Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

BENNY NEYMAN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Benny Neyman

Periode

09-06-1951 - 07-02-2008

Genre

dialectpop, Gouden Harp, luisterlied, Nederlandstalig

Benny Neyman

Benny Neyman is een succesvol zanger van Nederlandstalig repertoire dat bestaat uit chanson-achtige luisterliedjes.
Volledige biografie...

Bezetting

Wilhelmus Albertus Neyman   zang

Overige muzikanten

Rop Dicke   percussie, synthesizer, zang
Henk Ruiter   accordeon, piano
Berry Janssen   basgitaar, zang
Gerard Peters   gitaar, zang
Jos Hermeler   drums
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1976   The Walkers
1979   Bert Schouten
1980   Rob de Nijs
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Benny Neyman

Benny Neyman is een succesvol zanger van Nederlandstalig repertoire dat bestaat uit chanson-achtige luisterliedjes.

1951

Benny Neyman wordt op 9 juni geboren in Maastricht.

1973

Neyman is de enige student van zijn lichting die dit jaar de Akademie voor Kleinkunst in Amsterdam afrondt. Tijdens zijn eindexamenvoorstelling in het Nieuwe de la Mar verzorgt hij onder meer een tour de chant van een half uur onder regie van Nico Knapper. De zanger begint aan de opnames van zijn eerste plaat Ik Wilde Als Orpheus Zingen.

1975

Naar aanleiding van zijn debuutalbum wordt Neyman uitgenodigd om deel te nemen aan de Nederlandse equipe voor het songfestival van Oostende. HIj wint de eerste prijs.

1978

Neyman komt in contact met Joke en Nico Spring in 't Veld van Spring Management. Zij zorgen ervoor dat de carrière van Neyman een sprong voorwaarts maakt. Al snel komt Neyman onder contract bij platenmaatschappij CNR en brengt hij het album Samen Zijn We Rijk uit. Vanaf dit jaar verschijnt er elk jaar een nieuw album van Neyman op de markt. Of het nu vertalingen zijn van buitenlandse nummers of eigen originele stukken, vrijwel alle teksten worden door Neyman zelf geschreven. De single 15 Jaar komt in de tipparade terecht.

1980 - 1982

De single Ik Weet Niet Hoe wordt Neymans eerste hit. Dit nummer reikt tot de 5e plaats in 1980. Hij werkt enkele jaren met twee vaste producers: Bart van der Laar en de Belg Francis Goya en neemt zijn platen bij voorkeur op in Brussel.

1983

Neyman brengt zijn eerste Duitstalige cd Skizzen uit.

1985

De single Waarom Fluister Ik Je Naam Nog komt op de eerste plaats terecht van de hitparade. Het levert Neyman goud en het wordt zijn grootste hit ooit. Neyman begint met zijn theatertournees, die elk jaar weer erg succesvol blijken te zijn.

1995

Met het jubileumprogramma 20 Jaar Gouden Regen trekt Neyman langs 54 uitverkochte theaters. De registratie van het concert in februari in het Rotterdamse Luxor verschijnt zowel op cd als op video.

1996

In februari ontvangt Neyman De Gouden Harp. De jury noemt de zanger "een vaste waarde in de Nederlandse lichte muziek". De single Kraters Op De Maan is een bewerking van het nummer Timmy's Song van Nikos Ignatiadis.

1999

Neyman viert zijn 25-jarig jubileum met een tournee langs veertig theaters. Naast de verplichte hits, zingt hij vooral nieuw werk en brengt hij conferences. Puur Neyman is zijn 32ste album. Hierop staat ondermeer een Engelstalig duet met Toni Willé en een duet met Conny Vandenbos.

Conny Vandenbos Toni Willé

2000

Tussen Jou & Mij heet het programma waar Neyman van oktober tot en met mei 2001 langs de theaters reist.

2001

American Duets, het album dat in maart verschijnt, bevat Engelstalige countryduetten met voormalige Pussycat-zangeres Toni Willé. Neyman neemt het in Limburg al sinds 1989 populaire carnavalsliedje Zutjes Aan op, zowel in het Nederlands als in een Maastrichtse dialectversie. In het seizoen 2001/2002 gaat hij voor de zeventiende keer langs de theaters, ditmaal met het programma Bitter & Zoet.

Toni Willé

2002

31 mei verschijnt de DVD Neyman Live. De zanger trekt in het seizoen 2002-2003 door het land met het programma Leven In Liedjes. Op 31 augustus treedt Benny Neyman op tijdens de WDR4 Schlager-Express van de Duitse radiozender WDR 4. Hij zingt samen met Toni Willé het nummer Oh, How I Miss You Tonight.

2003

Tijdens zijn theatertournee brengt Benny Neyman een hommage aan de in 2002 overleden zangeres Conny Vandenbos. Hij zingt het nummer Zolang Je Bij Me Bent als duet met de stem van Vandenbos op tape. Deze versie belandt op single. De opbrengsten van het plaatje gaan naar de Nederlandse Kankerbestrijding. In de begeleidingsband zitten al enige jaren de muzikanten Freek Dicke (gitaar, achtergrondzang), Gerard Peters (gitaar, achtergrondzang), Jos Hermeler (drums), Rop Dicke (achtergrondzang, synthesizer, percussie), Henk Ruiter (piano, accordeon), Berry Janssen (basgitaar, zang) en Jan Vennik (saxofoon, klarinet, fluit, synthesizer, viool). Een stukje van het liedje Ik Weet Niet Hoe uit 1980 is te horen in de Nederlandse speelfilm Liever Verliefd die vanaf 13 maart in de bioscopen draait. De concerttournee van Benny Neyman in het seizoen 2003-2004 staat in het teken staan van zijn 30jarig artiestenjubileum en zijn album Bitter & Zoet. De cd wordt in eigen beheer uitgebracht, omdat het contract met CNR niet wordt verlengd. Het geeft de zanger ruimte alleen maar liedjes op te nemen die hij zelf mooi vindt, zoals nummers van Jacques Brel, Jimmy Web en Janis Ian.

Conny Vandenbos

2004

De zanger werkt in de zomer aan het Limburgstalig album Trök Nao Blouwdörrep. Op de plaat staan bijdragen van de Brassband Limburg en zangeres Beppie Kraft. Het theaterconcert Roem gaat op 9 december in Vlaardingen in première.

Beppie Kraft

2005

Benny Neyman In juli verzorgt Benny Neyman gastoptredens tijdens de concerten van André Rieu op het Vrijthof in Maastricht voor meer dan 10.000 mensen per avond. Een registratie van de concerten wordt zowel op de Duitse televisie (op 13 oktober en 3 november) als op de Nederlandse televisie (in november en december) uitgezonden. Theatertournee Van De Bovenste Plank (2005/2006) gaat in het najaar van start zonder trouwe bandleden Jan Vennik en Rop Dicke.

André Rieu

2006

Onder de optredens dit jaar een reeks voor Holland Casino. Vanaf december gaat Neymans 22ste theatertournee Onverwacht van start, geregisseerd door zijn levenspartner en manager Hans van Barneveld en begeleid door de Neymanband onder leiding van Freek Dicke. Het gelijknamige album komt in dezelfde periode uit. De cd is alleen te koop in de webwinkel op de site van de zanger en in de theaters tijdens de concerten.

2007

Benny Neyman Eind december wordt bij Benny Neyman kanker geconstateerd. De landelijke concerttour Silhouet, die vanaf januari 2008 gepland stond, wordt afgelast.

2008

Na twee maanden ziekbed overlijdt Benny Neyman op 7 februari op 56-jarig leeftijd in zijn woonplaats Soesterberg.

Discografie Benny Neyman

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Benny Neyman

Audio/Video Benny Neyman

Video Benny Neyman

Benny Neyman ♪ Vincent ♫ ...
Benny Neyman ♪ Vincent ♫ (2001)
Benny Neyman ♪ Tommy ♫ (1...
Benny Neyman ♪ Tommy ♫ (1986)
Benny Neyman ♪ Stoot van ...
Benny Neyman ♪ Stoot van de Stad ♫
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Benny Neyman ♪ Stoot van de Stad ♫

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer