Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

BEN LIEBRAND

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Ben Liebrand

Periode

1960 - heden

Genre

arrangeur, disco, DJ, draaitafels, elektronica, engineer, Italo, producer, producers, remixer, toetsinstrumenten

Online

Officiële website

Pseudoniemen

Brussel Syndicate, Dimples & Spice, Dimples D, ISCO, Teknikolor, The Crystal Palace, The Riddler

Ben Liebrand

Begonnen als discjockey en bekend geworden met talloze zeer succesvolle mixen en remixen van hits.
Volledige biografie...

Instrumenten

arrangeur, draaitafels, elektronica, engineer, producer, remixer, toetsinstrumenten

Genoemd in de biografie van

1971   Egma
1981   Bernard Oattes
1983   Alex & The City Crew
Meer resultaten... Minder resultaten

Concerten & Festivals

i.s.m. Podiuminfo / Festivalinfo

20-4-24, TivoliVredenburg, Utrecht

Biografie Ben Liebrand

Begonnen als discjockey en bekend geworden met talloze zeer succesvolle mixen en remixen van hits.

1976

Ben Liebrand (Nijmegen, 27 september 1960) laat voor het eerst van zich horen als DJ met zijn mobiele roadshow The B Liebrand Audio Studio waarin hij voornamelijk disco en later techno draait.

1980

Nadat Liebrand al eerder tot de ontdekking is gekomen dat enig knip- en plakwerk sommige platen beter geschikt voor de dansvloer maken, begint hij nu ook zelf geluidseffecten aan nummers toe te voegen. Deze ontwikkeling zal uiteindelijk leiden tot volstrekt eigen versies van hits, waarvoor Liebrand bijvoorbeeld alleen de zangpartij gebruikt waaronder hij zelf een compleet nieuwe begeleiding creëert.

1982

Via een Nijmeegse club waar hij zijn eigen versies van hits van dat moment draait komt Liebrand in contact met de groep The Limit, die hem vraagt haar nummer She's So Divine te remixen. Deze remix belandt in de Amerikaanse dance-charts op nummer 10. Hierdoor komt Liebrand in contact met muziekuitgeverij The Company, die zijn mix van The Hues Corporation's Rock The Boat laten coveren door Forrest. Het resultaat is een nummer 4 hit in Engeland. Liebrands naam is gevestigd. Hierna volgen successen als Holiday Rap van Mc Miker G & DJ Sven, waarvoor Liebrand de muziek verzorgt en remix-krakers van groepen zoals Hot Chocolate die hun hits You Sexy Thing en Everyone's A Winner na een behandeling door Ben voor de tweede keer tot een succes zien uitgroeien.

Forrest MC Miker G and DJ Sven

1983

Op 1 april begint Liebrand te werken voor Veronica. Zijn programma In The Mix bevat een uur lang nonstop disco-mixen. Hieruit ontstaat de The Grandmix, een 60 minuten durende mix die aan het eind van het jaar wordt uitgezonden en alle grote hits van dat jaar bevat. Liebrand verzorgt de productie van de hitsingle Sing, Sing, Sing van de vrouwengroep The Broads.

The Broads

1985

In November stopt Liebrand met In The Mix. Zijn laatste uitzending bevat een mix van de beste tracks uit de periode 1970-1982 (The Classicsmix).

1986

Liebrand begint met de Minimix. In tegenstelling tot In The Mix, dat 's avonds laat te beluisteren viel, wordt de Minimix uitgezonden op prime-time. De opzet van de Minimix is dan ook anders: het is een remix van een enkel nummer of van een paar nummers die nooit langer dan een kwartier duurt. Soms groeit een minimix uit tot een hit. Voorbeelden hiervan zijn Phil Collins' In The Air Tonight en The Alf Rap.

1990 - 1991

Het steeds verder ontwikkelen van zijn remix- en productiekunsten leidt in 1990 tot Liebrands eerste eigen album Styles. Op dit album staat ook de single Move To The Big Band die hij samen met Peter van der Bosch alias rapper Tony Scott maakt. Liebrand maakt samen met zangeres Crystal Smith onder het pseudoniem Dimples & Spice twee singles. Zo wordt de Nu Shooz-hit I Can't Wait (1986) in een nieuw jasje gestoken.

Tony Scott

1992

De laatste Grandmix wordt uitgezonden.

1993

Liebrand stopt met de Minimix en begint zich naast audioproducties ook bezig te houden met visuele producten zoals commercials en ontwerpen voor cd-hoesjes onder de naam Liebrand Images.

1994 - 1998

Liebrand houdt zich vooral bezig met de visuele kant van zijn Liebrand Images. Hij maakt onder andere een clip voor een nummer van Alan Parsons Project en hij verzorgt het artwork van Radio 538. Hij maakt nog wel incidenteel een remix, onder andere voor 2 Unlimited.

2 Unlimited

1999

Liebrand ontdekt via de mailinglist en newsgroup www.mixfreaks.nl dat zijn oude mixwerk nog altijd enorm populair is en begint weer met het maken van mixen. Bij Radio 538 wordt vanaf januari elke maand één van Liebrand’s Grand Mixes uitgezonden. Daarnaast brengt hij een drietal albums uit getiteld Ben Liebrand Collectors Editions, met daarop niet eerder uitgebrachte remixes, mini-mixes, geluidseffecten, animaties en videoclips. Hij verzorgt het artwork voor albums van DJ Jean, Atlantic Ocean en Thunderdome. Verder is hij bezig met een Millennium-mix, die ook op Radio 538 uitgezonden wordt.

DJ Jean

2001

Voor het mixen van de cd-serie Grandmix gebruikt Liebrand geen platenspelers, maar twee cd-spelers van Pioneer in combinatie met een digitaal workstation van Akai. Liebrand is de eerste DJ in de Benelux die gebruik maakt van later zeer populaire Pioneer CDJ1000 cd-spelers en tevens de eerste DJ die standaard met vier Pioneer CDJ1000 CD-spelers draait.

2003

Op 22 januari wordt Liebrand in danscafé Eindelijk te Almere verrast met een feest ter ere van zijn vijfentwintigjarige carrière in de muziek. Naast familie en vrienden zijn er optredens van Forrest, Tony Scott en MC Miker G & DJ Sven. Op het album Styles XL staan gastbijdragen van Tony Scott, DJ Jean, Jochem Fluitsma, Nasty Chat en Gerbrand Westveen en remixen door Haro Slok, Olav Basoski en Armin Van Buuren. Ben Liebrand 'Live At The Wheels Of Steel' draait tijdens diverse feesten in Nederland en bijna elke zaterdag in Disco Inferno te Nijmegen.

2004

Ben Liebrand In januari draait Liebrand tijdens de 8FM Maaspoort Party. Later in het jaar staat hij onder meer op de Matrixx Let's Go Disco in het Goffert Stadion te Nijmegen. Hij brengt de Midsummer Megamix 2004 en de Grandmix 2004 uit gevolgd door twee, vier cd's tellende boxsets onder de titel Grand 12 Inches met daarop klassieke dancetracks die de roots vormen van Ben Liebrand aangevuld met recente klassiekers, funky grooves alternative dance. Liebrand behaalt de Bachelor Degree in Music en Technical Specialist op de Rock Academie in Tilburg. Op het album The Greatest Hits Of Sugarhill Gang (2004 Tour) staat een remix uit 1995 van de klassieke hiphoptrack Rapper's Delight. Deze versie verschijnt ook op 12''. Hij maakt ook een bewerking van de hit Pop Muzik van M op diens album New York, London, Paris, Munich.

2005

Dit jaar verschijnt de Megadance Summermix 2005. Ben Liebrand koppelt beeld vaak beeld aan zijn muziek. In 2005 maakt hij een DVD met VJ Visuals waarbij beeld, creatie, 3D-animatie, compositing (het creëren van nieuwe, bewegende beelden door het combineren van beelden uit verschillende bronnen), artwork, muziek, mixage en authoring (het maken van een dvd met multimedia als bronmateriaal) door Liebrand zelf uitgevoerd worden.

2006

Ben Liebrands radioprogramma In The Mix is te horen op meerdere internationale radiostations. Een van zijn remixen is het nummer Riccochet op het album Genie van de B.B. & Q. Band.

2007

Liebrand introduceert een zelf ontwikkeld systeem waarmee met een minuscule beamer tijdens DJ-sets zelfgemaakte visuals op zijn eigen kleding zijn te zien.

2008

De drie uur durende Grandmix 2007 die op 31 december 2007 te horen is op het radiostation SLAM!FM wordt in januari 2008 uitgebracht op een drie cd's tellende box. Op de compilatie maakt Liebrand een mix van 100 van de grootste dancehits van 2007 van o.a. Tiësto, Jeckyll & Hyde, Bob Sinclar, Yves Larock, Booty Love, Ferry Corsten en Armin van Buuren.

Armin van Buuren DJ Tiësto Ferry Corsten

Discografie Ben Liebrand

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Ben Liebrand

Audio/Video Ben Liebrand

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer