Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

BENJAMIN B

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Benjamin B

Periode

1994 - heden

Genre

alternative, indie

Online

Officiële website

Benjamin B

In 1994 ontstaan trio uit Winschoten dat platen met toegankelijke, puntige gitaarpop uitbrengt op het Excelsior-label en succesvol tourt in het clubcircuit.
Volledige biografie...

Bezetting

René Asschert   drums
Fiebo Scholtens   gitaar, zang
Michel Weber   achtergrondzang, drums, percussie, toetsinstrumenten
Nico Langeland   gitaar, percussie, toetsinstrumenten
Vincent Van Vondel   achtergrondzang, basgitaar, gitaar, toetsinstrumenten
Meer resultaten... Minder resultaten

Overige muzikanten

Barbara Lampe   basgitaar

Genoemd in de biografie van

1992   Doc Aerobics Lobo Probe
1996   Johan
1997   Nuff Said

Biografie Benjamin B

In 1994 ontstaan trio uit Winschoten dat platen met toegankelijke, puntige gitaarpop uitbrengt op het Excelsior-label en succesvol tourt in het clubcircuit.

1994

Benjamin B. wordt opgericht wanneer zanger/gitarist Fiebo Scholtens met zijn rechtenstudie stopt. In Barbara Lampe en Michel Weber vindt hij twee medestanders. De groepsnaam ontstaat wanneer Fiebo op de computer, op zoek naar een leuk lettertype, de letter B niet meer weg krijgt en de naam Benjamin met een enorme B erachter uitprint. Als geintje worden de achternamen bij hun eerste optreden ook maar afgekort met een B. (hoewel niemand van hen een achternaam heeft die met een B begint)

1995

De groep wint de Groningse Pop=Prima-prijs en haalt de finale van De Grote Prijs en vestigt zo de aandacht op zich. De demo, voor een deel tot stand gekomen in de slaapkamer van Fibo, is ‘demo van het jaar’ bij het muzikantenblad Music Maker en wordt ook enthousiast besproken in Fret.

1996

De band krijgt een platencontract bij het Amsterdamse Excelsior-label aangeboden. De luid bejubelde mini-cd Benjamin B. (de leden noemen zich Phybeau B., Barbara B. en Michel B.), met daarop vier eigen liedjes en een Gershwin-cover, komt in het najaar uit.

1997

De eerste volwaardige cd, The Comfort Of Replay, brengt de band naar de vaderlandse top. Wederom zeer lovende kritieken vallen de groep ten deel.

1998

Benjamin B. Speelt op het jaarlijkse Noorderslag-festival waar de vaderlandse top vertegenwoordigd is. In mei verlaat Barbara de groep en wordt vervangen door Vincent van Vondel (Vincent B.). Toetsenist/gitarist Nico B. komt de groep als vierde bandlid versterken.

1999

Tweede cd, Instant Art, verschijnt wederom op Excelsior. Bij de eerste 1000 exemplaren is een bonus-cd gevoegd, waarop vijf synthesizerversies van liedjes die ook op het album staan. In tegenstelling tot The Comfort Of Replay is Instant Art een echte studioplaat. De akkoorden zijn van te voren geschreven, maar de rest wordt er pas in de studio bij bedacht. De plaat wordt door de recensenten enthousiast ontvangen maar een commerciële doorbraak blijft uit.

2000

Samen met Robert de Keijser maakt Scholtens onder de naam Stad een Groningstalige popplaat.

Stad

2001

Tijdens het Eurosonic festival te Groningen in januari speelt Benjamin B hun eerste optreden na bijna een jaar stilte. Er wordt gewerkt aan een nieuw album en de band zet ondertussen elke maand een cover op hun website. De eerste cover is Boys Don't Cry van The Cure. Met Stad staat Scholtens in september in de regiofinale Noord van de Grote Prijs van Nederland.

2003

benjamin B. neemt in de zomer het derde album op.

2004

Benjamin B Benjamin B. is uitgebreid tot een zestal met Eddy Scholtens op gitaar en toetsen en René Asschert op drums. In de nieuwe bezetting is de band eind maart voor het eerst in lange tijd weer live te zien. In het najaar verschijnt Tired Of The Moon, het derde album van Benjamin B., deze maal niet bij Excelsior maar bij Living Room Records. Voormalig bandlid Barbara Lampe is te horen in het nummer Drive.

2005

Benjamin B levert met het nummer Yolk een bijdrage aan de Groningse compilatie Schaamte En Woede. De opbrengst van de cd komt ten goede aan de Werkgroep Vluchtelingen Vrij in Groningen.

Discografie Benjamin B

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Benjamin B

Audio/Video Benjamin B

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer