan Pessimisten een kleine hit, net als Slavin Van De Nacht in december.

1973

Net terug van een tournee door Australië, vertegenwoordigt hij Nederland op het Eurovisie Songfestival in Luxemburg. Hij bereikt met het liedje De Oude Muzikant slechts een dertiende plaats, maar scoort er in maart wel een hit mee. Op hetzelfde moment staat een een tweede single, Veronica Vrij, ook in de hitparade. De single is opgenomen ter gelegenheid van de dreigende verdwijning van de zeezender Radio Veronica. Cramer ontpopt zich als een fervent actievoerder en verdedigt de zender tijdens de Tweede Kamerdebatten in Den Haag. In december wordt het liedje Geen Sneeuwvlok een kleine hit.

1974

In augustus flopt de single Leven, maar in november bereikt Winter de 14e plaats in de hitparade. Twee albums verschijnen: Een Groot Uur Ben Cramer en Ben Cramer.

1975

Twee singles verschijnen. Jij Hield Niet Van Mij flopt, maar Barbara wordt in mei een kleine hit. De albums Winter en Een Weekend Met Ben Cramer verschijnen. Ger Belmer, die tot tot 1966 deel uit heeft gemaakt van Sparklings, maakt een solo-album met luisterliedjes.

Ger Belmer

1976

Na het succes van de alleen in Australië verschenen single There's A Fine Place en de positieve ervaringen op internationale songfestivals besluit Cramer over te stappen naar het Engelstalig repertoire. De single Sorrow wordt in augustus echter geen hit. De albums Leven en Speciaal Voor U verschijnen.

1977

De albums De Beste en My Love Songs verschijnen.

1978

Het album Ik Ben Zoals Ik Ben verschijnt, waarmee Cramer teruggrijpt naar het Nederlandstalige lied. In navolging van collega Rob de Nijs bewerkt hij op deze plaat liedjes van internationaal succesvolle zangers (Neil Diamond, Boz Scaggs, Udo Jürgens).

Rob de Nijs

1979

In mei wordt de single Oh Luister Toch een bescheiden hit. Drie albums verschijnen: De Clown, Zijn 30 Grootste Hits en Tussen Jou En Mij.

1980

In mei wordt Alles Is Anders een kleine hit. In november flopt de single Winter.

1981

Het album Alles Is Anders verschijnt. Cramer dingt mee in de Nederlandse voorronde voor het Eurovisie Songfestival.

1983

De singles Desiree en Laat Me floppen. Het album Als De Avond Valt verschijnt.

1984

De single Een Vriend Als Jij flopt.

1985 - 1986

Cramer ziet in Alkmaar de voorstelling Ronde Ka van Nooy's Volkstheater. Geïnspireerd door Ronde Ka ziet hij in musical een nieuwe uitdaging en doet auditie bij Dick Nooy voor een rol in In Holland Staat Een Huis.

1991

De in eigen beheer geproduceerde single Vergeet 't Maar wordt geen hit.

1992

De teksten op het album Alles Wordt Anders zijn bijna allemaal door Cramer geschreven en de muziek wordt door Edwin Schimsheimer gecomponeerd. Cramer ontvangt er een Edison voor. Hij zet zijn volgende stappen in de musicalwereld in de Belgische en Amerikaanse productie Evita waar hij de rol vervuld van Juan Peron. Bij de musical Chicago van het Koninklijk Ballet van Vlaanderen speelt hij de rol van advocaat. Ook werkt hij mee aan de musical Heijermans van het Amsterdams Volkstoneel.

Edwin Schimscheimer

1993

Ben Cramer Tot in 1996 is Cramer vierhonderd keer te zien als The Phantom in de musical The Phantom Of The Opera, een enorm commercieel kassucces van Andrew Lloyd Webber, geproduceerd door Joop van de Ende. De CD In Balans met Cramers' eigen vertalingen van Franstalige chansons verschijnt. Het album opent met Ik Ben Cramer, Ben, een ode aan zichzelf.

1995

De CD Musical Emotions verschijnt. Cramer heeft een cameo in de speelfilm Filmpje! van Paul de Leeuw.

Paul de Leeuw

1996

In oktober is Cramer te zien in een bijrol in de geflopte speelfilm De Zeemeerman.

1997

Cramer speelt opnieuw enkele malen de rol van Juan Peron in de musical Evita van Joop van den Ende Theaterprodukties.

1998

Aan het begin van het jaar komt de cd Grease And Others uit. Cramer vertolkt hierop nummers uit de gelijknamige musical en zingt ook rock ‘n’ roll-klassiekers. De zanger speelt de rol van Dirk de Boer in De Tijdaffaire, een musical ter gelegenheid van het 100 jarig bestaan van de Rabobank. De cast bestaat verder uit ondermeer Liesbeth List, Adèle Bloemendaal en Danny de Munk.

1999

Op 25 oktober wordt in Carré in Amsterdam het vijfde Sterrengala georganiseerd. Ben Cramer verleent met onder anderen Freek de Jonge en Carry Tefsen zijn medewerking aan deze benefietavond. De opbrengst ervan is bestemd voor lokale sportverenigingen. In september speelt Ben Cramer de hoofdrol van Grimaldini in de voorstelling Pinokkio. Op televisie is hij te zien in de serie Westenwind.

Freek de Jonge

2000

De zanger is een van de deelnemers aan de realityshow Big Brother VIPS.

2001 - 2003

Tussen augustus 2001 en augustus 2003 zingt Cramer de rol van Zoser in de musical Aida. Hij speelt een gastrol in de aflevering Verraad van de televisieserie Spangen. De zanger is ook te gast in De Cock En De Moord Op De Volkszanger in de serie Baantjer.

2004

Van januari tot en met mei vervolgt de zanger zijn musicalcarrière als Broeder Lorenzo in Romeo & Julia. Solo treedt hij ook op met musicalrepertoire, soms begeleid door koor en orkest. Tijdens de shows vertolkt hij een door hemzelf ontwikkelde Phantom-act, inclusief lasershow. Ook beroemde operettemelodieën staan op zijn programma.

2005

Het album De Andere Kant bevat nummers uit de jaren veertig, vijftig en zestig met liedjes van o.a. Frans Halsema en Eddy Christiani. De arrangementen zijn van pianist en producer Glenn Corneille (1970-2005). Door een motorongeluk mist Cramer in oktober de première van de musical Beauty and the Beast. In deze musical speelt hij Maurice, de vader van Belle. De rol wordt tijdelijk overgenomen door Cramers vaste vervanger Dick Schaar.

Eddy Christiani Frans Halsema Glenn Corneille

2006

Na Beauty and The Beast zingt hij vanaf 12 oktober tot eind februari 2007 de rol van Molokov in de musical Chess van het Abba-duo Björn Ulvaeus en Benny Andersson.

2007

Op 28 januari neemt ouderenomroep MAX in theater Spant! te Bussum het jubileumconcert 40 Jaar Ben Cramer op. Tijdens het concert wordt de zanger begeleid door 32 musici onder leiding van Lou Roman. Hij wordt terzijde gestaan door gastvocalisten Liesbeth List, Waldin Roes en Joke de Kruijff.

Liesbeth List

2008 - 2009

In september 2008 verschijnt het album Musicals: De Mooiste met hoogtepunten uit The Sound Of Music, Romeo & Julia, The Phantom Of The Opera, Miss Saigon, Les Misérables, Beauty And The Beast, Chess, Sunset Boulevard en de single Achter De Horizon uit de musical Op Hoop Van Zegen (première: 7 december). Dochter Shanna Cramer is op de cd te horen in vier duetten. De zanger speelt in seizoen 2008/2009 in Op Hoop Van Zegen de hoofdrol van reder Bos.

2011

Ben Cramer vertolkt een hoofdrol als dijkgraaf Ceel Jacobse in 1953, De Musical. Deze theatervoorstelling over de Watersnoodramp van 1953 gaat op 1 februari 2011 in Middelburg in première. Voor een televisiespot van de ouderenpartij 50PLUS van Jan Nagel zingt Ben Cramer een protestlied op muziek van Peter Koelewijns Kom Van Dat Dak Af tegen de pensioenplannen van het kabinet: 'Blijf van mijn poen af, ik waarschuw niet meer. Nee, nee, nee, nee, nee, van mijn pensioen af. Ik stem op jou niet meer'. De zanger doet met het lied Zonder Jou mee in de race om deelname aan het Eurovisie Songfestival. Het nummer is speciaal voor deze gelegenheid gecomponeerd door Tom Bakker op tekst van Michael la Grouw. Vanaf december 2011 reizen Ben Cramer en Maggie McNeal mee met Jukebox On Tour, begeleid door Benny’s Big Show Orchestra.

Benny's Big Show Orchestra Peter Koelewijn Tom Bakker

Discografie Ben Cramer

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Ben Cramer

Audio/Video Ben Cramer

Video Ben Cramer

The Sparklings ��� Seven ...
The Sparklings ��� Seven Jump ��� (1966) origineel
The Sparklings ��� She's ...
The Sparklings ��� She's A Woman Now ��� (1966)
The Sparklings ��� Runnin...
The Sparklings ��� Running Forwards ��� (1970)
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
The Sparklings ��� Seven Jump ��� (1966) origineel

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer