Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

BENNY SINGS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Benny Sings

Periode

1977 - heden

Genre

producer, soul, zang

Online

Officiële website
Facebook
Twitter

Pseudoniemen

Benny Sings

Benny Sings

Benny Sings is oud-student sonologie Tim van Berkestijn uit Dordrecht. Hij debuteert in 2003 met een in zijn huiskamer te Amsterdam voornamelijk in zijn eentje opgenomen soulalbum waarop hij hiphopbeats en zang combineert aangevuld met jazzelementen. Twee maanden na de uitgave van de plaat staat hij al op het festival ...
Volledige biografie...

Instrumenten

producer, zang

Overige muzikanten

Glenn Gaddum jr.   basgitaar
Falco Benz   toetsinstrumenten

Genoemd in de biografie van

1977   Giovanca
1997   Bart Suèr
1998   Hermine Deurloo
Meer resultaten... Minder resultaten

Concerten & Festivals

i.s.m. Podiuminfo / Festivalinfo

6-12-23, Koninklijk Theater Carré, Amsterdam

Biografie Benny Sings

Benny Sings is oud-student sonologie Tim van Berkestijn uit Dordrecht. Hij debuteert in 2003 met een in zijn huiskamer te Amsterdam voornamelijk in zijn eentje opgenomen soulalbum waarop hij hiphopbeats en zang combineert aangevuld met jazzelementen. Twee maanden na de uitgave van de plaat staat hij al op het festival Lowlands.

In bezetting van

Coco Tour   producer
We'll Make It Right   producer, zang

1977 - 2002

Tim van Berkestijn (Dordrecht, 1977) groeit op in een huisartsgezin. Geïnspireerd door bands als Gotcha! begint hij zijn eigen bandje The Loveboat. Na het atheneum studeert Van Berkestijn vier jaar sonologie op het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Hij is daarnaast actief als DJ en draait regelmatig op illegale feesten waar hij in aanraking komt met LSD. Drugsgebruik leidt tot een periode van paniek- en angstaanvallen.

Gotcha

2003

Bekomen van de DJ- en drugsavonturen neemt Tim van Berkestijn thuis in de Amsterdamse Jordaan nummers op die hij laat horen aan het label Dox. Zijn debuutalbum Champagne People onder de naam Benny Sings (vernoemd naar de LP Chet Baker Sings) is een geslaagde kale productie die bestaat uit hiphopbeats en zang. De plaat bevat invloeden uit de soul van de jaren zeventig aangevuld met jazzelementen. Zijn oudere zus Floor van Berkestijn (zang) en en DJ Kypski (scratches) leveren gastbijdragen. Enthousiaste reacties in de pers zorgen er mede voor dat Benny Sings kan optreden op grote festivals waaronder Lowlands. Voor deze optredens stelt Benny Sings een band samen met als basis drums, piano en zang. Glenn Gaddum jr. speelt op bas.

C-Mon & Kypski Glenn Gaddum jr.

2004

In januari wint Benny Sings een Essent Award. Hij staat met zijn band op Noorderslag in Groningen. Het debuut Champagne People wordt internationaal op vinyl uitgebracht via Kindred Spirits/Rush Hour. Benny Sings wordt in oktober als singer-songwriter uitgenodigd een workshop te geven op de prestigieuze Red Bull Music Academy. De Red Bull Music Academy biedt aan 60 muzikanten, dj's en producers vanuit de wereld twee weken lang in Rome de kans ideeën uit te wisselen, workshops en studiosessies bij te wonen.

2005

Benny Sings De tweede cd I Love You: Live At The Bimhuis (februari) is meer liedjesgericht en geïnspireerd door onder meer het werk van componist Burt Bacharach. De titel doet vermoeden dat de plaat live in het oude Bimhuis aan de Oude Schans is opgenomen. De basis is op twee middagen met band vastgelegd in een leeg Bimhuis en de rest is in de studio afgerond waar ook publieksgeluiden tussen de nummers zijn gevoegd. De cd komt wereldwijd uit via het Duitse label Sonar Kollektiv. Benny Sings presenteert de cd op 18 april in Paradiso tijdens de Kindred Spirits Special en speelt later in het jaar o.a. tijdens de Popkomm in Berlijn en als voorprogramma van de Duitse hiphopband Fettes Brot. BBC DJ Gilles Peterson nodigt Benny Sings uit voor een optreden in zijn radioprogramma. In Frankrijk wordt het nummer Little Donna een bescheiden radiohit op Radio Nova. Een registratie van het optreden in club La Scène te Parijs wordt door de zender uitgezonden.

2006

Benny Sings Euh is een samenwerking met Rednose Distrikt (het eigenzinnige elektronische duo Aardvarck en Steven de Peven) voortgekomen uit de gelijknamige avonden in Bitterzoet in de Spuistraat te Amsterdam. Op de plaat wordt de zang van Benny Sings begeleid door droge electrobeats. Euh wordt door meerdere recensenten als een tussendoortje beschouwd. DJ Gilles Peterson selecteert de track Miss Moral voor het eerste verzamelalbum op zijn label Brownwood Recordings.

Rednose Distrikt

2007

Benny Sings Benny Sings produceert het debuutalbum Hamel van Wouter Hamel. De cd Benny…At Home (april) bevat elementen van zijn eerdere albums. Op de plaat staan, zoals de zanger/producer het zelf noemt, optimistische harmonieën. Zangeres Giovanca levert gastbijdragen. Benny Sings produceert haar debuutalbum.

Giovanca Wouter Hamel

2008

Benny Sings is 'special guest' tijdens de optredens van Wouter Hamel begin februari in de Billboard Live clubs in Osaka en Tokio. Hij gaat met Hamel de studio in voor het opnemen van Hamels tweede album Nobody's Tune.

2009

Benny Sings We'll Make It Right is een samenwerking van Benny Sings, Bart Suér (SFeQ), Roos Jonker, Dean Tippet, DJ Extraaa en Bo Koek (Kopna Kopna). Het gezelschap betrekt in het kader van het project In A Cabin With in januari een week lang een geluidsdichte hotelsuite in het Lloyd Hotel te Amsterdam om daar te werken aan een album dat in juni uitkomt. We'll Make It Right is een cd met zowel experimentele popliedjes als jazzy ballads.

Kopna Kopna SFeQ We'll Make It Right

2010

Benny Sings in 2010 Benny Sings werkt aan zijn vierde studioalbum. Het gelegenheidsproject We'll Make It Right komt in november 2010 opnieuw bij elkaar, ditmaal in een huis in de Ardennen, voor een tweede album dat in de lente van 2011 uitkomt bij Dox.

2011

Op 25 mei presenteert Benny Sings zijn album Art in Club Up te Amsterdam. Zang, instrumenten, composities, arrangementen, opname, productie en mix is volledig in handen van de muzikant zelf. De plaat verschijnt zowel op cd en download als op wit vinyl met twee bonustracks. Art komt ook uit in Japan.

2012

Het album The Best Of Benny Sings verschijnt eerst in Japan, Frankrijk, Korea en Amerika voordat de plaat begin oktober ook officieel in de Benelux uitkomt. De compilatie bevat een selectie nummers afkomstig van de albums Champagne People (2003), I Love You (2005), At Home (2007) en Art (2011), aangevuld met nummers die Benny Sings eerder heeft gemaakt met de Dox Family Allstar band. Na de Nederlandse presentatie van het album, en de viering van zijn tienjarig jubileum, 11 oktober in de North Sea Jazz Club in Amsterdam, volgt 19 oktober de Franse presentatie in de La Maroquinerie te Parijs. Later in de maand verkoopt Fat Beats speciaal voor de Amerikaanse markt een gouden 7" single met de nummers Can You Believe It’s Magic en Big Brown Eyes (Original Version). Benny Sings treedt twee keer met zijn band op in Japan bij Billboard Live, op 28 oktober in Tokio en de dag later in Osaka. Benny Sings werkt aan een album van zangeres Beatrice Colette en levert muzikale bijdragen aan een reclameproject voor koffiezetapparaat Senseo. De producer werkt mee aan het album Coco, het solodebuut van Pepijn Lanen a.k.a. Faberyayo (De Jeugd Van Tegenwoordig). Uit de tournee met Faberyayo komt de band Coco Tour voort.

Coco Tour De Jeugd van Tegenwoordig

2013

Benny Sings reist in februari naar Duitsland voor tredens in Erfurt, Berlijn en Leipzig.

Discografie Benny Sings

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Benny Sings

Audio/Video Benny Sings

Video Benny Sings

Benny Sings - Big Brown E...
Benny Sings - Big Brown Eyes (official video)
Benny Sings @ Tokyo - Bil...
Benny Sings @ Tokyo - Billboard Live
Benny Sings - Party Live ...
Benny Sings - Party Live in Club 3VOOR12 21-4-2004
Benny Sings - Little Donna
Benny Sings  - Little Donna
Benny Sings - Champagne P...
Benny Sings - Champagne People
Benny Sings - Let Me In (...
Benny Sings - Let Me In (videoclip)
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Benny Sings - Party Live in Club 3VOOR12 21-4-2004

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer